Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναδιαρθρώνεται και καταργείται (και) το ΕΚΑΣ

Την κατάργηση του επιδόματος που λαμβάνει περίπου το 10% των συνταξιούχων επεξεργάζεται το υπ. Εργασίας, σε συνεργασία με τρόικα, Παγκόσμια Τράπεζα, Οικονομικό Πανεπιστήμιο και ΟΟΣΑ. Τι ζητούν οι δανειστές και γιατί οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν έως το τέλος του 2014.

Αναδιαρθρώνεται και καταργείται (και) το ΕΚΑΣ

Την κατάργηση του ΕΚΑΣ και την αντικατάστασή του από ένα προνοιακό επίδομα ειδικά για τους χαμηλοσυνταξιούχους σχεδιάζουν στο υπουργείο Εργασίας.

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του συνόλου των προνοιακών παροχών, με στόχο την αναδιανομή των διαθέσιμων κονδυλίων σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, το ΕΚΑΣ θεωρείται εισοδηματική μεταβίβαση που καλύπτει προνοιακές ανάγκες συνταξιούχων. Η τρόικα πιέζει για τον διαχωρισμό των προνοιακών επιδομάτων από την κοινωνική ασφάλιση και τη χρηματοδότηση των πρώτων μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, κάτι που έχει αποδεχτεί η ελληνική κυβέρνηση.

Και οι δύο πλευρές έχουν αποδεχτεί ότι το ΕΚΑΣ δεν είναι ασφαλιστική παροχή και συνεπώς δεν μπορεί να συνεχίσει να καταβάλλεται, τουλάχιστον με τη σημερινή του μορφή.

Το θέμα δεν αποτελεί κάποια νέα απαίτηση των δανειστών. Από το 2010 κιόλας, όταν υπό το άγρυπνο βλέμμα της τρόικας γράφτηκε ο νόμος 3863, που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2015, δεν προβλέφθηκε η καταβολή του ΕΚΑΣ παράλληλα με την βασική σύνταξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, το υπουργείο Εργασίας εισηγείται τη συνέχιση καταβολής του και το 2015, όμως η οριστική, πολιτική απόφαση θα ληφθεί εντός των επόμενων μηνών, σε κεντρικό επίπεδο, μετά και από διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Ήδη, το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και την Παγκόσμια Τράπεζα επεξεργάζεται σενάρια για την πλήρη αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων, με την τύχη του ΕΚΑΣ να καταλαμβάνει ένα σημαντικό μέρος αυτών. Υπάρχει άλλωστε και η έκθεση του ΟΟΣΑ στην οποία προτείνεται η εφαρμογή ενός, ενιαίου επιδόματος σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη, βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων. Το επίδομα θα δίνεται από έναν ξεχωριστό Οργανισμό, που δεν θα είναι ασφαλιστικό ταμείο.

Δεν αποκλείεται, να εφαρμοστεί και για τους συνταξιούχους ένα επίδομα αντίστοιχο με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα Χαμηλοσυνταξιούχων για παράδειγμα, που θα καταβάλλεται σε αυτούς που έχουν εισοδήματα χαμηλότερα από ένα συγκεκριμένο εισοδηματικό «σκαλοπάτι».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι εις γνώσιν των δανειστών, ενώ για το 2014 το ΕΚΑΣ καταβάλλεται μόνο σε όσους έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους, στο 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, ήδη, έχουν εκταμιευθεί για την καταβολή του στους συνταξιούχους πλην δημοσίου 570 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 110,47% του αρχικού στόχου (516 εκατ. ευρώ).

Έχει ληφθεί απόφαση για επιπλέον χρηματοδότηση από το έκτακτο αποθεματικό του προϋπολογισμού με περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 50 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το ποσό που είχε προβλεφθεί για τους μακροχρόνια ανέργους. Συνολικά, μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 721 εκατ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v