Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ μετά την αντεπίθεση Βενιζέλου

"Καρφιά" Βενιζέλου και Σημίτη προς Παπανδρέου στη χθεσινή εκδήλωση στο Ζάππειο. Οι επόμενες κινήσεις των δύο πλευρών. Ποιες οι προσδοκίες της Χαριλάου Τρικούπη στο δρόμο προς το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης.

Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ μετά την αντεπίθεση Βενιζέλου

Ανταποδίδοντας τη "φιλοξενία" που του επιφύλαξαν οι "παπανδρεϊκοί" την Τρίτη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με τη χθεσινή του ομιλία στην επίσημη εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο και τα αιχμηρά βέλη προς τον πρώην πρωθυπουργό, πήρε -έστω για την ώρα- τη "ρεβάνς". Ο κόσμος ήταν πολύς, το κλίμα σαφώς πιο ήρεμο σε σχέση με την προ τριών ημερών εκδήλωση, ωστόσο τα μηνύματα, τόσο του κ. Βενιζέλου όσο και του Κώστα Σημίτη, εξαιρετικά ηχηρά.

Το ερώτημα που προκύπτει πλέον είναι ποια θα είναι η συνέχεια και κυρίως ποια η στάση του Γιώργου Παπανδρέου.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ατάκες του κ. Βενιζέλου, όπως "του φευγάτου η μάνα δεν έκλαψε ποτέ", "μόνος όρος είναι να ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ πίσω από το παραβάν" και "ο Γιώργος Παπανδρέου ψυχικά είναι παρών... βρίσκεται σε σεμινάριο", δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες από τον πρώην πρωθυπουργό. Κοινό μυστικό είναι -και το ομολογούν άπαντες μέσα στο κόμμα- ότι οι δύο άνδρες δεν μπορούν να συνυπάρξουν και σε κάθε ευκαιρία το δείχνουν. Κανείς όμως δεν μπορεί να απαντήσει μέχρι που μπορούν να φτάσουν αυτήν την κόντρα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος βλέπει, ως τον μόνο τρόπο πολιτικής επιβίωσης του κόμματός του αλλά και του ιδίου προσωπικά, τη διεύρυνση, την οποία προσδοκά μέσα από το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης τους επόμενους μήνες. Το ΠΑΣΟΚ, όπως είπε χθες, "ήταν και είναι ο κορμός της δημοκρατικής παράταξης" και βαδίζει στο συνέδριο "χωρίς ψεύτικα διλήμματα".

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προσπαθήσει να αποφύγει την πόλωση και την περαιτέρω εσωκομματική εσωστρέφεια, αλλά και να συνεχίσει να κρατά διακριτό ρόλο από τη ΝΔ στα πλαίσια της συγκυβέρνησης. Από τα "αγκάθια" που έχει να αντιμετωπίσει -πέραν του ίδιου του κ. Παπανδρέου- είναι και οι βουλευτές που πρόσκεινται σε αυτόν, καθώς με τη χθεσινή του ομιλία ουσιαστικά αποδόμησε το έργο της κυβέρνησης του 2009, από το οποίο κράτησε σαφείς αποστάσεις.

"Αγωνίστηκα να αποτρέψω το φλερτ με το ΔΝΤ το 2009. Απέτρεψα την καταστροφή ενός δημοψηφίσματος με το ερώτημα "ναι ή όχι στο ευρώ". Ανέλαβα την ηγεσία ενός ΠΑΣΟΚ όχι του 44% αλλά του 4% των δημοσκοπήσεων για τις οποίες με ρωτούσαν συνεχώς στις συνεδριάσεις του Eurogroup", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Από την άλλη, με ενδιαφέρον αναμένεται η ανταπάντηση του πρώην πρωθυπουργού. Έχοντας προαναγγείλει ότι δεν πρόκειται να καταθέσει τα όπλα και ότι θα συμβάλλει, όπως μπορεί, στο "καινούριο ξεκίνημα και στην αναγέννηση του Κινήματός μας", περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία να "κτυπήσει". Σύμφωνα με το περιβάλλον του, δεν σκοπεύει να ρίξει την κυβέρνηση ή να προχωρήσει στη δημιουργία άλλου κόμματος, ωστόσο "αδρανής", όπως λένε συνομιλητές του, δεν πρόκειται να μείνει σε καμία περίπτωση.

Προς το παρόν, συνεχίζει τις ομιλίες του ανά την υφήλιο και σε κάθε ευκαιρία, θα παρεμβαίνει στο δημόσιο διάλογο, ενώ τη δική της σημασία έχει και η περαιτέρω στάση των βουλευτών της επιρροής του κυρίως όσον αφορά τη στήριξη του κυβερνητικού έργου.

Έντονα σχολιάστηκε εξάλλου και η χθεσινή ομιλία του Κώστα Σημίτη, ο οποίος επηρεάζει έναν σημαντικό αριθμό πράσινων στελεχών, που ανήκουν στους λεγόμενους "εκσυγχρονιστές". Ανάμεσα στα άλλα, έβαλε κατά του Γιώργου Παπανδρέου (θυμηθείτε πόσο μας κόστισε το λαϊκίστικο "λεφτά υπάρχουν"), αμφισβήτησε σε συγκεκριμένα σημεία τη σημερινή κυβέρνηση και εκτίμησε ότι οι επόμενες εκλογές μπορεί να μην αργήσουν. Και θεωρείται βέβαιο ότι κι αυτός δεν πρόκειται να δηλώσει "παροπλισμένος".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v