Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαρδούβελης: Ξεκινήσαμε έναν μαραθώνιο

«Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση», δήλωσε ο αντικαταστάτης του Μορς στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ. Τι ζήτησε η Αθήνα, ποια θέματα έθεσαν οι εκπρόσωποι των δανειστών. Το «κλειδί» για τη συνέχεια.

Χαρδούβελης: Ξεκινήσαμε έναν μαραθώνιο

Ξεκινήσαμε έναν μαραθώνιο, είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση, οι συνομιλητές μας καταλαβαίνουν... Σε τρεις φράσεις κλειδιά, συμπυκνώνεται η πρώτης συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι, η οποία διήρκεσε περίπου πέντε ώρες.

Η συνάντηση ξεκίνησε με την ελληνική πλευρά να εμφανίζεται διατεθειμένη να θέσει μετ΄ επιτάσεως τα θέματα της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και τη δραστική αύξηση του αριθμού των δόσεων εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, ολοκληρώθηκε με σφραγισμένα στόματα σε αυτό το μέτωπο χωρίς να σημαίνει ότι δεν ετέθησαν ή πολύ περισσότερο, ότι απορρίφθηκαν. Η ελληνική πλευρά όμως φαίνεται να μην θέλει να ανοίξει τα χαρτιά της.

Η είδηση της ημέρας ήταν ότι για πρώτη φορά ένας εκ των επικεφαλής της τρόικας προέβη σε δημόσια δήλωση, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Ο Ντέκλαν Κοστέλο, διάδοχος του Ματίας Μόρς, στους επικεφαλής της τρόικας εκπροσωπώντας την Κομισιόν, λίγο μετά την ανάληψη καθηκόντων προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον φιλέλληνα Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, έσπασε τη σιωπή των τροϊκανών μετά από τέσσερα χρόνια. «Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση σήμερα και προσδοκούμε να συνεχίσουμε αύριο με τους υπόλοιπους υπουργούς...» δήλωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίτερα, στη διάρκεια της σύσκεψης ήταν επίσης ο κ. Κοστέλο ο οποίος συντάχθηκε ευθέως με τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για την κοινωνική διάσταση των αποφάσεων που θα ληφθούν.

Λίγα λεπτά αργότερα, από το κτίριο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι άρχισαν να εξέρχονται τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας. Ο υπουργός Οικονομικών ήταν ο μοναδικός που έκανε δηλώσεις.

«Ξεκινήσαμε έναν μαραθώνιο, έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας» είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι κατά την πρώτη συνάντηση εξετάστηκαν κυρίως θέματα που σχετίζονται με την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Νωρίτερα ο ίδιος είχε τονίσει ότι «είμαστε μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα».

Σε ερώτηση για το αν οι εκπρόσωποι της τρόικας αντιλαμβάνονται τις θυσίες του ελληνικού λαού, η απάντηση του κ. Χαρδούβελη ήταν μετρημένη αλλά ενδεικτική της κατάστασης. «Οι συνομιλητές μας καταλαβαίνουν...» είπε.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά παρουσίασε τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο επτάμηνο τα οποία η τρόικα απεδέχθη, έθεσε όμως ένα ζήτημα που μπορεί να αποδειχθεί κλειδί για τις διαπραγματεύσεις: τον άγνωστο x των δημοσιονομικών επιπτώσεων από τις δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια των ένστολων , ζήτημα για το οποίο η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το τι και πότε θα πράξει.

Σήμερα τα ραντεβού συνεχίζονται με τους Νίκο Δένδια, Γιάννη Βρούτση, Κυριάκο  Μητσοτάκη, Χαρ. Αθανασίου

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v