Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΟΖ (Γερμανία): Η Ελλάδα θέλει να ξεφορτωθεί σύντομα την τρόικα

Οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να απαλλαγεί από την Τρόικα βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης. «Θέλουμε να κυβερνήσουμε», δηλώνει την ίδια ώρα ο Στ. Θεοδωράκης στο Spiegel.

ΝΟΖ (Γερμανία): Η Ελλάδα θέλει να ξεφορτωθεί σύντομα την τρόικα

Εκτενές άρθρο για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα στο Παρίσι φιλοξενεί η Neue Osnabrücker Zeitung υπό τον τίτλο: «Η Ελλάδα θέλει να ξεφορτωθεί σύντομα την Τρόικα». Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «όταν η ελληνική κυβέρνηση συναντηθεί την Τρίτη στο Παρίσι με τους διεθνείς πιστωτές, θα βρίσκεται ενώπιον ενός μεγάλου στόχου: να βάλει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τέλος στους ελέγχους της Τρόικας. Εν τω μεταξύ όμως εντείνονται οι εσωπολιτικές πιέσεις στην Αθήνα».

Οπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σύμφωνα με την ΝΟΖ, οι εκπρόσωποι των πιστωτών ενδιαφέρονται για δύο, κυρίως, θέματα: το στρες-τεστ των ελληνικών τραπεζών αλλά και το ύψος του δημοσιονομικού κενού για τα επόμενα δύο χρόνια. Η ελληνική αντιπροσωπεία, από την πλευρά της, θέλει να μιλήσει στο Παρίσι κυρίως για φοροελαφρύνσεις. «Δεδομένης της υψηλής ανεργίας, η χώρα της κρίσης αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες να εισπράξει φόρους».

«Η συνάντηση, που αρχικά επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, μετατέθηκε τελικά έπειτα από τις πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο Παρίσι. Ο Α. Σαμαράς ήθελε να αποφύγει μια αναταραχή στην κρατική μηχανή των Αθηνών αλλά και να στείλει στους πολίτες το μήνυμα ότι η χώρα μπορεί να ξεφορτωθεί σύντομα τη μισητή Τρόικα. (…) Η ελπίδα αυτή της Αθήνας μπορεί να είναι κάλλιστα δικαιολογημένη».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη άτομα που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις, «η ΕΕ επεξεργάζεται ήδη ρύθμιση διαδοχής της Τρόικας (…)». Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά σχέδια «η Κομισιόν θα ελέγχει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων δυο φορές το χρόνο, και όχι κάθε τρεις μήνες, όπως έκανε η Τρόικα. Η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευτεί σε ένα 6ετές σχέδιο δράσης, όπου η επίτευξη σημαντικών ενδιαμέσων στόχων θα επιβραβεύεται με διευκολύνσεις στην απομείωση του χρέους. Αυτό αναφέρει άνθρωπος που ασχολείται με το ζήτημα. Η Τρόικα δεν θα υπάρχει πια». 

Η εφημερίδα αναφέρεται, τέλος, και στις αυξανόμενες πιέσεις που δέχεται η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εν τω μεταξύ το εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel φιλοξενεί μια μίνι συνέντευξη με τον ιδρυτή και πρόεδρο του κόμματος «Το Ποτάμι», Σταύρο Θεοδωράκη, Σε ερώτηση γιατί η Ελλάδα χρειάζεται το Ποτάμι, ο κ. Θεοδωράκης απαντά ότι «μια χώρα που βιώνει μια κρίση χρειάζεται μια νέα ηγεσία» και πως «δεν είναι δυνατόν οι πολιτικοί που έφεραν τη χώρα σε κίνδυνο, να θέλουν τώρα να μας σώσουν. Ακόμη κι αν μετανιώνουν για τα λάθη τους, δεν είναι αξιόπιστοι».

Σε επισήμανση του Spiegel ότι κανένα στέλεχος του κόμματος δεν διαθέτει πολιτική εμπειρία, ο ιδρυτής του Ποταμιού απαντά ότι γνωρίζει πολιτικούς «οι οποίοι κυβερνούν χωρίς να έχουν εμπειρία ζωής και το οποίο είναι πολύ χειρότερο. Έχουμε μέλη με εμπειρία στο χώρο της διοίκησης, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς. Εξάλλου δεν θα κυβερνήσουμε μόνοι μας, αλλά θα σχηματίσουμε μια συμμαχία, μια συνωμοσία του καλού»…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v