Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις εξαγωγές θα κριθεί το στοίχημα της ανάπτυξης

Η τόνωση της οικονομίας από τον τουρισμό και τα «σήματα κινδύνου» από τις εξαγωγές αγαθών. Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το β΄ τρίμηνο του 2014

Στις εξαγωγές θα κριθεί το στοίχημα της ανάπτυξης

Η ύφεση στην ελληνική οικονομία στο β΄ τρίμηνο εμφανίστηκε τελικά οριακά υψηλότερη, στο 0,3% από 0,2% που ήταν η αρχική εκτίμηση με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία. Εντούτοις, παραμένει η καλύτερη επίδοση από το β΄ τρίμηνο του 2008, η 5η συνεχόμενη υποχώρηση του ρυθμού της ύφεσης και αυξάνει τις προσδοκίες ότι η χώρα θα καταγράψει εντός του έτους την πρώτη αύξηση της παραγωγής από τις αρχές της κρίσης.

Με στοιχεία διορθωμένα για την εποχικότητα, σύμφωνα και με την Eurobank Global Market Research, το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, κάτι που μπορεί να σημαίνει το τέλος της ύφεσης και την επιστροφή στην ανάπτυξη, μετά τη βραχύβια ανάκαμψη στα τέλη του 2009.

Ειδικότερα όμως, το στοιχείο το οποίο θα κάνει τη διαφορά στα επόμενα τρίμηνα είναι η εξέλιξη των καθαρών εξαγωγών. Στο β΄ τρίμηνο του έτους οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σημείωσαν νέα αύξηση κατά 4,6%, μετά από την άνοδο που είχαν επιδείξει και στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους κατά 2,2%.

Από τα παραπάνω προκύπτει το γεγονός ότι οι συνολικές εισαγωγές αγαθών πλέον εμφανίζονται αυξημένες στο α΄ εξάμηνο του 2014 κατά 3,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στα 22,9 δισ. ευρώ από 22,2 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2013. Η άνοδος κατά 4,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013 που παρουσίασαν οι εισαγωγές οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών αγαθών κατά 4,2% και υπηρεσιών κατά 6%.

Από την άλλη πλευρά, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών φαίνεται ότι ήταν και πάλι σημαντικά αυξημένες κατά 5,3% και στο β΄ τρίμηνο του έτους, μετά τη βελτίωση κατά 5,4% στο πρώτο τρίμηνο του 2014. Αυτό οφείλεται αφενός στη μεγάλη αύξηση των εισπράξεων από τον εξωτερικό τουρισμό και από τη ναυτιλία, καθώς και των εισπράξεων από εξαγωγές λοιπών υπηρεσιών κατά 28,5%, με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ.

Οι συνολικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών στο πρώτο εξάμηνο του έτους διαμορφώθηκαν σε 20,3 δισ. ευρώ έναντι 19,3 δισ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2013. Η μεταβολή στο πρώτο εξάμηνο υπολογίζεται σε 5,3%.

Ωστόσο, οι εξαγωγές των αγαθών μειώθηκαν κατά 3,4% και αντίθετα οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 15,6%, γεγονός που είναι ανησυχητικό αν ληφθεί υπόψη ότι στο πρώτο τρίμηνο οι εξαγωγές αγαθών είχαν αυξηθεί κατά 0,5% μόλις και οι εξαγωγές υπηρεσιών κατά 13,1%, προκειμένου να επιτευχθεί η θετική μεταβολή του 5,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v