Οι μεγάλες αδικίες και τα «κενά» του ΕΝΦΙΑ

Παραλογισμούς κρύβουν οι διατάξεις του ΕΝΦΙΑ παρά τις νέες διορθωτικές κινήσεις. Καμία πρόβλεψη για τις οικίες που χάνονται σε πλειστηριασμούς. Άγνωστη η διαδικασία για την πιστοποίηση του ξενοίκιαστου και μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου. Παγίδα τα τεκμήρια.

Οι μεγάλες αδικίες και τα «κενά» του ΕΝΦΙΑ

Συνεχείς διορθώσεις θα πρέπει να κάνει το υπουργείο Οικονομικών για να αρθούν οι μεγάλες αδικίες του ΕΝΦΙΑ και να κλείσουν τα «κενά» που προκύπτουν σε πολλές περιπτώσεις τις οποίες δεν προέβλεψε ο νομοθέτης.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες που προσπαθούν να ερμηνεύσουν το νόμο, δεν έχει γίνει καμιά πρόβλεψη, προκειμένου να προστατευθούν όσοι χάνουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς. Έτσι όποιος έχασε ή θα χάσει φέτος το σπίτι του σε πλειστηριασμό θα κληθεί να πληρώσει κανονικά το φόρο στο κράτος γιατί ο φόρος εισπράττεται μεν το 2014, αλλά επιβάλλεται για την περιουσία που κατείχε ο υπόχρεος το 2013.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο φορολογούμενος θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ για το ακίνητο που είχε πέρυσι, χωρίς να μετρά καθόλου το γεγονός ότι φέτος το έχασε.

Οι τροπολογίες που κατατέθηκαν στην Βουλή για τον ΕΝΦΙΑ κρύβουν και άλλους παραλογισμούς. Για τα ξενοίκιαστα, συμβαίνει το παράδοξο να χάνει κάποιος την έκπτωση 20% ακόμα κι αν το ακίνητο του ηλεκτροδοτήθηκε κατά το 2013 για ένα 24ωρο. Στον αντίποδα, ακίνητο που πέρσι ήταν ξενοίκιαστο, αλλά φέτος αποφέρει εισόδημα, θα έχει έκπτωση 20%.

Άλλο ακίνητο, το οποίο μένει «κενό» από την αρχή του χρόνου αλλά πέρσι ήταν νοικιασμένο, δεν έχει την παραμικρή έκπτωση, αφού κριτήριο είναι η κατάσταση του 2013. Επίσης, άγνωστη παραμένει ουσιαστικά ακόμα, η διαδικασία για την πιστοποίηση του «ξενοίκιαστου και μη ηλεκτροδοτούμενου», για την οποία θα αποφασίσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Από τα όσα ανέφεραν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, για την πιστοποίηση θα απαιτηθεί διασταύρωση με τα αρχεία της ΔΕΗ. Όμως, θα πρέπει να τονιστεί ότι η βάση δεδομένων που έχει αυτή τη στιγμή το υπουργείο Οικονομικών (τα Ε2 και τα Ε9) είναι ελλιπής, καθώς εκκρεμεί η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων άρα και διορθώσεων στους επίμαχους κωδικούς του Ε9, έως το τέλος Νοεμβρίου.

Την μεγαλύτερη ωστόσο παγίδα αποτελούν τα τεκμήρια. Ένα νοικοκυριό με χαμηλό εισόδημα, διαμέρισμα 80 τ.μ. και Ι.Χ. 1.400 κ.ε. δεκαετίας, δεν έχει το δικαίωμα καμιάς έκπτωσης. Ο λόγος είναι ότι το συνολικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα το οποίο θα λαμβάνεται υπόψη για να διαπιστωθεί εάν ένας φορολογούμενος δικαιούται της μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ θα είναι το μεγαλύτερο ποσό εισοδήματος μεταξύ του "πραγματικού" και του "τεκμαρτού".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v