Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινητή τηλεφωνία: Ετος «καμπής» το 2015

Στους κερδισμένους από τη μεγάλη αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα ανήκει και ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας, ο οποίος βλέπει τα έσοδά του να αυξάνονται λόγω της περιαγωγής. Περιορίζεται φέτος ο ρυθμός της πτώσης του τζίρου.

Κινητή τηλεφωνία: Ετος «καμπής» το 2015

Με απώλειες σε μονοψήφιο ποσοστό, της τάξης περίπου του 8%, εκτιμάται ότι θα κλείσει η χρονιά για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Ο κλάδος, που υποφέρει τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της μεγάλης κρίσης, με τα έσοδά του να έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό σε σχέση με το 2008, δείχνει σιγά-σιγά να βρίσκει βηματισμό. Οι απώλειες πλέον περιορίζονται, δημιουργώντας αισιοδοξία ότι την επόμενη χρονιά μπορεί να γίνει το γύρισμα σε θετικό έδαφος.

Παρότι η χρονιά ξεκίνησε μάλλον δύσκολα, και οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για απώλειες της τάξης του 10% ή και για μεγαλύτερες, φαίνεται ότι πλέον η αγορά βρίσκεται σε καλύτερο σημείο και μήνα με τον μήνα οι επιδόσεις βαίνουν βελτιούμενες.

Ο κλάδος έρχεται από μια δύσκολη περίοδο καθώς το 2013 κατέγραψε απώλειες της τάξης του 18%, με αποτέλεσμα τα έσοδα να βρίσκονται λίγο πάνω από το επίπεδο των 2 δισ. ευρώ. Βέβαια μεγάλο μέρος αυτής της πτώσης ήταν το αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης των τελών τερματισμού που έγινε την προηγούμενη χρονιά και στέρησε από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σημαντικά έσοδα καθώς, να θυμίσουμε, το 2012 τα έσοδα από υπηρεσίες ήταν της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ.

Οι τουρίστες αυξάνουν την κίνηση

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι, όπως τονίζουν στελέχη του κλάδου, σημαντική τονωτική ένεση στα έσοδα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας προσφέρει και η μεγάλη αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας. Οι υπηρεσίες περιαγωγής (roaming) αποτελούν πλέον υπολογίσιμο έσοδο για τις εταιρείες. Μάλιστα, όπως σημειώνεται, δεν έχει αυξηθεί μόνο ο όγκος των υπηρεσιών αυτών, αλλά και το χρονικό διάστημα για το οποίο υπάρχει ζήτηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι τη φετινή χρονιά η ζήτηση για υπηρεσίες περιαγωγής άρχισε να αυξάνεται από τον Απρίλιο, κορυφώθηκε βέβαια μέσα στο καλοκαίρι, και αναμένεται ότι θα συνεχίσει να είναι αυξημένη ως και τα τέλη του επόμενου μήνα.

Έμφαση στα δεδομένα

Τα τελευταία χρόνια, ο περιορισμός των αποδόσεων από τις παραδοσιακές υπηρεσίες έχει οδηγήσει τις εταιρείες να δώσουν έμφαση στις υπηρεσίες δεδομένων, προσαρμόζοντάς τες, μάλιστα, όλο και περισσότερο στις ανάγκες του κάθε συνδρομητή. Την προηγούμενη χρονιά η κινητή ευρυζωνικότητα κατέγραψε σημαντική αύξηση στα 5,4 εκατομμύρια συνδρομητές, έναντι 4,3 εκατ. το 2012.

Στη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχουν οι εταιρείες στους συνδρομητές τους θα συμβάλει το επιπλέον φάσμα που θα λάβουν με την ολοκλήρωση του υπό εξέλιξη διαγωνισμού της ΕΕΤΤ. Η δημοπρασία θα προχωρήσει χωρίς εκπλήξεις αφού και οι τρεις εταιρείες προσήλθαν και κατέθεσαν χθες αίτημα για επιπλέον φάσμα στις ζώνες των 800 και των 2.600 MHz.

Οι εταιρείες θα κληθούν να βάλουν, για μια ακόμη φορά, βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού, με βάση την τιμή εκκίνησης που έχει οριστεί από την ΕΕΤΤ, το ελάχιστο κόστος για το σύνολο του φάσματος που δημοπρατείται βρίσκεται στα 380 εκατ. ευρώ.

Η ΕΕΤΤ τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει τους προεπιλεγέντες συμμετέχοντες στους οποίους και θα αποστείλει το δελτίο συμμετοχής. Παράλληλα θα καθορίσει την ημερομηνία, τον τόπο, το πρόγραμμα διεξαγωγής, καθώς και τις επιπλέον λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία της δημοπρασίας.

Η πλειονότητα των συχνοτήτων που δημοπρατούνται έχει πρόσφατα απελευθερωθεί μετά την ψηφιακή τηλεοπτική μετάβαση. Το επιπλέον φάσμα θα επιτρέψει στις εταιρείες να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες ιδίως στα δεδομένα καθώς βρίσκεται σε μια περιοχή που επιτρέπει την καλύτερη μετάδοση του σήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v