Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μυστικά της φοιτητικής στέγης στο εξωτερικό

Το κόστος ενοικίασης μια φοιτητικής κατοικίας σε δημοφιλή για σπουδές κράτη. Οι χώρες που επιλέγουν οι Έλληνες. Ποιες κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις τους. Οι σταθερές επιλογές. Αναλυτικός πίνακας με τιμές.

Τα μυστικά της φοιτητικής στέγης στο εξωτερικό

Από τα 50 ευρώ μηνιαίως για μια φοιτητική εστία στη γειτονική Βουλγαρία μέχρι τα 1.900 ευρώ για να νοικιάσει κάποιος ένα διάρι στο Λονδίνο, οι Ελληνες φοιτητές που θα επιλέξουν φέτος πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν πληθώρα επιλογών.

Το κόστος ενοικίασης κατοικίας στα καλά πανεπιστήμια του Καναδά, της Βρετανίας ή της Γερμανίας είναι, βέβαια, αρκετά υψηλότερο σε σύγκριση με τις δαπάνες διαβίωσης σε κάποια γειτονική χώρα όπως η Βουλγαρία ή η Ρουμανία. Στη Γερμανία, πάντως, οι νέοι φοιτητές μπορούν να βρουν στέγη σε φοιτητική εστία με κόστος από 220 έως 345 ευρώ, δηλαδή πολύ χαμηλότερο από τα 700 έως 1.100 δολάρια Καναδά που πρέπει να πληρώνουν αν επιλέξουν την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

"Υπάρχουν δυνατότητες για σπουδές για όλα τα πορτοφόλια" λέει ο διευθύνων σύμβουλος του πανελλαδικού κτηματομεσιτικού δικτύου E-Real Estates Θέμης Μπάκας που επεξεργάστηκε τα στοιχεία για το κόστος ενοικίασης φοιτητικής στέγης στο εξωτερικό. Ο ίδιος επισημαίνει πως "το κόστος ζωής στη Ρουμανία, Βουλγαρία και Σλοβακία δεν ξεπερνούν μαζί με τη στέγαση τα 400 ευρώ ανά μήνα ενώ σε αντίθεση στη χώρα μας τα 400 ευρώ αποτελούν ενίοτε το κόστος μίσθωσης της φοιτητικής εστίας". Βέβαια, η φοιτητική στέγη είναι μόνο ένας παράγοντας που μετράει στην επιλογή των σπουδαστών καθώς και η ποιότητα του πτυχίου αξιολογείται πλέον από ολοένα και περισσότερους νέους που επιλέγουν το εξωτερικό.

Πάντως δεν είναι λίγοι οι γονείς που επιλέγουν το εξωτερικό είτε γιατί το παιδί τους εισήλθε σε ελληνική σχολή κατώτερη των προσδοκιών τους ,είτε επειδή εκτιμούν ότι μετά τη φοίτηση σε Ελληνικό ΑΕΙ δεν θα έχει την επαγγελματική πορεία που ονειρεύεται. Επιπλέον δεν είναι και λίγοι οι γονείς που αναζητούν χώρες που παρέχουν φοιτητικά δάνεια για τα παιδία τους μέσω των εκάστοτε κυβερνήσεων τα οποία αποπληρώνονται μετά την αποφοίτηση και πρόσληψη του σπουδαστή. Δάνεια που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα δάνεια των πιστωτικών ιδρυμάτων προσφέρει η Μεγάλη Βρετανία, ενώ στη Σκοτία δεν υπάρχουν ετήσια δίδακτρα.

Η χώρα που συγκεντρώνει τους περισσότερους Έλληνες είναι η Βρετανία παρά το υψηλό κόστος φοιτητικής στέγης και γενικά διαβίωσης. Μια γκαρσονιέρα 25 τετραγωνικών μέτρων, με κοινόχρηστο μπάνιο και κουζίνα μπορεί να κοστίζει 625 ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της E-Real Estates. Το μηνιαίο μίσθωμα ενός Studio 30 - 35 τ.μ. κυμαίνεται μεταξύ 800 - 930 ευρώ, ενώ για ένα διάρι το ενοίκιο φτάνει τα 1.900 ευρώ.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, οκτώ στους δέκα (84 %) επιλέγει να σπουδάσει σε ΑΕΙ χωρών της Ε.Ε, της Νορβηγίας και της Ελβετίας , το 7,6 % επιλέγει να σπουδάσει στις ΗΠΑ και το Καναδά , το 5,6 % επιλέγει να σπουδάσει σε χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Σερβία , Ρουμανία κ.τ.λ), ενώ κάτω από το 1 % είναι αυτοί που επιλέγουν να σπουδάσουν σε χώρες όπως η Αφρική, Κίνα, Κεντρική & Νότια Αφρική.

Τα τελευταία χρόνια η «χώρα της Τουλίπας» προσελκύει όλο και περισσότερους Έλληνες φοιτητές. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ το 2013 το 3% των Ελλήνων φοιτητών του εξωτερικού σπούδαζαν στην Ολλανδία σημειώνοντας αύξηση 36% συγκριτικά με το 2012.

Στην αύξηση του φοιτητικού πληθυσμού από την Ελλάδα έχουν συμβάλλει τα χαμηλά δίδακτρα, το υψηλό επίπεδο των σπουδών καθώς και η γλώσσα των σπουδών που είναι η Αγγλική.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, έδαφος και φέτος συνεχίζουν να κερδίζουν οι χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία & Ουγγαρία ) λόγο του οικονομικού κόστους διαβίωσης, κατοικίας & διδάκτρων καθώς και τη κατάργηση του ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΕΚΑΤΣΑ) που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.

Στη Ρουμανία το κόστος για την ενοικίαση ενός 2χωρου ακινήτου 40-55 τμ στο κέντρο του Ιάσιου, 5 λεπτά με τα πόδια από τις σχολές, δεν ξεπερνά τα 250 ευρώ, ενώ το κόστος διαβίωσης (φαγητό, καφέ κ.τ.λ ) βρίσκεται στο ένα τρίτο σε σύγκριση με την Ελλάδα. Στη γειτονική Βουλγαρία το κόστος στη φοιτητική εστία είναι 50-70 ευρώ / μήνα, η ενοικίαση διαμερίσματος από 150 - 200 ευρώ / μήνα και η ενοικίαση δωματίου σε ιδιωτικό διαμέρισμα δε ξεπερνά τα 80 ευρώ / μήνα.

ΧΩΡΑ

ΠΙΟ ΕΛΚΥΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΚΟΣΤΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ

 ΣΕ ΕΥΡΩ

Σχόλια – Πληροφορίες

ΚΑΝΑΔΑΣ

Διοίκηση Επιχειρήσεων, Οικονομικά , Πολιτικές Επιστήμες

Ενοίκιο γκαρσονιέρας

(μηνιαίως σε μεγάλη πόλη):$700 -$1.100.

Ενοίκιο γκαρσονιέρας (μηνιαίως σε μικρή πόλη): $500 - $700.

 

Βασική πηγή πληροφόρησης για υποτροφίες που παρέχονται σε αλλοδαπούς φοιτητές μέσω ομοσπονδιακών κυβερνητικών προγραμμάτων είναι το έντυπο "Awards for study in Canada" που εκδίδεται από τον φορέα "Canadian Bureau for International Education" και διατίθεται στην Καναδική Πρεσβεία.

 

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Διαχείρισης Υδάτων, Σχέδιο, Καλές Τέχνες και Βιώσιμη Ενέργεια,

Ακριβά ενοίκια, 400-600 ευρώ με συγκάτοικο

Τα τελευταία χρόνια η «χώρα της Τουλίπας» προσελκύει όλο και περισσότερους Έλληνες φοιτητές. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ το 2013 το 3% των Ελλήνων φοιτητών του εξωτερικού σπούδαζαν στην Ολλανδία σημειώνοντας αύξηση 36% συγκριτικά με το 2012. Στην αύξηση του φοιτητικού πληθυσμού από την Ελλάδα έχουν συμβάλλει τα χαμηλά δίδακτρα, το υψηλό επίπεδο των σπουδών καθώς και η γλώσσα των σπουδών που είναι η Αγγλική.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

 Ιατρική , Θετικές Επιστήμες

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ : 220 - 345

 πλήρης εξοπλισμένα.

Το γεγονός ότι τα δωμάτια είναι πλήρης εξοπλισμένα, είναι και ο λόγος που τα συγκεκριμένα δωμάτια καθίστανται περιζήτητα και θα ήταν καλό η αίτηση να γίνεται εγκαίρως. Σε αυτή την περίπτωση η φοιτητική μέριμνα Studentenwerk παρέχει βοήθεια και υποστήριξη. Δωμάτια προς ενοικίαση μπορείτε επίσης να αναζητήσετε στην Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Αλλοδαπών Φοιτητών «Akademisches Auslandsamt»

ΒΕΛΓΙΟ

Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση στο Βέλγιο παρέχεται από δύο τύπους ιδρυμάτων: πανεπιστήμια και επαγγελματικές σχολές.


Οι επαγγελματικές σχολές επικεντρώνονται στην πρακτική εξάσκηση, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να προετοιμάσει τους φοιτητές για ένα επάγγελμα που απαιτεί ανώτερες σπουδές, όπως η νομική, η ιατρική, η μηχανολογία και η αρχιτεκτονική.

 Τα πανεπιστήμια επικεντρώνονται στη θεωρητική εκπαίδευση επάνω σε έναν συγκεκριμένο τομέα, ενώ τα πτυχία και τα διπλώματα συνήθως προσανατολίζουν τους φοιτητές στο να διδάξουν ή να διεξάγουν έρευνα, παρόλο που υπάρχουν ορισμένα βελγικά ή φλαμανδικά πανεπιστήμια που έχουν σχολές διοίκησης επιχειρήσεων, ιατρικής ή νομικής και προσφέρουν πιο πρακτικά πτυχία.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ 150 € το μήνα και διατροφή με 8 € την ημέρα

Γκαρσονιέρα : Από 300 ευρώ


 Όταν ζεις στις Βρυξέλλες, κάθε χρόνο πληρώνεις γύρω στα 100 ευρώ φόρο ενοικίασης. Αν συγκατοικείς , πχ 3 άτομα μέσα στο ίδιο σπίτι, ο φόρος θα πληρωθεί και από τους 3, δηλαδή 3*100. Με λίγα λόγια δεν πληρώνει το σπίτι, αλλά το άτομο.

 

Επιπλέον , με το που θα μπείτε στο σπίτι, μέσα σε 1 βδομάδα με 10 μέρες το πολύ, πρέπει να έρθει ειδικός να δει και να εκτιμήσει ποια είναι η κατάσταση του σπιτιού. Πληρώνεται 50% από τον ιδιοκτήτη κι άλλα 50% από τον ενοικιαστή. Το κόστος αυτής της υπηρεσίας είναι περίπου στα 200 ευρώ. Αυτό πολλές φορές το κάνουν οι ιδιοκτήτες μόνοι τους και σε βάζουν να υπογράψεις, δεν το συνιστάμε . Ο επαγγελματίας θα κάνει τελείως αντικειμενική δουλειά, θα πάρει φωτογραφίες, ειλικρινά θα ελέγξει όλο το σπίτι και θα αναφέρει και την παραμικρή λεπτομέρεια που υπάρχει και στο τέλος θα εκτιμήσει τις όποιες ζημιές έχουν πραγματικά γίνει για να κρατηθούν τα χρήματα από την εγγύηση προς όφελος του ιδιοκτήτη. Συνιστούμε να απευθυνθείτε σε επαγγελματία, μην το κάνετε μόνοι σας, ή μην εμπιστευτείτε τον ιδιοκτήτη να το κάνει αυτός είτε να φέρει άτομο που "ξέρει". Υπάρχει πολύ μεγάλη περίπτωση όταν θελήσετε να φύγετε και να πάρετε την εγγύησή σας πίσω, να μην τα καταφέρετε.

 

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Ιατρική, Οδοντιατρική

ΔΥΑΡΙ:ΕΩΣ 250

Στη Ρουμανία οι Έλληνες φοιτητές στη πόλη Ιάσιο στα τμήματα της Οδοντιατρικής, φαρμακευτικής και Ιατρικής ξεπερνούν τους 1.000 σπουδαστές. Ενώ στο Βουκουρέστι οι περισσότεροι Έλληνες επιλέγουν τα πολυτεχνεία τα οποία προσφέρουν Μηχανικές/Μηχανολογικές Σπουδές στα Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Ιατρική

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ:  50 - 70

ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ - ΔΥΑΡΙ: 150 - 200

ΔΩΜΑΤΙΟ: 80

Το κόστος ζωής συμπεριλαμβανομένης και της στέγασης δεν ξεπερνά τα 400 ευρώ / μήνα.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ

Ιατρική

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ :120

ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ –ΔΥΑΡΙ:220

 

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Οικονομικά, Νομική, Μηχανικοί, Διοίκηση Επιχειρήσεων

ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ 25 τετρ. μέτρων :625 ευρώ με κοινόχρηστο μπάνιο & κουζίνα

STUDIO30 - 35 τετραγ. μέτρων: 800 - 930 ευρώ

ΔΥΑΡΙ:1.900 ευρώ

Πολλά Πανεπιστήμια εξασφαλίζουν στους φοιτητές διαμονή για το πρώτο έτος σπουδών τους στις  φοιτητικές εστίες προσφέροντάς τους ταυτόχρονα άμεση πρόσβαση στις φοιτητικές υπηρεσίες-παροχές. Επίσης η Εθνική Ένωση Σπουδαστών έχει εξασφαλίσει μείωση των τιμών για λογαριασμό των μελών της. Το φοιτητικό επίδομα ή φοιτητικό βοήθημα (student grant) μπορεί να είναι ένα ποσό μέχρι 1.600 λίρες για κάθε έτος σπουδών. Tο Βρετανικό Υπουργείο Παιδείας παρέχει φοιτητικά δάνεια (student loans) για να βοηθήσει τους φοιτητές να αντεπεξέλθουν στα έξοδα των σπουδών τους. Αυτά δίνονται σε όλους όσους έχουν γίνει δεκτοί στα Βρετανικά πανεπιστήμια αφού συμπληρώσουν την κατάλληλη αίτηση. Φοιτητικό δάνειο δικαιούται ο κάθε προπτυχιακός φοιτητής που γίνεται αποδεκτός από Βρετανικό πανεπιστήμιο. Το ύψος του δανείου είναι τέτοιο ώστε αυτό να μπορεί να καλύψει ακριβώς το κόστος των διδάκτρων του συγκεκριμένου πανεπιστημίου (π.χ. 8.000 λίρες στερλίνες το χρόνο). Το δάνειο είναι άτοκο και πρέπει να αρχίσει να το αποπληρώσει κάθε φοιτητής, μόνο όποτε αποφοιτήσει κι εφόσον εργάζεται με ετήσιες προσωπικές αποδοχές 24.000 αγγλικές λίρες και άνω.Είναι προφανές ότι το φοιτητικό δάνειο για σπουδές στην Αγγλία δεν έχει καμία σχέση με τα συνηθισμένα τραπεζικά δάνεια και μπορούμε να το θεωρήσουμε περισσότερο ως χορηγία

 

 

ΓΑΛΛΙΑ

Ψυχολογία, Τέχνες, Νομική

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ :  από 120-400 € το μήνα ανάλογη με την πόλη και το είδος δωματίου.

 

ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ :500

*15 λεπτά από το ΑΕΙ & 20 Λεπτά με το metro Από την San Elise

ΔΥΑΡΙ :ΑΠΟ 800

 

ΙΤΑΛΙΑ

Μηχανικοί, Αρχιτεκτονική, Καλές Τέχνες

ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ 25 Τ.Μ: 450

*κοινόχρηστο μπάνιο & κουζίνα

STUDIO 30-35 Τ.Μ: 500-750

ΔΥΑΡΙ:ΑΠΟ 750

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v