Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κοινωνική Συμφωνία για Ανάπτυξη με Απασχόληση» ζητά η ΕΣΕΕ

Ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την ΕΣΕΕ αποτελεί η εκπόνηση και υλοποίηση »Σχεδίου Δράσης των 5 Κοινωνικών Εταίρων για Ανάπτυξη με Απασχόληση» με 5 στόχους: Ανασυγκρότηση, Κατάρτιση, Επιχειρηματικότητα, Απασχόληση και Κοινωνική Συνοχή.

«Κοινωνική Συμφωνία για Ανάπτυξη με Απασχόληση» ζητά η ΕΣΕΕ

Στη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά και όλων των αρμόδιων υπουργών της Κυβέρνησης, σχετικά με την Εθνική Στρατηγική για τη προώθηση πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων, το συντονισμό των δράσεων και τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων, από το σύνολο των υπουργείων και των φορέων του Δημοσίου, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και δημιουργία θέσεων εργασίας, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης πρότεινε μια «Κοινωνική Συμφωνία» με τη κυβέρνηση για «Ανάπτυξη με Απασχόληση», την αναγνώριση του συνεπή εργοδότη, καθώς και τη θεσμοθέτηση του «Συνηγόρου του Επιχειρηματία».

Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ δήλωσε: «...Η αντιμετώπιση της εκρηκτικής ανεργίας, η έλλειψη εργοδοτών, η μετανάστευση της νέας γενιάς επιστημόνων και η αξιοποίηση της επαγγελματικής εμπειρίας με ανεκτίμητη τεχνογνωσία, προϋποθέτει νέες προσεγγίσεις στη διάγνωση των πραγματικών αναγκών εργασίας, στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση δράσεων μεταξύ του κράτους και των θεσμικών κοινωνικών και οικονομικών δυνάμεων της χώρας. Η πρόκληση της απασχόλησης απαιτεί μια συγκροτημένη απάντηση και μία κοινή προσπάθεια, ενώ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, εάν οι κοινωνικοί εταίροι ενεργούμε ο καθένας μόνος του, ούτε εάν αντιμετωπίζεται ο κάθε ένας μεμονωμένα και διαφορετικά, άλλοι ως "παιδιά" και άλλοι ως "αποπαίδια"».

Ο κ. Κορκίδης πρόσθεσε: «Επομένως, ζήτημα πρώτης προτεραιότητας αποτελεί η εκπόνηση και υλοποίηση "Σχεδίου Δράσης των 5 Κοινωνικών Εταίρων για Ανάπτυξη με Απασχόληση", με 5 στόχους: την Ανασυγκρότηση, την Κατάρτιση, την Επιχειρηματικότητα, την Απασχόληση και την Κοινωνική Συνοχή. Μία εξίσου σημαντική πρότασή μας είναι η δημιουργία ενός πολύτιμου εργαλείου, μίας νέας Ανεξάρτητης Αρχής, του "Συνηγόρου του Επιχειρηματία" στα πρότυπα των καλών υπηρεσιών του Συνηγόρου του Πολίτη».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, το κράτος και οι κοινωνικοί εταίροι οφείλουν να δεσμευθούν σε μία εγχώρια «εγγύηση για τη νεολαία» και παράλληλα να φροντίσουν για την ανεργία των «μεγαλύτερων παιδιών» που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ΕΣΕΕ στηρίζει το θέμα της έμπρακτης αναγνώρισης των συνεπών επιχειρήσεων και επαναφέρει τη κοινή πρόταση εργοδοτών και εργαζομένων για άμεση σύναψη μιας προγραμματικής Εθνικής συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμοθετημένων Κοινωνικών Εταίρων που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ.

«Μία "κοινωνική συμφωνία" για "Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη με Απασχόληση" είναι ένας ισχυρός σύμμαχος καταπολέμησης της ανεργίας, ενώ ταυτόχρονα στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα ελληνικής αλληλεγγύης στους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές μας...», κατέληξε ο κ. Κορκίδης.

Δείτε το πλήρες κείμενο των προτάσεων της ΕΣΕΕ και των στοιχείων του ΙΝΕΜΥ στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v