Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταμεία: Στάση πληρωμών εν αναμονή νέας ρύθμισης

Σε μπούμερανγκ για τα έσοδα των ασφαλιστικών οργανισμών εξελίσσεται η δημοσιοποίηση της κυβερνητικής επιδίωξης για νέα βελτιωμένη ρύθμιση χρεών. Ο ένας μετά τον άλλον οι οφειλέτες προς τα ασφαλιστικά ταμεία σταματούν να εξυπηρετούν τις δόσεις τους.

Ταμεία: Στάση πληρωμών εν αναμονή νέας ρύθμισης

Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για τον Αύγουστο, αφού την ώρα που αποστέλλονται μαζικά ειδοποιητήρια κατασχέσεων, εγκαταλείπουν τη ρύθμιση ακόμη κι αυτοί που είχαν ενταχθεί είτε στη Νέα Αρχή είτε στην Πάγια.

Τον Αύγουστο βγήκαν από τη ρύθμιση 829 οφειλέτες με χρέη 171,8 εκατ. ευρώ. Από τον Ιούνιο δε που ξεκίνησαν οι πληροφορίες για νέα, βελτιωμένη ρύθμιση με 100 δόσεις και χαμηλό επιτόκιο, έως και τον Αύγουστο, 2.352 οφειλέτες έπαψαν να πληρώνουν τις δόσεις τους, με αποτέλεσμα χρέη ύψους 303,8 εκατ. ευρώ να βρεθούν ξαφνικά εκτός ρύθμισης.

Τα διαθέσιμα συγκριτικά στοιχεία που υπάρχουν είναι από τον Ιούνιο και δείχνουν ότι είχαν εισπραχθεί 14,6 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο είχαν εισπραχθεί 18,3 εκατ. ευρώ, 5,8 εκατ. από τη ρύθμιση της Νέας Αρχής και 12,4 εκατ. ευρώ από την Πάγια ρύθμιση, και τον Αύγουστο οι εισπράξεις έπεσαν πάλι στα 15,3 εκατ. ευρώ (4,6 εκατ. από τη Νέα Αρχή και 10,7 εκατ. ευρώ από την Πάγια).

Συνολικά, στο τρίμηνο Ιουνίου - Αυγούστου εισπράχθηκαν 48,2 εκατ. ευρώ και απεντάχθηκαν συνολικά χρέη 303,8 εκατ. ευρώ.

Τον Ιούνιο σταμάτησαν να εξυπηρετούν τη ρύθμιση 743 οφειλέτες, με αποτέλεσμα να χαθούν συνολικά χρέη ύψους 72,2 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο σταμάτησαν να πληρώνουν δόσεις 780 οφειλέτες, με συνολικά χρέη 59,8 εκατ. ευρώ και τον Αύγουστο βγήκαν από τη ρύθμιση 829 οφειλέτες, με χρέη 171,8 εκατ. ευρώ.

Όπως έχει αποκαλύψει το Euro2day.gr οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, κυρίως του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, είχαν επισημάνει τον κίνδυνο μείωσης των εσόδων λόγω των προσδοκιών για νέα βελτιωμένη ρύθμιση και επιμένουν στην άτυπη αύξηση των δόσεων που ισχύει μέσω ΚΕΑΟ. Συνεχίζουν δε και την αποστολή ειδοποιητηρίων, τα οποία ορίζουν ότι εάν μέσα σε προθεσμία είκοσι ημερών δεν υπάρξει ρύθμιση χρεών θα κινηθούν οι διαδικασίες πλειστηριασμών και κατασχέσεων.

Την ίδια στιγμή, το ένα μετά το άλλο και τα επιμελητήρια αποστέλλουν με τη σειρά τους επιστολές, ακόμη και προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τις οποίες, υπογραμμίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εν μέσω κρίσης (έλλειψη ρευστότητας, υψηλή φορολόγηση, ΦΠΑ, κατακόρυφη πτώση τζίρου) και υπενθυμίζοντας ότι το 80% των επαγγελματιών αδυνατούν να αποπληρώσουν τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους προς τον ΟΑΕΕ στερούμενοι ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, διερωτώνται εάν τα τελεσίγραφα για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων είναι μέτρο ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Εχθές, ήταν σειρά του επιμελητηρίου Λακωνίας να αποστείλει επιστολή στην πολιτική ηγεσία, ζητώντας να σταματήσει αμέσως ο τρόπος είσπραξης υπό μορφή κατασχέσεων, ο οποίος, όπως εκτιμά το επιμελητήριο, σκοπό έχει να διαλύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ζητά επίσης επιμήκυνση των δόσεων εναρμονισμένη στο οικονομικό περιβάλλον για όσο κρατάει η οικονομική κρίση, μείωση των ήδη υψηλών εισφορών και δυνατότητα επιλογής της κατηγορίας ασφάλισης, κατάργηση του μέτρου αναγκαστικής είσπραξης μέσω του κέντρου είσπραξης οφειλών ΟΑΕΕ καθώς και αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ. Η επιστολή απευθύνεται στον πρωθυπουργό, στους προέδρους των πολιτικών κομμάτων, στους βουλευτές και δημάρχους της Λακωνίας, στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, στη ΓΣΕΒΕΕ, στην ΕΣΕΕ και στα επιμελητήρια της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v