Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Κρίσιμα ραντεβού στη Φρανκφούρτη

Οι Έλληνες τραπεζίτες θα έχουν την ευκαιρία να επαναλάβουν τα επιχειρήματα για ανάγκη αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών και με δυναμικό μοντέλο. Η ΕΚΤ έχει ήδη αποδεχθεί προσαρμογές σε επιμέρους θέματα μεθοδολογίας.

Τράπεζες: Κρίσιμα ραντεβού στη Φρανκφούρτη

Στη Φρανκφούρτη βρίσκονται σήμερα υψηλόβαθμα στελέχη εγχώριων τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος για να συζητήσουν με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επί των προκαταρκτικών ευρημάτων της άσκησης προσομοίωσης, στο πλαίσιο του αποκαλούμενου εποπτικού διαλόγου, ο οποίος περιλαμβάνει έλεγχο στοιχείων και δεδομένων, καθώς και συζήτηση επί μεθοδολογικών θεμάτων.

Οι τραπεζίτες θα έχουν την ευκαιρία να επαναλάβουν τα επιχειρήματα για ανάγκη αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών και με δυναμικό μοντέλο, λόγω της ιδιαιτερότητας της βαθιάς ύφεσης η οποία θα αποτυπωθεί στη στατική αξιολόγηση του ισολογισμού της 31ης Δεκεμβρίου 2013.

Η ΕΚΤ έχει ήδη αποδεχθεί προσαρμογές σε επιμέρους θέματα μεθοδολογίας (σ.σ. οι 7 χιλ. φάκελοι επιχειρηματικών δανείων αξιολογούνται και με τη μέθοδο προεξόφλησης χρηματορροών πέραν της σχέσης καθαρού δανεισμού προς EBITDA), ενώ δεν έχει ακόμη δοθεί το πράσινο φως σε άλλα αιτήματα τροποποίησης της μεθοδολογίας.

Η ελληνική πλευρά ζητά από την ΕΚΤ να στρεσαρισθούν με στατικό και δυναμικό μοντέλο και τα πλάνα αναδιάρθρωσης και η τυχόν θετική διαφορά να συνυπολογισθεί στις δράσεις μετριασμού των κεφαλαιακών αναγκών που θα ανακοινωθούν ταυτόχρονα με τα μεγέθη για τις κεφαλαιακές ανάγκες.

Ακόμη και αν τα παραπάνω ζητήματα κλείσουν θετικά για τις τράπεζες, η μεγάλη εικόνα θα ξεκαθαρίσει λίγο πριν από την ανακοίνωση των ευρημάτων της άσκησης καθώς τα στοιχεία που παρέχονται στις τράπεζες είναι αποσπασματικά, ενώ στη διαδικασία εμπλέκεται και ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM), ο οποίος διενεργεί μέρος του stress test.

Εν τω μεταξύ την προσεχή Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η πρώτη πράξη του προγράμματος στοχευμένων συναλλαγών μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης (TLTRO), στο οποίο οι εγχώριες τράπεζες θα συμμετάσχουν με τίτλους EFSF, καλυμμένες ομολογίες και κρατικά ομόλογα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v