Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτο «πιάτο» οι φόροι στη συνάντηση με την τρόικα

Τα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο στην τρόικα. Τα αιτήματα αύξησης των δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές και μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Αναλυτικά στοιχεία για τη «χασούρα» από τις αστοχίες παρουσιάζει η ελληνική πλευρά.

Πρώτο «πιάτο» οι φόροι στη συνάντηση με την τρόικα

Τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου παρουσιάστηκαν από το οικονομικό επιτελείο στην έναρξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα στο Παρίσι. «Είμαστε απόλυτα εντός στόχων» έλεγαν στη συνέχεια πηγές του ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τέθηκε ξεκάθαρα από την ελληνική πλευρά η ανάγκη αναγνώρισης των θυσιών του ελληνικού λαού και των επιτυχιών στην οικονομία. Η τρόικα, από την πλευρά της δεν φαίνεται να έχει πάρει θέση. Προς το παρών, ακούει…

Το οικονομικό επιτελείο προσήλθε στη διαπραγμάτευση με τα καυτά για την κυβέρνηση θέματα της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και την αύξηση των δόσεων εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Θέλουμε να αυξηθεί η αξιοπιστία μας. Θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο, τόσο στο δημοσιονομικό και διαρθρωτικό σκέλος. Εμείς δεν πάμε για διακοπές, δουλέψαμε πολύ τον Αύγουστο, ώστε να είμαστε μπροστά από το χρονοδιάγραμμα» δήλωνε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης προσερχόμενος στη σύσκεψη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση της τριάδας Χαρδούβελη, Σταϊκούρα, Μαυραγάνη είναι να ξεκινήσουν «επιθετικά» την πρώτη συνάντηση παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία για το πόσο κόστισε στον προϋπολογισμό, η εξίσωση των ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης αλλά και την αδυναμία της ισχύουσας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών να ανταποκριθεί στις ανάγκες των φορολογουμένων αλλά και του προϋπολογισμού.

Από την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο πληροφορίες αναφέρουν ότι η χασούρα κυμαίνεται μεταξύ 300 και 500 εκατ. ευρώ ενώ στο μέτωπο των ρυθμίσεων ενδεικτικό των προβλημάτων είναι το γεγονός ότι ούτε ένας στους δέκα οφειλέτες με χρέη δεν προσέτρεξε στην ισχύουσα ρύθμιση, την ώρα που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται με ρυθμό 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο που επεξεργάζονται τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας αφορά σε καθιέρωση ρύθμισης με έως και περισσότερες από 100 δόσεις, με ιδιαίτερη μέριμνα για φορολογούμενους και ασφαλισμένους οι οποίοι δημιούργησαν ληξιπρόθεσμα χρέη στη διάρκεια της κρίσης. Στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για αύξηση του μπόνους εφάπαξ εξόφλησης φόρων από 1,5% (έκπτωση) που ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις (πλην ΕΝΦΙΑ) σήμερα, σε 5% προκειμένου να δοθεί ένα ισχυρό κίνητρο.

Την ίδια ώρα, η ελληνική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της Κυβέρνησης, εμφανίζεται έτοιμη να αντικρούσει και τα επικριτικά βέλη από πλευράς των δανειστών για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην είσπραξη των φόρων εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας, με βασικό επιχείρημα ότι τα φορολογικά έσοδα του επταμήνου παραμένουν εντός στόχων του προϋπολογισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, προσήλθε στη συνάντηση με έναν πλήρη κατάλογο των σχεδιασμών της κυβέρνησης για άμεσες και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις φορολογικών ελαφρύνσεων , το οποίο εκπόνησε ο ίδιος και αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ. Στην παρούσα φάση όμως η κυβέρνηση κρατά απολύτως κλειστά χαρτιά για το περιεχόμενο του «καυτού» φακέλου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v