Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ: Νέα επιτροπή για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων

Νέα 40μελής επιτροπή αναλαμβάνει να καταγράψει τα επαγγέλματα, ποια από αυτά απελευθερώθηκαν, να καταγράψει εάν υπάρχουν εμπόδια στο άνοιγμά τους και να προτείνει νέο γύρο για το άνοιγμά τους...

ΥΠΟΙΚ: Νέα επιτροπή για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων

Τέσσερα χρόνια μετά τις πρώτες προσπάθειες απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων – υπό το άγρυπνο βλέμμα της τρόικας – το υπουργείο Οικονομικών ακόμα ψάχνει να βρει ποια επαγγέλματα είναι κλειστά ακόμα και σήμερα, ποια άνοιξαν και ποια παραμένουν...μισάνοιχτα.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη συστήνεται με νέα 40μελής επιτροπή, με εκπροσώπους από όλα τα συναρμόδια υπουργεία και τις γραμματείες. Σύμφωνα με την απόφαση, θα πρέπει εντός τριών μηνών να καταγράψει τα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των υπηρεσιών, να αποτιμήσει εάν αυτά απελευθερώθηκαν, να καταγράψει εάν υπάρχουν εμπόδια για την απελευθέρωσή τους και να προτείνει, με βάση τη διεθνή πρακτική, νέο γύρο για άνοιγμα επαγγελμάτων.

Συγκεκριμένα, έργο της Επιτροπής, λαμβάνοντας υπόψη την ενωσιακή νομοθεσία, τις βέλτιστες πρακτικές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, θα είναι:

-Η σύνταξη πλήρους επικαιροποιημένου καταλόγου όλων των επαγγελμάτων / οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας κάθε υπουργείου/ γενικής γραμματείας καθώς και η καταγραφή της κείμενης νομοθεσίας.

-Η καταγραφή και αξιολόγηση όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών/προϋποθέσεων για την έναρξη και άσκηση των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων /οικονομικών δραστηριοτήτων, με βάση τις αρχές της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας και της μη εισαγωγής διακρίσεων.

-Η υποβολή προτάσεων σχετικά με τις νομοθετικές ή διοικητικές ενέργειες που είναι απαραίτητες για την άρση των δυσανάλογων περιορισμών και τη μείωση του διοικητικού φόρτου.

Στο πλαίσιο του έργου της θα έχει τη δυνατότητα να καλεί στις συνεδριάσεις της εμπειρογνώμονες σε θέματα λειτουργίας των επαγγελμάτων και των σχετικών αγορών, για πληροφορίες, προτάσεις, διευκρινήσεις κ.λπ., καθώς και υπαλλήλους του δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε θέματα αρμοδιοτήτων τους.

Με απόφαση του συντονιστή αυτής και ανάλογα με τις ανάγκες του έργου θα μπορεί να επιμερίζεται σε υποομάδες, οι δε εκπρόσωποι των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών θα συμμετέχουν σε όλες τις ανωτέρω υποομάδες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v