Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αερομεταφορές: Πώς ήρθε η άνοιξη στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Ποιοι προορισμοί έφεραν τη φετινή ανάκαμψη του αεροδρομίου της Αθήνας. Oι γραμμές εξωτερικού που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση επιβατών. Η άνοδος-έκπληξη από τη Σερβία. Από ποιες χώρες σημείωσαν εκρηκτική ζήτηση.

Αερομεταφορές: Πώς ήρθε η άνοιξη στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Στη σημαντική αύξηση της επιβατικής κίνησης σε όλες τις γραμμές «φιλέτα» του εξωτερικού αλλά και στην άνοδο έκπληξη σε μια σειρά ελπιδοφόρες διεθνείς γραμμές βασίσθηκε σε μεγάλο βαθμό η αύξηση κατά 18,8% της συνολικής κίνησης επιβατών που κατέγραψε την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας.

Η αύξηση επιβατών εξωτερικού κατά 19,8% μεταφέρθηκε σε σημαντικό βαθμό στα δρομολόγια από την Αθήνα προς τα νησιά. Το αποτέλεσμα ήταν να καταγραφεί άνοδος 17,2% της κίνησης επιβατών στα δρομολόγια εσωτερικού τα οποία δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και του περιορισμού των αεροπορικών μετακινήσεων των Ελλήνων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα από την επεξεργασία των στοιχείων επταμήνου (Ιανουάριος-Ιούλιος). Από αυτά προκύπτει πως η αύξηση επιβατών στις θεωρούμενες κύριες γραμμές του διεθνούς δικτύου της χώρας ξεπέρασε το 16% τροφοδοτώντας την ανάκαμψη του αεροδρομίου της ελληνικής πρωτεύουσας. Ας σημειωθεί πως στις συγκεκριμένες γραμμές πραγματοποιούν δρομολόγια τρεις ή τέσσερις αεροπορικές εταιρείες προσφέροντας πολλές πτήσεις και μεγάλο αριθμό θέσεων.

Στη γραμμή Αθήνα-Λονδίνο για παράδειγμα, ανταγωνίζονται τέσσερις εταιρείες: Aegean Airlines, British Airways, Easyjet και Ryanair. Στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου, οι τέσσερις εταιρείες πραγματοποίησαν συνολικά 3.274 πτήσεις, 12,78% περισσότερες από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Το αποτέλεσμα τις δικαίωσε αφού κατέγραψαν υψηλό μέσο συντελεστή πληρότητας των δρομολογίων τους (81%) ενώ οι επιβάτες έφθασαν τι 526.326 εμφανίζοντας αύξηση 17,34%.

Ανάλογη αύξηση (16,89%) παρουσίασε η κίνηση και στη γραμμή Αθήνα-Παρίσι όπου, επίσης, ανταγωνίζονται τέσσερις εταιρείες (Aegean, Air France, Easyjet, Transavia France).

Σταθερά ανοδική εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια η επιβατική κίνηση από την Αθήνα προς την Κωνσταντινούπολη καθώς το τουρκικό αεροδρόμιο έχει καθιερωθεί ως περιφερειακός κόμβος με πλήθος συνδέσεων με όλους τους μακρινούς προορισμούς του κόσμου. Η επιβατική κίνηση στη συγκεκριμένη γραμμή πλησιάζει, ήδη, εκείνη της γραμμής Αθήνα-Παρίσι, απειλώντας να την ξεπεράσει. Στη γραμμή ανταγωνίζονται η Aegean με τις τουρκικές Turkish Airlines και Pegasus. Την περίοδο Ιαν.-Ιουλίου οι επιβάτες έφθασαν τις 364.415, καταγράφοντας αύξηση 28,55%.

Αύξηση 16,4% εμφάνισε την ίδια περίοδο η επιβατική κίνηση στη γραμμή Αθήνα-Ρώμη, ενώ στο δρομολόγιο Αθήνα-Λάρνακα καταγράφηκε άνοδος 7,5% η οποία μεταφράστηκε σε 353.028 επιβάτες.

Η ανάκαμψη της κίνησης εξωτερικού στο αεροδρόμιο της Αθήνας υποβοηθήθηκε σημαντικά από τη σημαντική άνοδο που κατέγραψε η κίνηση σε μια σειρά ελπιδοφόρες γραμμές που δημιουργούν εύλογες προσδοκίες για το μέλλον.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η γραμμή Αθήνα-Βελιγράδι στην οποία οι επιβάτες έφθασαν τις 66.694 την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου, καταγράφοντας εντυπωσιακή αύξηση 106,4%!

Η εκρηκτική ζήτηση που διαπιστώθηκε φέτος από Σκανδιναβούς και βορειοευρωπαίους για διακοπές στη χώρα μας αποτυπώθηκε στη μεγάλο αύξηση της κίνησης προς Στοκχόλμη, Κοπεγχάγη αλλά και Άμστερνταμ.

Έτσι, η αύξηση επιβατών στη γραμμή Αθήνα-Στοκχόλμη έφθασε το 74,4%, στο δρομολόγιο Αθήνα-Κοπεγχάγη η άνοδος ήταν 35,5%, ενώ η άνοδος της ολλανδικής αγοράς για τον ελληνικό τουρισμό επιβεβαιώθηκε με αύξηση επιβατών 58,4% στη γραμμή Αθήνα-Άμστερνταμ.

Υψηλά ποσοστά αύξησης επιβατών καταγράφηκαν την ίδια περίοδο στις γραμμές Αθήνα-Βαρσοβία (67,8%) και στο δρομολόγιο Αθήνα-Μάλτα όπου η μοναδική αεροπορική που το εξυπηρετεί (Air Malta) καρπώθηκε το σύνολο της αυξημένης κατά 47,08% επιβατικής κίνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v