Σε δύο δόσεις η μείωση στην εισφορά αλληλεγγύης

Σε σταδιακή μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Το σενάριο προβλέπει μείωση 30% στις αρχές του 2015 και εν συνεχεία, κατά 20% στα τέλη του έτους. Στόχος η κατάργηση το 2016.

Σε δύο δόσεις η μείωση στην εισφορά αλληλεγγύης

Το σενάριο της σταδιακής μείωσης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης εντός του 2015, αρχικά κατά 30% από την 1η Ιανουαρίου και στη συνέχεια κατά 20% στα τέλη του έτους εξετάζουν στο Μαξίμου.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η σταδιακή κατάργηση του μέτρου έως το τέλος του 2016.

Το σενάριο εξετάσθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου με συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Χ. Σταϊκούρα. 

Κατ΄αυτόν τον τρόπο η μείωση της έκτακτης εισφοράς μπορεί να φτάσει συνολικά το 50%, αν και οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την πορεία του νέου γύρου διαπραγμάτευσης με την τρόικα, στα τέλη του μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι στο πακέτο των φοροελαφρύνσεων, που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, είχε κάνει λόγο για «αισθητή μείωση» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σημειώνεται ότι η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές που κυμαίνονται από 1% έως 4%. Σε περίπτωση που μειωθεί, οι φορολογούμενοι θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να αυξάνονται από το 2015 καθώς ο φόρος παρακρατείται από τον μισθό τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v