Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α. Θωμόπουλος: Χωρίς αναδιοργάνωση ιδιωτικού χρέους, δεν θα έρθει ανάκαμψη

«Δεν πρόκειται να εμφανιστούν ευκαιρίες για επενδύσεις, εάν δεν εφαρμοστεί ουσιώδης και βιώσιμη αναδιοργάνωση του ιδιωτικού χρέους,» δηλώνει στην συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Α. Θωμόπουλος: Χωρίς αναδιοργάνωση ιδιωτικού χρέους, δεν θα έρθει ανάκαμψη

Η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να επιστρέψει σε ανάκαμψη, εάν δεν γίνει αναδιοργάνωση στα χρέη επιχειρήσεων και ιδιωτών, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Άνθιμος Θωμόπουλος, σε μια ένδειξη ότι οι μεγάλες τράπεζες της χώρες πιθανόν να προετοιμάζονται για διαγραφή επισφαλών δανείων.

Η οικονομία της μεσογειακής χώρας «χρειάζεται ιδιωτικές επενδύσεις προκειμένου να εισέλθει στον κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση και οι δημόσιες επενδύσεις από το ελληνικό κράτος πιθανόν να μην ανακάμψουν σύντομα,» δήλωσε ο κ. Θωμόπουλος σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Δεν πρόκειται να εμφανιστούν ευκαιρίες για επενδύσεις, εάν δεν εφαρμοστεί ουσιώδης και βιώσιμη αναδιοργάνωση του ιδιωτικού χρέους.»

Μετά από έξι συνεχόμενα χρόνια ύφεσης που «εξανέμισαν» σχεδόν το ένα τρίτο της ελληνικής οικονομίας, οι επισφαλείς πιστώσεις στις τράπεζες έχουν διογκωθεί στα περίπου 78 δισ. ευρώ ή ένα τρίτο και πλέον του συνολικού δανεισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις 4 μεγαλύτερες τράπεζες.

Η κεντρική τράπεζα της Ελλάδος έχει προτείνει μια σειρά μέτρα για την ανακούφιση των χρεωμένων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων. Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την επόμενη 5ετία περιλαμβάνεται να επιτραπεί να πληρώνονται μόνο οι τόκοι ή να δοθεί περίοδος χάριτος για τα χρεωστούμενα. Στα πιο μακροπρόθεσμα μέτρα, περιλαμβάνονται παρατάσεις, μειώσεις επιτοκίων, αλλαγές του τύπου των επιτοκίων ή της υποθήκης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νικόλαος Δένδιας δήλωσε πρόσφατα ότι το ζήτημα των επισφαλών δανείων αποτελεί «πρώτη προτεραιότητα» για την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι πιθανόν τον Σεπτέμβριο να παρουσιαστεί νέο σχέδιο νόμου. Ο υπουργός τόνισε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης για τα «κακά δάνεια» δεν θα επηρεάσουν την κεφαλαιακή θέση στων τραπεζών και άρα την διεξαγωγή των ευρωπαϊκών stress tests.

Ο κ. Θωμόπουλος δήλωσε ότι «οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση αποτελούν ένα πολύ μεγάλο, θετικό βήμα».

Εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και της «τρόικα» των δανειστών θα συναντηθούν στο Παρίσι και σύμφωνα με ανώνυμες πληροφορίες του Bloomberg, θα συζητήσουν για την πρόοδο των μέτρων που συνοδεύουν τα διεθνή κεφάλαια διάσωσης, καθώς και το ζήτημα της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων "κόκκινων" δανείων.

Ο κ. Θωμόπουλος σχολίασε: «Ένα στοχευμένο επενδυτικό πρόγραμμα από τον επίσημο τομέα της ευρωζώνης, που θα περιλαμβάνει και τις κρατικές τράπεζες, θα βοηθούσε επίσης στην σπορά επενδύσεων στην Ελλάδα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v