Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μηταράκης: Νομοσχέδιο για διευκόλυνση των εξαγωγών

Το νομοσχέδιο για απλοποίηση των απαιτούμενων διαδικασιών για τις εξαγωγικές δραστηριότητες παρουσίασε το πρωί το υπουργείο Ανάπτυξης. Αυξήθηκε Νομοσχέδιο για τις εξαγωγές ομοσχέδιο για τις εξαγωγές – Αύξηση 23% όγκου πωλήσεων στις εξαγωγές ροδάκινων

Μηταράκης: Νομοσχέδιο για διευκόλυνση των εξαγωγών

Το προσχέδιο νόμου για τη διευκόλυνση του εξαγωγικού εμπορίου και την απλοποίηση των προ-τελωνειακών και τελωνειακών διαδικασιών, που είναι και μνημονική υποχρέωση, παρουσίασε το πρωί της Δευτέρας ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης στη Συντονιστική Επιτροπή Εξωστρέφειας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το προσχέδιο διευρύνει τον θεσμό του εγκεκριμένου εμπόρου, αξιοποιεί το ΓΕΜΗ και τα Επιμελητήρια για σειρά διαδικασιών όπως τα πιστοποιητικά καταγωγής και απλοποιεί την εξαγωγή προϊόντων διττής χρήσης (σ.σ. όπως πολεμικά υλικά, σωλήνες, κ.α.).

Κοινός παρονομαστής των προτάσεων αυτών, σύμφωνα με τον υπουργό είναι η απλοποίηση των διαδικασιών και η χρήση της τεχνολογίας για την αυτοματοποίηση διαδικασιών.

Σημειώνεται ότι ο στόχος που έχει τεθεί είναι να μειωθεί σε βάθος τριετίας ο χρόνος για την εξαγωγή των προϊόντων κατά 50% και κατά 20% το κόστος. Ήδη τον πρώτο χρόνο υλοποίησης αυτής της μνημονικής υποχρέωσης έχει μειωθεί κατά 17% το κόστος και 7,8% ο χρόνος.

Σε ότι αφορά την πορεία των ελληνικών εξαγωγών τα μηνύματα δεν είναι θετικά. Για τον λόγο αυτόν, ο στόχος που έχει τεθεί είναι, η αξία τους να κινηθεί στα περσινά επίπεδα, ήτοι στα 27 δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά την Ουκρανική κρίση και το Ρωσικό εμπάργκο που έχει επιβληθεί σε σειρά ελληνικών προϊόντων όπως τα ροδάκινα, στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης εξερχόμενα της πρωινής συνεδρίασης, ανέφεραν ότι έχει αποδώσει καρπούς η προσπάθεια που έγινε να αναζητηθούν εναλλακτικές αγορές. Σύμφωνα με τους ίδιους, μέχρι σήμερα έχουν εξαχθεί 14.500 τόνοι ροδάκινων έναντι 112.000 στο αντίστοιχο διάστημα του 2013, δηλαδή καταγράφεται αύξηση 23,3%.

Πάντως τα προβλήματα που απορρέουν από το εμπάργκο της Ρωσίας για τις ελληνικές εξαγωγές σε συνδυασμό με την αγοραστική συμπεριφορά των Ρώσων πιέζει τις ελληνικές εξαγωγές γούνας και το τουριστικό ρεύμα, κάτι που δεν φαίνεται να αλλάζει στο άμεσο μέλλον.

Για τον λόγο αυτόν, οι εξαγωγείς αλλά και το αρμόδιο υπουργείο αναζητούν διέξοδο των ελληνικών εξαγωγών σε αγορές όπως η Κίνα, η Ινδία και Κορέα. Βέβαια για να ανοίξουν αυτές οι αγορές θα πρέπει πρώτα να υπάρξουν διμερείς εμπορικές συμφωνίες, η υπογραφή των οποίων τοποθετείται από στελέχη του αρμόδιου υπουργείου εντός του έτους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v