Ενδείξεις σταθεροποίησης της καταναλωτικής ζήτησης

Οι τιμές ορισμένων προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης ενισχύονται αντί να μειώνονται, πλήττοντας κυρίως τις ασθενείς οικονομικά ομάδες του πληθυσμού. Σημάδια ανάκαμψης καταγράφονται στο μέτωπο του χονδρικού εμπορίου.

Ενδείξεις σταθεροποίησης της καταναλωτικής ζήτησης

Υπό το μηδέν συνεχίζει να κινείται ο πληθωρισμός στη χώρα μας, αν και επιβραδύνθηκε σημαντικά τον περασμένο μήνα ο ρυθμός μείωσης, ένδειξη ότι σταθεροποιείται σταδιακά η καταναλωτική ζήτηση, η οποία επηρεάζει καταλυτικά την πορεία του ΑΕΠ της χώρας.

Τον Αύγουστο ο πληθωρισμός μειώθηκε κατά -0,3%, από -0,7% τον Ιούλιο τρέχοντος έτους και -1,3% που είχε διαμορφωθεί τον Αύγουστο του 2013.

Οι τιμές, πάντως, ορισμένων προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης αυξάνονται αντί να μειώνονται πλήττοντας κυρίως τις ασθενείς οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, για τις οποίες βασική προτεραιότητα είναι η σίτιση και η στέγαση.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) μεταξύ Αυγούστου και Ιουλίου εφέτος, οι κυριότερες ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε φάρμακα (4,2%, λόγω αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις λιανικές τιμές), νωπά ψάρια (1,5%), κρέατα (0,8%) και αυτοκίνητα- για πρώτη φορά μετά από σειρά μηνών- (0,6%). Μειώσεις τιμών, αντίθετα, υπήρξαν σε νωπά λαχανικά (6,7%), νωπά φρούτα (4,3%) και βενζίνη (1,6%), ενώ ο πληθωρισμός «ελαφρύνθηκε» και από τις εκπτώσεις.

Σε ετήσια βάση, οι κυριότερες ανατιμήσεις αφορούσαν σε φάρμακα (26,7%), τιμολόγια ΔΕΗ (4,9%), ελαιόλαδο (2,9%), γαλακτοκομικά- αβγά (2,5%), έξοδα ξενοδοχείων (2,5%), τσιγάρα (1,8%) και αλκοολούχα ποτά (1,4%). Στον αντίποδα, μειώθηκαν οι τιμές σε αγαθά που συνθέτουν το «καλάθι της νοικοκυράς», όπως σε νωπές πατάτες (32,7%), νωπά φρούτα (16,9%), νωπά ψάρια (5,5%), νωπά λαχανικά (3,6%) και κρέατα (0,9%).

Σημάδια ανάκαμψης καταγράφονται και στο μέτωπο του χονδρικού εμπορίου. Ο δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Χονδρικό Εμπόριο κατά το β΄ τρίμηνο 2014, σε σύγκριση με το δείκτη του αμέσως προηγούμενου τριμήνου, αυξήθηκε κατά 11,7%. Κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2013 είχε σημειωθεί αύξηση 11,1%.

Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β' τριμήνου 2013 καταγράφηκε, πάντως, οριακή αύξηση 0,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v