Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δένδιας: Στα 4 δισ. τα πρώτα δάνεια μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας

Πώς θα ενισχύσει τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων η δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας. Τι είπε ο Ν. Δένδιας για τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων. Τα σχέδια για επέκταση του Πτωχευτικού Κώδικα στα φυσικά πρόσωπα.

Δένδιας: Στα 4 δισ. τα πρώτα δάνεια μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα αποτελέσει τον εκτελεστικό βραχίονα του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για την επιχειρηματικότητα, σημειώνει ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας.

Όπως τονίζει σε συνέντευξή στη «Ναυτεμπορική», η νέα τράπεζα εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση θα παράσχει δάνεια ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από πόρους της νέας προγραμματικής περιόδους αλλά και από ιδιωτικές τοποθετήσεις. Υπό την ομπρέλα της Αναπτυξιακής Τράπεζας αρχικά θα υπαχθούν το ΕΤΕΑΝ, το ΤΑΝΕΟ αλλά και το υπό σύσταση IfG.

«Έχουμε διαπιστώσει ότι στη διάθεση του υπουργείου Ανάπτυξης υπάρχουν διάσπαρτα χρηματοδοτικά εργαλεία και δομές, όπως το ΕΤΕΑΝ, ή ακόμα και το ΤΑΝΕΟ και το υπό σύσταση IfG, τα οποία, ενώ έχουν ως κοινό σκοπό την τόνωση της επιχειρηματικότητας, δεν παρουσιάζουν αλληλουχία δράσης και συντονισμό ενεργειών» αναφέρει στη συνέντευξη ο κ. Δένδιας και επισημαίνει ότι στο πρότυπο των μεγαλύτερων οικονομιών της Ε.Ε., όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, πιστεύει ότι όλα αυτά τα εργαλεία πρέπει να υπαχθούν κάτω από την ίδια ομπρέλα, με το πλέον καταρτισμένο και εξειδικευμένο προσωπικό και μακριά από μικροπολιτικές και παλαιοκομματικές πρακτικές.

«Σχεδιάζουμε μια Τράπεζα των Τραπεζών, μια ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα, η οποία θα είναι ο εκτελεστικός βραχίονας του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για την επιχειρηματικότητα, με σημαντικά κεφάλαια. Εκτιμούμε ότι σε πρώτη φάση θα είναι σε θέση να διαθέσει κεφάλαια της τάξης των 4 δισ. ευρώ, προερχόμενα από πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου αλλά και από ιδιωτικές τοποθετήσεις, με σκοπό να οδηγήσει τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης», αναφέρει ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μελετώνται ήδη τα διεθνή παραδείγματα και όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, το υπουργείο θα παρουσιάσει την πρότασή του.

«Κόκκινα» δάνεια

Ο κ. Δένδιας στη συνέντευξή του αναφέρεται και στην ανάγκη διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων, με προτεραιότητα τα μικρά και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Αποφασίσαμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα το οποίο τα τελευταία χρόνια διογκώνεται ανησυχητικά», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Όπως σημειώνει, υπολογίζεται ότι από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις περίπου 100.000 έχουν «κόκκινα» δάνεια συνολικού ύψους 4,5 δισ. ευρώ. Στις μεγαλύτερες το ζήτημα αφορά περί τις 10.000 επιχειρήσεις, για το υπόλοιπο, ύψους 35 δισ. ευρώ και πλέον, του συνόλου των επιχειρηματικών δανείων.

«Επιδίωξή μας είναι να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο εξωδικαστικής επίλυσης, με το οποίο η επιχείρηση θα μπορεί να συνεννοηθεί με το τραπεζικό σύστημα και να απαλλαγεί από ένα μεγάλο βάρος των ληξιπρόθεσμων κυρίως οφειλών της, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι είναι βιώσιμη», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Μάλιστα, σημείωσε ότι τα στεγαστικά δάνεια αποτελούν και αυτά ένα σημαντικό μέρος των «κόκκινων» δανείων, οπότε «μία λύση η οποία δεν θα τα περιελάμβανε θα ήταν ημιτελής».

«Άρθρο 99» για φυσικά πρόσωπα

Ο υπουργός προανήγγειλε επίσης το σχέδιο για την υπαγωγή των φυσικών προσώπων στο Πτωχευτικό Δίκαιο. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «εξετάζουμε μαζί με το υπουργείο Δικαιοσύνης το ενδεχόμενο να έχει εφαρμογή πλέον ο Πτωχευτικό Κώδικας και στα φυσικά πρόσωπα, ακόμα και όταν δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά είναι π.χ. μισθωτοί. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε στην πράξη ακόμη ένα εργαλείο για την προστασία του καλόπιστου δανειολήπτη».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v