Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η συνάντηση Σαμαρά-Γιούνκερ και η αναζήτηση «συμμάχων»

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Η «νέα τάξη πραγμάτων» στην Ευρώπη που βλέπει η κυβέρνηση και πώς σχεδιάζει την στρατηγική της. Στην Αθήνα το επόμενο διάστημα Κοέλιο και Ραχόι σε μια προσπάθεια «συμμαχίας του Νότου».

Η συνάντηση Σαμαρά-Γιούνκερ και η αναζήτηση «συμμάχων»
Σε εξαιρετικά καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κατά την συνάντηση υπήρξε αλληλοενημέρωση για όλα τα τρέχοντα ζητήματα, για τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και το θέμα των φοροελαφρύνσεων, αλλά και τις προετοιμασίες του κ. Γιούνκερ σε ότι αφορά τα πρόσωπα και τις αρμοδιότητες τους στη νέα Κομισιόν.

Παράλληλα έγινε ειδική αναφορά τόσο από τον κ. Σαμαρά όσο και από τον κ. Γιούνκερ στις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία αλλά και στις ευοίωνες προοπτικές εν όψει της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος όπως και μετά την ολοκλήρωσή της.

Ο κ. Σαμαράς έθεσε πολλά και σημαντικά θέματα στον κ. Γιούνκερ, ο οποίος είναι γνωστό πως διάκειται θετικά στην ελληνική προσπάθεια, ωστόσο πρακτικά οι δυνατότητες παρέμβασής του αυτή τη στιγμή δεν είναι πολλές, αφού αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά του το Νοέμβριο.

Ψάχνει πολιτικές συμμαχίες για φοροαπαλλαγές ο Σαμαράς

Λίγα 24ωρα πριν από το ραντεβού με την τρόικα στο Παρίσι, ο Αντώνης Σαμαράς συνεχίζει τις επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη της Ε.Ε. και ευρωπαίους ομολόγους του, αναζητώντας πολιτικές συμμαχίες με στόχο την προώθηση φοροαπαλλαγών και αναπτυξιακών μέτρων για την Ελλάδα.

Μετά τα τετ α τετ που είχε εντός της εβδομάδας με τους Μ. Βέμπερ, Πιερ Μοσχοβισί και Μπενουά Κερέ, ο πρωθυπουργός είχε σήμερα στις Βρυξέλλες –στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής- νέα συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Παράλληλα, για το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται επισκέψεις στην Αθήνα των πρωθυπουργών της Πορτογαλίας Πάσος Κοέλιο και της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, σε μια προσπάθεια σχηματισμού της «συμμαχίας του νότου». Πεποίθηση του κ. Σαμαρά είναι ότι αυτόν τον καιρό στις Βρυξέλλες διαμορφώνεται μια «νέα τάξη πραγμάτων», την οποία θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό.

Στην ελληνική πλευρά γνωρίζουν ότι ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, στη συντριπτική πλειοψηφία των θέσεών μας είναι σύμφωνος, όπως άλλωστε το έχει φανερώσει και σε παλαιότερες δηλώσεις του. Και δεν είναι μόνο αυτός στον οποίο επενδύει ο Αντώνης Σαμαράς για την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής αλλά και της στάσης των Βρυξελλών απέναντι στην Ελλάδα.

Είναι και ο Μοσχοβισί που «παίζει» για αντικαταστάτης του Όλι Ρεν, είναι και ο Ισπανός που θα διαδεχθεί τον Γερούν Ντάισελμπρουμ στην κορυφή του Eurogroup, είναι και ο ρόλος του Δημήτρη Αβραμόπουλου, του νέου Έλληνα Επιτρόπου και έμπειρου παίκτη στη διεθνή σκακιέρα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το πάνω χέρι δεν θα συνεχίσουν να το έχουν οι Γερμανοί, ο Αντώνης Σαμαράς εκτιμά ότι κάτι αλλάζει, όχι μόνο σε πρόσωπα, αλλά και σε κλίμα.

Πλέον έχει γίνει αντιληπτό σε όλους ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό, την ίδια στιγμή μάλιστα που η χώρα μας αρχίζει να παρουσιάζει πλεονάσματα εξαιτίας των θυσιών των πολιτών, ενώ άλλες χώρες φαίνεται πως τα βρίσκουν δύσκολα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v