Τρόικα: Στην Αθήνα το τελικό ξεκαθάρισμα

Εποικοδομητικές συζητήσεις, αλλά και ανοικτά μέτωπα άφησε η δεύτερη μέρα του «μαραθωνίου» στο Παρίσι. Επιμένουν στις πιέσεις για εργασιακά και πλειστηριασμούς στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας οι δανειστές. Μπαίνουν στο τραπέζι και οι φοροαπαλλαγές.

Τρόικα: Στην Αθήνα το τελικό ξεκαθάρισμα

Όλα θα παιχτούν στην Αθήνα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, όπως κατέστησε σαφές ο Ντέκλαν Κοστέλο μετά το σημερινό κύκλο επαφών με τους δανειστές. «Είχαμε άλλη μια ημέρα εποικοδομητικών συζητήσεων με τους Έλληνες υπουργούς, θα έχουμε αύριο μια συνάντηση – επισκόπηση όλων των θεμάτων και ελπίζουμε να προχωρήσουμε στην πλήρη αξιολόγηση στο τέλος Σεπτεμβρίου στη Αθήνα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από ελληνικής πλευράς, έγινε γνωστό πως το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 10.00 το πρωί, ενώ την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα ακολουθήσει άτυπη ενημέρωση.

Οι υπουργοί έβαλαν τα θέματα στο τραπέζι και αύριο θα γίνει διαπραγμάτευση τόσο για αυτά, όσο για όσα τεθούν από την ελληνική πλευρά, όπως για παράδειγμα το θέμα των φοροαπαλλαγών, το οποίο δεν μπήκε ακόμα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η τρόικα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για θέματα όπως η αύξηση των δόσεων εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, ωστόσο πιέσεις εκδηλώνονται αναφορικά με το θέμα των εργασιακών σχέσεων.

Σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, η ελληνική πλευρά μέσω του Χ. Αθανασίου είπε ότι δεν μπορεί να δεχθεί να βγαίνουν στο σφυρί ακίνητα με ελάχιστη τιμή στο ένα τρίτο της αντικειμενικής, όπως θέλει η τρόικα. Πρότεινε συμβιβασμό στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας και όταν η τρόικα επανήλθε στις πιέσεις να γίνονται πλειστηριασμοί στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας, με το επιχείρημα ότι έτσι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι θα προωθήσει παράλληλη νομοθετική ρύθμιση για την ταχεία εκδίκαση των φορολογικών υποθέσεων εντός 30 ημερών στα δικαστήρια.

Στην αγορά με επταετές ομόλογο

Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό από κυβερνητική πηγή συμφωνήθηκε ότι, μέχρι το τέλος της χρονιάς, η χώρα θα βγει στις αγορές με επταετή ομόλογα, καθώς οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και υπάρχει η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία έκδοση 3ετών τίτλων που έγινε στις αρχές Ιουλίου συνέπεσε με την κρίση που ξέσπασε γύρω από την Espirito Santo. Η Αθήνα προχώρησε τότε στην άντληση μόνο 1,5 δισ. ευρώ αντί για τα 3 δισ. που είχε ανακοινώσει αρχικά με τοκομερίδιο 3,375% (επιτόκιο 3,5%).

Προτεραιότητα ακόμη του οικονομικού επιτελείου είναι, όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, να ανταλλάξει τρίμηνα και εξάμηνα έντοκα γραμμάτια με νέες εκδόσεις 18μηνης ή 24μηνης διάρκειας, ώστε να υπάρξει επιπλέον προσφορά.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το χρηματοδοτικό κενό της χώρας για τον επόμενο χρόνο.

Αναφορικά με το χρέος, όπως επισημαίνεται, αμέσως μετά από το review της τρόικας θα ξεκινήσουν οι επίσημες συζητήσεις. «Η δική μας πρόθεση είναι να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Όμως οι ουσιαστικές συζητήσεις είναι εκείνες που γίνονται στους διαδρόμους μεταξύ ηγετών, υπουργών και στελεχών, όπου παίρνουμε κλίμα και θέτουμε το ζήτημα διαρκώς», ανέφερε η ίδια πηγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v