Alpha: Οι φοροελαφρύνσεις να μην θέτουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις της κυβέρνησης δεν πρέπει να αντιστρατεύονται άλλους στόχους της οικονομικής πολιτικής, αναφέρει η Alpha. Τονίζει ότι η ανάπτυξη δεν θα έλθει με δημοσιονομικές παρεμβάσεις. Θεωρεί υπερβολικές τις ειδήσεις περί πρόωρης απαλλαγής από το μνημόνιο.

Alpha: Οι φοροελαφρύνσεις να μην θέτουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη

H καλή πορεία της οικονομίας θέτει τις βάσεις για επιλεκτικές και απολύτως αναγκαίες για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας φορολογικές ελαφρύνσεις από το 2015 και στα επόμενα έτη, που ήδη προαναγγέλθηκαν από την Κυβέρνηση στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αναφέρει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Σύμφωνα με την ίδια οι φορολογικές ελαφρύνσεις δεν πρέπει, ωστόσο, να αντιστρατεύονται άλλους στόχους της οικονομικής πολιτικής, όπως η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων (περικοπή κατά 30% του ειδικού φόρου κατανάλωσης) ή η πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής (μείωση συντελεστών φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ κτλ.).

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ανάπτυξη δεν πρόκειται να έλθει με δημοσιονομικές παρεμβάσεις (τόνωση ζήτησης) αλλά με την διαμόρφωση ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος και την αποκατάσταση συνθηκών εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Και αυτό, πέραν των διαρθρωτικών αλλαγών που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, είναι γραμμική συνάρτηση της πορείας δημοσιονομικής προσαρμογής και της περαιτέρω ενίσχυσης ου πρωτογενούς πλεονάσματος.

Οι ειδήσεις περί πρόωρης απαλλαγής από το Μνημόνιο και άμεσης πρόσβασης στις αγορές, παρά τις τρέχουσες δυσμενείς αξιολογήσεις του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας, είναι μάλλον υπερβολές.

Οι αξιολογήσεις αυτές, και κατ'επέκταση τα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού δημοσίου στις αγορές, είναι πολύ ευαίσθητες σε οποιαδήποτε χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, και δεν λαμβάνουν υπόψη πολιτικές επιδιώξεις, αναφέρει η Alpha.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v