Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙΚΑ:Πώς λειτουργούν οι πρωτοβάθμιες υγειονομικές επιτροπές

Τα αιτήματα για εξέταση από πρωτοβάθμιες υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α προγραμματίζονται εντός διμήνου ή και λιγότερο για τις περισσότερες ειδικότητες, πλην των νευρολογικών, αναφέρει το ΙΚΑ.

ΙΚΑ:Πώς λειτουργούν οι πρωτοβάθμιες υγειονομικές επιτροπές

Με αφορμή σχετικό ρεπορτάζ που αφορά στην περίπτωση παραπληγικού ασφαλισμένου, που προβλήθηκε χθες 2/9/2014 στο δελτίο ειδήσεων και σήμερα 3/9/2014 σε πρωινή εκπομπή του σταθμού MEGA, το ΙΚΑ γνωστοποιεί τα ακόλουθα:

Ο ασφαλισμένος λάμβανε σύνταξη αναπηρίας και επίδομα απολύτου αναπηρίας μέχρι τις 31/7/2014, ενώ το αίτημά του για παράταση κατατέθηκε μόλις στις 18/7/2014 και όχι 3 μήνες πριν τη λήξη των παροχών, για τον έγκαιρο προγραμματισμό της υγειονομικής επιτροπής. Κατά συνέπεια το χρονικό διάστημα αναμονής του για εξέταση είναι μόλις 1,5 μήνας. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, το αίτημά του θα εξεταστεί το αργότερο το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Επιπρόσθετα, αναφέρουμε ότι η Δ/νση Αναπηρίας & Ιατρικής της Εργασίας, μετά την αναπόφευκτη συσσώρευση των αιτημάτων που δημιούργησε η πολύμηνη απεργιακή κινητοποίηση των ιατρών-μελών των Υγειονομικών Επιτροπών, με συντονισμένες προσπάθειες, κατόρθωσε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να εξομαλύνει τους χρόνους ανταπόκρισης στα εκκρεμή αιτήματα.

Συγκεκριμένα, τα αιτήματα για εξέταση από πρωτοβάθμιες υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α προγραμματίζονται εντός διμήνου ή και λιγότερο για τις περισσότερες ειδικότητες, πλην των νευρολογικών και ψυχιατρικών αιτημάτων τα οποία αποτελούν και το μεγαλύτερο όγκο εισερχομένων αιτήσεων. Τα κατ' οίκον περιστατικά (όσων δηλώνουν αδυναμία προσέλευσης στις Υγειονομικές Επιτροπές) στο λεκανοπέδιο Αττικής εξετάζονται εντός 3-4 μηνών. Σημειωτέον, ο προγραμματισμός πρέπει να γίνεται 2 μήνες νωρίτερα προκειμένου να εξασφαλίζεται η συμμετοχή των ιατρών του Ειδικού Σώματος, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σήμερα, εκκρεμούν μόλις 18.500 περιστατικά πανελλαδικά, το μικρότερο υπόλοιπο εκκρεμών αιτημάτων από ενάρξεως λειτουργίας των ΚΕ.Π.Α, όταν ο όγκος των εισερχόμενων νέων αιτήσεων φθάνει τις 11.000 και των επιτροπών που προγραμματίζονται τις 1.500 κατά μέσο όρο ανά μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v