Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Προχωρά η επένδυση της AXPO GEN

Η ελβετική εταιρία έλαβε την έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στη Φθιώτιδα. Αναμένει να οριστικοποιηθούν οι όροι λειτουργίας της αγοράς επικουρικών υπηρεσιών.

Ενέργεια: Προχωρά η επένδυση της AXPO GEN

Παρά την κάθετη πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της κρίσης, συνεχίζει να υφίσταται επενδυτικό ενδιαφέρον σε συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Ωστόσο αυτές σχεδιάζονται πλέον με χαρακτηριστικά τέτοια, ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του συστήματος με τη μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ, δηλαδή μεγάλη ευελιξία με χαμηλή σχετικά κατανάλωση καυσίμου.

Στην κατηγορία αυτή ανήκει η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ελβετικής ΑΧΡΟ GEN στην Τιθορέα Φθιώτιδας, η οποία την περασμένη εβδομάδα έλαβε την έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΚΑ. Η αδειοδότηση της μονάδας ισχύος 153 μεγαβάτ και προϋπολογισμού περίπου 120 εκατομμυρίων ευρώ, έγινε τον Απρίλιο του 2010, ενώ από τότε η εταιρεία ξεκίνησε τη διαδικασία για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.

Όπως επισημαίνει στο Euro2day.gr στέλεχος της εταιρείας, το σημαντικό είναι ότι παρά την κρίση η μητρική ελβετική εταιρεία διατήρησε το ενδιαφέρον της για τη συγκεκριμένη επένδυση στην Ελλάδα, η οποία έφτασε σε ένα ικανοποιητικό σημείο ωρίμανσης των προκαταρκτικών διαδικασιών.

Σε ό,τι αφορά στη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης, ο ίδιος αναφέρει ότι η μονάδα με καύσιμο φυσικό αέριο και συνδυασμένου κύκλου, έχει σχεδιαστεί ώστε να ανταποκρίνεται σε συχνές εκκινήσεις μέσα στο 24ωρο, ανάλογα με τις συνθήκες που διαμορφώνει η ζήτηση και η κυμαινόμενη παραγωγή από τις ΑΠΕ. Έτσι θα αναμένει να οριστικοποιηθούν οι όροι λειτουργίας της αγοράς επικουρικών υπηρεσιών, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται υπό διαμόρφωση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, σύμφωνα και με ειδικές μελέτες που έχουν γίνει στην Ελλάδα και σε Ευρωπαϊκές χώρες, με τη συνεχιζόμενη αύξηση διείσδυσης των ΑΠΕ, το νέο παραγωγικό δυναμικό που συνδέεται στο σύστημα, στο μεγαλύτερο ποσοστό του θα έχει χαρακτηριστικά υψηλής ευελιξίας και θα προσφέρει πρωτίστως επικουρικές υπηρεσίες , δηλαδή ισχύ έτοιμη να καλύψει τις απαιτήσεις του συστήματος.

Σε ό,τι δε αφορά στην ΑΧΡΟ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει περίπου δεκαετή παρουσία στην Ελλάδα αρχικά με την επωνυμία EGL. Είναι μία από τις δύο μεγάλες ηλεκτρικές εταιρείες της Ελβετίας, ενώ υπήρξε ιδρυτική εταιρεία, μαζί με τη νορβηγική Statoil, του αγωγού ΤΑΡ.

Σήμερα δε, μετά τις εσωτερικές ανακατατάξεις μετόχων και την είσοδο νέων επενδυτών, μετέχει με 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας του αγωγού.

Εκτός από την Ελβετία, δραστηριοποιείται έντονα και στην Ιταλία όπου ελέγχει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v