Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Τι αποκάλυψε η διοίκηση της Alpha στη Citi

Μια ενδεχόμενη υποχώρηση των κεφαλαιακών δεικτών των ελληνικών τραπεζών κάτω του ορίου του 8% θα αποτελέσει έκπληξη, διαμηνύει η διοίκηση της Alpha. Αισιοδοξία για τα επιτοκιακά έσοδα. Εκτίμηση για «καλά νέα» στο μέτωπο του αναβαλλομενου φόρου.

Citi: Τι αποκάλυψε η διοίκηση της Alpha στη Citi
Έκπληξη θα αποτελέσει για την διοίκηση της Alpha Bank μια ενδεχόμενη υποχώρηση των κεφαλαιακών δεικτών των τραπεζών κάτω από το όριο του 8% στο επικείμενο stress test της ΕΚΤ, σημειώνει η Citi μετά από συνάντηση με τα στελέχη της ελληνικής τράπεζας.

Ωστόσο, η διοίκηση της Alpha σημειώνει ότι θα υπάρξουν «διάφορα» αποτελέσματα με ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες.

Αναφορικά με τα τεστ αντοχής της κεντρικής τράπεζας, η Alpha σημειώνει ακόμη:

- Το stress test της ΕΚΤ βασίζεται σε ζημιές τριετίας, ενώ τα τεστ της Τράπεζας της Ελλάδος βασίζονταν σε «ζημιές εφ' όρου ζωής», οπότε τα ευρωπαϊκά δεν αναμένεται να είναι τόσο «σκληρά» στην εν λόγω παράμετρο.

- Ενώ οι βασικές παραδοχές ΕΚΤ και ΤΤΕ δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους, το stress test της ΕΚΤ είναι πιο «σκληρό» από αυτό της ΤτΕ σε κάποιες παραμέτρους, όπως ο βαθμός ανάκτησης των κόκκινων δανείων.

- Η ΕΚΤ χρησιμοποιεί στατικό μοντέλο με ισολογισμούς της 31/12/2013, κάτι που επηρεάζει δυσμενώς τις ελληνικές τράπεζες δεδομένων των έκτακτων παραγόντων που επιβάρυναν τα περυσινά μεγέθη. Ωστόσο, από τις τράπεζες ζητήθηκε να καταθέσουν δυναμικά στοιχεία ισολογισμού, αν και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το πώς θα τα χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ.

Η διοίκηση της Alpha παραμένει επιφυλακτική για τη διαδικασία και δεν επιθυμεί να φανεί υπεραισιόδοξη, αλλά δεν διαφαίνεται ότι η εν λόγω διαδικασία θα την αφήσει σε χειρότερη θέση από ότι τους εγχώριους ανταγωνιστές της.

Αισιοδοξία για τα επιτοκιακά έσοδα

Τα στελέχη της Alpha εμφανίστηκαν ιδιαίτερα αισιόδοξα για την πορεία των καθαρών εσόδων από τόκους το 2014. Όπως σημειώθηκε, η αύξηση του NII στην Ελλάδα κατά 7 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ήταν «χαμηλή» καθώς επηρεάστηκε από έκτακτους παράγοντες όπως διάφορες χρεώσεις ισολογισμού κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Τα spreads των προθεσμιακών καταθέσεων διαμορφώνονταν στο 2,13% το β΄τρίμηνο, καταγράφοντας υποχώρηση 17 μονάδων βάσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Έως το α' τρίμηνο του 2015, η Alpha εκτιμά ότι οι νέες προθεσμιακές καταθέσεις θα κοστίζουν 1,5%.

Η διοίκηση της Alpha δεν εκτιμά ότι θα γίνει εκτενής χρήση των πράξεων χρηματοδότησης της ΕΚΤ (TLTROs), αλλά αναμένει έμμεσα οφέλη για όλους από την υποχώρηση του κόστους χρηματοδότησης.

Η «λήξη» της δυνατότητας χρήσης των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως εχέγγυα από την 1η Μαρτίου του 2015 αναμένεται να συνοδευτεί από μια χαλάρωση των σχετικών κανόνων για την επιλεξιμότητα των εχεγγύων, κάτι που θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας.

Τι εκτιμά η Alpha για αναβαλλόμενο

Στο θέμα του αναβαλλόμενου φόρου, η διοίκηση της Alpha περιμένει καλά νέα καθώς:

- Η κυβέρνηση ξεκίνησε τις εργασίες για να μετατραπεί ο αναβαλλόμενος φόρος σε απαίτηση πριν από λίγους μήνες.

- Η λύση στο ζήτημα του αναβαλλόμενου αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Τεχνικά, η μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε στοιχείο που μπορεί να προσμετρηθεί στα εποπτικά κεφάλαια είναι εφικτή, αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές εάν είναι πολιτικά εφικτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ωστόσο, σημειώνει ότι «δεν βλέπει το λόγο» που ένα μεγάλο ποσοστό του αναβαλλόμενου φόρου δεν μπορεί να μετατραπεί σε φορολογική απαίτηση.

Οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν αναγνωρίσει αναβαλλόμενο φόρο από 3,2 δις. (Alpha) έως 3,6 δις. (Εθνική).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v