Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντεπίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε Κωνσταντινόπουλο για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ

Στον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ τα νέα προγράμματα για το 2014-2020 θα έχουν σαφή αναπροσανατολισμό δεσμεύσεων τουλάχιστον 1,5 δισ. για νέες θέσεις εργασίας, υποστηρίζει το κόμμα απαντώντας στον υφυπουργό Ανάπτυξης.

Αντεπίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε Κωνσταντινόπουλο για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ

Με την σημερινή καταγγελτική ανακοίνωσή του για τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα και την δέσμευσή του ότι, θα διατεθούν 3 δισ. για 300 χιλιάδες θέσεις εργασίας από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και το ΣΕΣ 2014-2020 αποδεικνύει ότι μάλλον είχε δίκιο η μνημονιακή κυβέρνηση να μην τον εμπιστεύεται, απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στις καταγγελίες του υφυπουργού Ανάπτυξης ότι το κόμμα δεν γνωρίζει τη λειτουργία του ΕΣΠΑ.

«Να τον βοηθήσουμε να κατανοήσει ότι, από το ΕΣΠΑ 2007-2013 δεσμεύτηκαν περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ στο ΕΤΕΑΝ ΑΕ, που νόμιζαν οι 'ειδικοί' των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ότι μπορούσε αυτό το τεράστιο χρηματοδοτικό 'παρκάρισμα' κρίσιμων πόρων σε διάφορα ταμεία να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και την δημιουργία θέσεων εργασίας.

Αντ' αυτού έχουμε μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη. Περισσότερα από 1 δισ. παραμένουν χωρίς απορρόφηση και κινδυνεύουν να χαθούν αν δεν υπάρξει άμεσος επανασχεδιασμός για να προχωρήσει η αξιοποίησή τους.

Επιπλέον, το ΠΕΠ Αττικής, που αναφέρετε στην ανακοίνωσή σας, όπως γνωρίζει κάθε πολίτης που μπορεί να διαβάζει αριθμούς, έχει υπερδέσμευση έργων 1.5 δισ., και προχωρά σε εκκαθάριση της λίστας των μη συμβασιοποιημένων έργων και πολύ περισσότερο αυτού τα 700 εκατ. που μένει να υλοποιηθούν από το πρόγραμμα μπορούν να επανασχεδιαστούν με καθαρό κοινωνικό προσανατολισμό και την δημιουργία θέσεων εργασίας.

Αυτό ισχύει για όλα τα Περιφερειακά και Τομεακά Προγράμματα της χρηματοδοτικής περιόδου 2007-2013.
Συνολικά κ. υφυπουργέ ξεπερνούν πολύ τα 1,5 δισ. από το τρέχον χρηματοδοτικό πρόγραμμα 2007-2013 αυτά που θα έχει στην διάθεσή της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να επαναπροσδιορίσει αφενός την στόχευση για να μην χαθούν οι κοινοτικοί πόροι σε μια τόσο κρίσιμη κοινωνική περίοδο για τους πολίτες που πλήττονται από φτώχεια και ανεργία από τις δικές σας μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές και αφετέρου, να αντιστρέψει αυτή την καταστροφική πορεία από την έλλειψη πολιτικής βούλησης να εργαστεί αυτή η κυβέρνηση πάνω σε ένα κοινωνικό σχέδιο βυθισμένη σε κομματικές πελατειακές σχέσεις και δεσμεύσεις και ανυπαρξία σχεδίου κοινωνικής ανασυγκρότησης.

Σε ό,τι αφορά το ΣΕΣ 2014-2020, δηλ. το νέο ΕΣΠΑ, οι εμπροσθοβαρείς πληρωμές για έργα κοινωνικής συνοχής είναι ένα δεδομένο, αλλά θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι το σύνολο των τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων που έχουν κατατεθεί, είναι σε διαπραγμάτευση με την ΕΕ και τίποτα δεν είναι δεδομένο ακόμα. Καλούμε την κυβέρνηση έστω και τώρα να σταθεί με υπευθυνότητα απέναντι στις διαπραγματεύσεις για τα νέα προγράμματα και να μην εξαντλήσει όλο το ενδιαφέρον της στην εξασφάλιση πελατειακών έργων.

Στον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ τα νέα προγράμματα για το 2014-2020 θα έχουν σαφή αναπροσανατολισμό δεσμεύσεων τουλάχιστον 1,5 δισ. για νέες θέσεις εργασίας. Είμαστε σίγουροι ότι αυτή την διαπραγμάτευση θα την κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα έχει το κοινωνικό αποτέλεσμα που έχουμε δεσμευτεί απέναντι στον λαό.

Ευχόμαστε ο κ. υφυπουργός να προχωρήσει σε βαθειά πολιτική ανάγνωση και του τρέχοντος πλαισίου της εφαρμογής του ΕΣΠΑ αλλά και σε λεπτομερή κατανόηση του νέου ΕΣΠΑ και των κοινωνικών αναγκαιοτήτων».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v