Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΑΑ: Επιδόσεις προ κρίσης από το αεροδρόμιο της Αθήνας

Την πολύ καλή πορεία του τουρισμού συνολικά αλλά και την ανάκαμψη της ζήτησης για ταξίδια από τους Έλληνες καταγράφουν τα στοιχεία του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος για τον Αύγουστο.

ΔΑΑ: Επιδόσεις προ κρίσης από το αεροδρόμιο της Αθήνας

Μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία του κατέγραψε το φετινό Αύγουστο το αεροδρόμιο της Αθήνας, επιστρέφοντας στα επίπεδα της επιβατικής κίνησης που βρίσκονταν πριν η οικονομική κρίση μειώσει δραστικά τη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια από και προς τη χώρα μας.

Εξυπηρετώντας 1,8 εκατομμύρια επιβάτες που ταξίδεψαν από και προς την Ελλάδα ο αερολιμένας της Αθήνας επιβεβαίωσε την ολική επαναφορά της πρωτεύουσας στο χάρτη των διεθνών προορισμών με υψηλή ζήτηση.

Η κίνηση τον προηγούμενο μήνα ήταν αυξημένη κατά 23% σε σχέση με πέρυσι. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι η ενίσχυση της κίνησης προήλθε εξίσου από το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό αφού οι δύο κατηγορίες κατέγραψαν σε παρόμοια επίπεδα αύξησης (+23,9% & +22,1% αντίστοιχα). Σε κάθε περίπτωση εντυπωσιακή κρίνεται η αύξηση των Ελλήνων ταξιδιωτών κατά 34%, ενώ και οι ξένοι επισκέπτες με αποκλειστικό προορισμό την Αθήνα συνέχισαν τη θετική τους πορεία, καταγράφοντας σημαντική άνοδο της τάξης του 20%.

Σύμφωνα με την εταιρεία του Αερολιμένα η ανοδική εξέλιξη της κίνησης κατά τη διάρκεια καλοκαιρινής περιόδου αιχμής προϊδεάζει για συνέχιση της δυναμικής ανόδου της ταξιδιωτικής ζήτησης και κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών.

1,6 εκατομμύρια περισσότεροι ταξιδιώτες στο οκτάμηνο

Συνολικά για την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2014, η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας ανήλθε σε 10 εκατομμύρια επιβάτες, καταγράφοντας σημαντική άνοδο της τάξης του 18,9% και ξεπερνώντας τα αντίστοιχα επίπεδα του 2013 κατά 1,6 εκατομμύριο επιβάτες. Η κίνηση εξωτερικού παρουσίασε διψήφια αύξηση 19,8%, ενώ η κίνηση εσωτερικού σημείωσε επίσης σημαντική άνοδο 17,2%.

Από την πλευρά της διοίκησης του αεροδρομίου επισημαίνεται ότι η συνολική εξέλιξη της επιβατικής κίνησης διαμορφώθηκε από μια σειρά παραγόντων:

-την ανάκαμψη της οικονομίας, που αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες ταξιδιώτες παρουσίασαν θετική πορεία, σημειώνοντας συνολικά αύξηση 10% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, εξέλιξη που αποδίδεται στη σημαντική αύξηση κατά το τρίμηνο Απριλίου-Αυγούστου (+17%),

-την τόνωση της ελκυστικότητας της Αθήνας ως προορισμού, που σηματοδοτείται από το γεγονός ότι οι ξένοι επισκέπτες με αποκλειστικό προορισμό την Αθήνα παρουσίασαν αύξηση κατά 31% από την αρχή του έτους,

-την ενίσχυση της προσφοράς πτήσεων και θέσεων από μεγάλο αριθμό αεροπορικών εταιρειών, κατά τη διάρκεια του θερινού προγράμματος πτήσεων.

Πτήσεις

Σε ότι αφορά τον αριθμό των πτήσεων τον Αύγουστο σημειώθηκε άνοδος κατά 13,1% και έγιναν 17.813 πτήσεις. Πρόκειται για εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση της προσφοράς πτήσεων και θέσεων μεγάλου αριθμού αεροπορικών εταιρειών κατά το τρέχον θερινό πρόγραμμα πτήσεων. Οι πτήσεις εξωτερικού αυξήθηκαν σημαντικά (+17,2%), ενώ και οι πτήσεις εσωτερικού, συνεχίζοντας τη θετική πορεία που ξεκίνησε τον Ιούνιο, σημείωσαν υγιή άνοδο της τάξης του 8,1%.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2014, ο αριθμός των πτήσεων ανήλθε σε 103,4 χιλιάδες, αυξημένος κατά 7,4% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2013. Οι πτήσεις εξωτερικού σημείωσαν σημαντική άνοδο της τάξης του 14,6%, αποτέλεσμα της ενίσχυσης του διεθνούς δικτύου μεγάλου αριθμού αεροπορικών εταιρειών, ενώ οι πτήσεις εσωτερικού έφτασαν τα αντίστοιχα επίπεδα του 2013 (-0,7%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v