Στα 3,2 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα το επτάμηνο

Μειώθηκαν κατά 600 εκατ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου τον Ιούλιο, ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ. Στα 3,2 δισ. ευρώ ή στο 1,8% του ΑΕΠ διαμορφώνεται το πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης στο 7μηνο.

Στα 3,2 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα το επτάμηνο

Στα 3,2 δισ. ευρώ ή 1,8% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης στο επτάμηνο, από 1,8 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2013, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. 

Επίσης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, το μήνα Ιούλιο 2014, επετεύχθη σημαντική μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (συμπεριλαμβανομένων και των επιστροφών φόρων) διαμορφώθηκαν σε 4,6 δισ. ευρώ από 5,2 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2014, μειωμένες κατά 600 εκατ. ευρώ.

Συνεπώς, υπογραμμίζεται σχετικά, «για 2η συνεχόμενη χρονιά, η χώρα συνεχίζει να πορεύεται εντός του δημοσιονομικού πλαισίου του εφαρμοζόμενου προγράμματος. Με θυσίες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους της.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σαφή ένδειξη ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας σταθεροποιούνται στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων. Δημιουργείται, έτσι, η αναγκαία βάση για ανάπτυξη της οικονομίας με κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή.

Η Ελλάδα αποδεικνύει ότι θέλει και μπορεί να ξεφύγει από το ανηφορικό και, κυρίως, στενό «τούνελ» στο οποίο βρέθηκε τα τελευταία χρόνια».

Μειώθηκαν κατά 600 εκατ. τα «φέσια» 

Σημαντική αποκλιμάκωση, της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ περίπου εμφανίζουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ. 

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ευρύτερου δημοσίου μειώθηκαν στα 3,91 δισ. ευρώ τον Ιούλιο από 4,58 δισ. τον Ιούνιο και 4,6 δισ. το Μάιο. 

Η σημαντική μείωση στις οφειλές του Δημοσίου οφείλεται στη σημαντική αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ, στα 1,36 δισ. από 2 δισ. τον προηγούμενο μήνα. 

«Πρωταθλητής» στις οφειλές παραμένουν τα ασφαλιστικά Ταμεία, με 2,29 δισ. ευρώ έναντι 2,96 δισ. τον προηγούμενο μήνα. Στα 819 εκατ. ευρώ οι οφειλές των νοσοκομείων και στα 357 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι οφειλές των ΟΤΑ.

Στα 742 εκατ. διαμορφώνονται οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων τον Ιούλιο (από 666 εκατ. τον προηγούμενο μήνα), εκ των οποίων 522 εκατ. αφορούν επιστροφές άμεσων φόρων και 134 εκατ. επιστροφές έμμεσων φόρων.

 

  

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v