Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Δεν θα γίνει διάσκεψη για το ελληνικό χρέος

Τα δημοσιεύματα που ήθελαν την πραγματοποίηση διάσκεψης το Νοέμβριο για το ελληνικό χρέος διέψευσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ. Στα τέλη Σεπτεμβρίου ξεκινά η αποστολή του Ταμείου για την νέα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

ΔΝΤ: Δεν θα γίνει διάσκεψη για το ελληνικό χρέος

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα συμμετάσχει σε συνάντηση για το ελληνικό χρέος το Νοέμβριο, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Bill Murray, σε συνέντευξη τύπου.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, το Ταμείο θα αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του για το χρέος, στο πλαίσιο των καθιερωμένων αξιολογήσεων του ελληνικού προγράμματος.

Παράλληλα σημείωσε πως η αποστολή του ΔΝΤ για την νέα αξιολόγηση του προγράμματος θα ξεκινήσει στα τέλη Σεπτέμβρη, αλλά υπογράμμισε πως δεν γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές προχωρούν ομαλά και για το αν βρίσκεται στο τραπέζι η επιλογή του «κουρέματος», ο εκπρόσωπος του Ταμείου επικαλέστηκε για μια ακόμα φορά την δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων να βοηθήσουν στην μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα μέτρα.

Ο ίδιος τόνισε πως το ζήτημα ενός νέο προγράμματος αφορά τις ευρωπαϊκές αρχές και την ελληνική κυβέρνηση και ότι το ΔΝΤ έχει συμφωνία ως το 2016 και δεσμεύεται να συνεχίσει το έργο του. 

ΕΚΤ: Βλέπει δημοσιονομικό κενό στην Ελλάδα το 2015 και το 2016

Εφικτό χαρακτηρίζει το στόχο για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι θα αναμένεται να προκύψει δημοσιονομικό κενό τη διετία 2015-6. 

Όπως τονίζει η ΕΚΤ στο μηνιαίο της δελτίο, με βάση και τα τελευταία στοιχεία, ο στόχος του ελληνικού προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ είναι εφικτός.

Τα ρίσκα για τη βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική εικόνα απορρέουν από την αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων στη φορολογία εισοδήματος που εφαρμόστηκαν εφέτος, όσο και από τις αντίξοες δικαστικές αποφάσεις επί προηγούμενων μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις συγκεκριμένων επαγγελμάτων, καθώς και από τα προβλήματα χρηματοδότησης του κλάδου περίθαλψης.

Για τα έτη μετά το 2014, υπάρχουν σημαντικά δημοσιονομικά κενά, σε συνδυασμό με πιο φιλόδοξους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα, στο 3% του ΑΕΠ το 2015 και στο 4,5% του ΑΕΠ το 2016.

Τα κενά αυτά και το πώς θα αντιμετωπισθούν θα πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον προϋπολογισμό 2015 καθώς και στην επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος το φθινόπωρο, καταλήγει η ΕΚΤ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v