Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Χαράτσι» 600 εκατ. μόνο το 2014 καταγγέλλουν οι φαρμακοβιομήχανοι

Από την τσέπη της πληρώνει η φαρμακοβιομηχανία τις υπερβάσεις στη φαρμακευτική δαπάνη αλλά και τα λάθη στην τιμολόγηση, καταγγέλλει ο ΣΦΕΕ. Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για άμεση διόρθωση τιμών. Πάγωμα επενδύσεων και απολύσεις στον κλάδο.

«Χαράτσι» 600 εκατ. μόνο το 2014 καταγγέλλουν οι φαρμακοβιομήχανοι

Σε σημείο κατάρρευσης εκτιμά ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) ότι εισέρχονται οι φαρμακοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα εξαιτίας της ασκούμενης πολιτικής φαρμάκου, η οποία, όπως λένε, εν ολίγοις τις υποχρεώνει να πληρώνουν από την τσέπη τους τις υπερβάσεις στη φαρμακευτική δαπάνη, το κόστος κάλυψης των ανασφάλιστων και λάθη στην τιμολόγηση φαρμάκων!

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κωνσταντίνος Φρουζής υπήρξε ιδιαίτερα αιχμηρός κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου του συνδέσμου, όπου ανέλυσε τα δεδομένα για το 2014 αλλά και για το 2015, κατηγορώντας ευθέως την Πολιτεία για στρατηγική εναντίον της επιχειρηματικότητας.

Ως γνωστόν, η φαρμακευτική δαπάνη για το τρέχον έτος έχει υποχωρήσει στα 2 δισ. ευρώ (για την πρωτοβάθμια περίθαλψη) και στα 550 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομειακά φάρμακα -ποσά που κρίνονται ανεπαρκή και από άλλους φορείς της δημόσιας υγείας- με αποτέλεσμα να σημειώνονται υπερβάσεις στη συνταγογράφηση. Η φαρμακοβιομηχανία καλείται μέσω των μηχανισμών rebate και claw back να «πληρώσει» την υπέρβαση, με αποτέλεσμα το 2014 ο ΣΦΕΕ να εκτιμά ότι το χαράτσι που θα προκύψει από το άθροισμα των παραπάνω μηχανισμών να ανέλθει στα 600 εκατ. ευρώ.

«Το πρόβλημα έγκειται στην απερίσκεπτη στοχοθέτηση του ύψους της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία πλέον κινείται στο 4,5% του ΑΕΠ, όταν η μνημονιακή υποχρέωση την τοποθετεί στο 6% του ΑΕΠ» ανέφερε ο κ. Φρουζής. Σημειώνεται ότι το 2012, η «επιστροφή» της φαρμακοβιομηχανίας μέσω rebate και claw back ανερχόταν στο 7% της φαρμακευτικής δαπάνης, το 2013 ανήλθε στο 15% και το 2014 αναμένεται να αγγίξει το 30%, αφού έως το α' εξάμηνο του 2014 η υπέρβαση του στόχου συνταγογράφησης είναι ήδη 130 εκατ. ευρώ.

Πέραν τούτου, ο κ. Φρουζής επισήμανε ότι τα 2 δισ. ευρώ της φετινής φαρμακευτικής δαπάνης επιμερίζονται σε 9 εκατομμύρια ασφαλισμένους και σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους, καθώς από την 1η Ιουλίου η κυβέρνηση επιχείρησε να καλύψει και εκείνους χωρίς ωστόσο να δεσμεύσει κονδύλια και να αναπροσαρμόσει τη δαπάνη προς τα πάνω. Ο ίδιος χαρακτηριστικά δήλωσε πως «η φαρμακοβιομηχανία δεν αντέχει να αναλάβει και αυτό το κόστος». Σημειώνεται επίσης ότι η συμμετοχή των πολιτών από 12% το 2012 ανέρχεται σε 24% το 2014.

Εκτός της διαχείρισης του προϋπολογισμού, ο ΣΦΕΕ στρέφεται κατά της Πολιτείας -έχοντας μάλιστα προσφύγει και στο ΣτΕ- για την αποκατάσταση των λανθασμένων τιμών φαρμάκων που περιλαμβάνονται στο τελευταίο δελτίο τιμών. Ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ν. Κεφαλάς, ισχυρίστηκε ότι ελήφθησαν υπόψη τιμές από χώρες που είχαν προβεί σε σοβαρή υποτίμηση νομίσματος με αποτέλεσμα σήμερα εκατοντάδες φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά να φέρουν τιμή χαμηλότερη του μέσου κοινοτικού όρου των 28 της Ε.Ε., γεγονός που αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία.

Η δε διόρθωσή τους «απαγορεύτηκε» με υπουργική απόφαση που δεν επιτρέπει την αύξηση τιμών, γεγονός που μεταφράζεται σε αδυναμία διόρθωσης προς τα πάνω. Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ, μάλιστα, προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω, κάνοντας λόγο για λάθη που έγιναν επίτηδες, οδηγώντας σε στρέβλωση.

Παράλληλα, ο ΣΦΕΕ στρέφεται κατά της πρόσφατης υπουργικής απόφασης για την αποζημίωση της διαφοράς του 50% στα φάρμακα, που προκύπτει από την ασφαλιστική τιμή (αποζημιώνεται από τα ταμεία) και τη λιανική. Μέχρι πρόσφατα τη διαφορά που προέκυπτε στις τιμές των φαρμάκων από το ποσό αποζημίωσης μέχρι την τιμή που έφθανε ένα σκεύασμα στο ράφι την πλήρωνε σε ποσοστό 50% ο ΕΟΠΥΥ. Σήμερα ωστόσο καλούνται είτε η βιομηχανία, είτε οι ασφαλισμένοι να καλύψουν αυτήν τη διαφορά.

Επιπτώσεις

Πέρα από την προφανή επίπτωση για τους ασφαλισμένους και την πρόσβασή τους σε φάρμακα, ο ΣΦΕΕ εκτιμά ότι η συνολική πολιτική φαρμάκου είναι εχθρική προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Ο κ. Φρουζής δήλωσε σαφώς ότι θα υπάρξει πάγωμα επενδύσεων τη διετία 2014-2015, ότι θα μειωθεί περαιτέρω η απασχόληση στον κλάδο αλλά και ότι θα υπάρξει απόσυρση φαρμάκων.

Ο ΣΦΕΕ αναφέρει ότι μέσα στην τελευταία 5ετία έχει χαθεί το 35% των θέσεων εργασίας στον κλάδο και ότι δεκάδες φάρμακα έχουν αποσυρθεί. Ο δε κ. Φρουζής κατέληξε λέγοντας πως «αντιμετωπίζουμε τη χειρότερη φάση εντός της περιόδου της κρίσης, και το πρόβλημα ισοδυναμεί σχεδόν με την αγωνία που είχαμε για το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v