Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΕΠΕ: Πρόστιμα 33,6 εκατ. για αδήλωτη εργασία

Στο 17,63% η αδήλωτη εργασία τον Ιούλιο, όπως προκύπτει από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας και των υπηρεσιών του ΙΚΑ. Σημαντικό ρόλο στον περιορισμό του φαινομένου τα υψηλά πρόστιμα που επιβάλλονται επιτόπου.

ΣΕΠΕ: Πρόστιμα 33,6 εκατ. για αδήλωτη εργασία

Πρόστιμα ύψους 33,6 εκατ. ευρώ επιβλήθηκαν σε 11 μήνες, διάστημα κατά το οποίο ισχύει το υψηλότερο πρόστιμο. Μάλιστα, από τα στοιχεία της Αρτεμις που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Εργασίας, φαίνεται πως τα 16.614.704 ευρώ, περίπου το ήμισυ των προστίμων που μπήκαν από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, επιβλήθηκαν κατά το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου.

Οι έλεγχοι που πραγματοποιούν οι Επιθεωρητές Εργασίας του ΣΕΠΕ είναι κυρίως δειγματοληπτικοί σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, ενώ οι έλεγχοι που διενεργούνται από κλιμάκια αποτελούμενα από υπαλλήλους της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ, είναι στοχευμένοι στους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας, ήτοι: Επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια - ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης), Βιοτεχνικά Πάρκα, Βιομηχανικές ζώνες, Κομμωτήρια, Πρατήρια Βενζίνης, Συνεργεία Αυτοκινήτων, Μεταφορικές Επιχειρήσεις, Λιανικό εμπόριο, Καθαριότητα, Κατασκευές, Φιλοξενία, Υπηρεσίες ασφαλείας (Security), Επιχειρήσεις Φασόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, στο διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 31 Ιουλίου 2014, διενεργήθηκαν στο πλαίσιο του ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου «AΡΤΕΜΙΣ» έλεγχοι σε 20.179 επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτής της δειγματοληπτικής διαδικασίας 2.085 επιχειρήσεις, βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους (ποσοστό 10,33%).

Σε σύνολο 119.122 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 3.254 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 2,73%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 33.613.725 ευρώ.

Στο διάστημα 1 Ιουλίου έως 31 Ιουλίου 2014, κατά τη διάρκεια του οποίου εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι (ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές) με το νέο επιχειρησιακό μοντέλο ελέγχου της αδήλωτης εργασίας από το ΣΕΠΕ και την ΕΥΠΕΑ, ελέχθησαν 2.898 επιχειρήσεις. Εξ αυτών βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους οι 511 (ποσοστό 17,63%).

Σε σύνολο 12.492 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 839 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 6,72%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 8.730.119 ευρώ.

Βάσει τις ισχύουσας νομοθεσίας, οι υψηλές αυτές κυρώσεις επιβλήθηκαν άμεσα, επιτόπια και κατά «δέσμια αρμοδιότητα» του ελεγκτή, καθώς η αδήλωτη εργασία αντιμετωπίζεται πλέον, και με την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ως ευθέως αποδεικνυόμενη παράβαση, ενώ τα πρόστιμα έχουν αυστηροποιηθεί και ανέρχονται στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού, δηλαδή 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» για τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας για το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι τις 31 Ιουλίου 2014, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης χαρακτήρισε αποδεδειγμένα σωστή την απόφαση για ενιαιοποίηση των βασικών ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, και επανέλαβε ότι η μάχη για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας είναι διαρκής και δύσκολη.

«Η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας δεν είναι μόνο μια παρέκκλιση από τη νομιμότητα ή ένα απλό σύμπτωμα λανθάνουσας οικονομικής συμπεριφοράς. Συνιστά, στην πραγματικότητα, έκφραση μιας αντιπαραγωγικής και βαθιά ριζωμένης νοοτροπίας με την οποία πραγματοποιείται συχνά το "επιχειρείν" στη χώρα μας», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και αναφέρθηκε στη δημιουργία του «Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων».

Πρόκειται για την πρόταση που παρουσίασε κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης και αφορά στην «επιβράβευση» κατά κάποιο τρόπο για τις τεκμηριωμένα συνεπείς και νόμιμες επιχειρήσεις, απαλλάσσοντάς τες από το διοικητικό φόρτο που αναπόφευκτα επιφέρουν οι αλλεπάλληλες επισκέψεις ελεγκτικών κλιμακίων και, συνολικά, αυξάνει το γενικό επίπεδο συμμόρφωσης των επιχειρήσεων.

*Η έκθεση του επιχειρησιακού σχεδίου "ΑΡΤΕΜΙΣ" για τον Ιούλιο επισυνάπτεται στη στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v