Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Βουλγαρική πρόταση για ανταλλαγή ηλεκτρικού με φυσικό αέριο

Πρόταση ανταλλαγής ηλεκτρισμού με φυσικό αέριο κατέθεσε ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Γ. Μανιάτη. Οι δυσκολίες στην υλοποίηση της πρότασης και η αβεβαιότητα που προκαλεί η εκλογική εκκρεμότητα στη χώρα.

Ενέργεια: Βουλγαρική πρόταση για ανταλλαγή ηλεκτρικού με φυσικό αέριο

Την ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση που ξεσπάσει κρίση στην προμήθειά του λόγω Ουκρανίας, πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση ο Βούλγαρος (υπηρεσιακός) υπουργός Οικονομίας Vassil Shtonov.

Η πρόταση, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, έγινε στη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Σπύρο Παλαιογιάννη και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Στη διάρκειά της, συζητήθηκαν οι δυνατότητες κοινής δράσης των δύο κρατών για την αντιμετώπιση πιθανής κρίσης, με αξιοποίηση της δυναμικότητας που έχει η κάθε χώρα και με δεδομένο ότι η Βουλγαρία έχει ως μοναδική πηγή το ρωσικό αέριο μέσω Ουκρανίας, ενώ η Ελλάδα μπορεί να τροφοδοτηθεί και με υγροποιημένο αέριο μέσω του τερματικού της Ρεβυθούσας.

Η βουλγαρική πρόταση, η οποία ας σημειωθεί δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορεί εύκολα να υλοποιηθεί, και λόγω της εκλογικής εκκρεμότητας στη γειτονική χώρα, στηρίζεται στο ότι η Βουλγαρία διαθέτει υπερεπάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω του πυρηνικού εργοστασίου του Κοζλοντούι. Έτσι ο Βούλγαρος υπουργός φέρεται να ζήτησε από τον Έλληνα ομόλογό του, σε περίπτωση κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο, οι ποσότητες που θα κατανάλωναν οι ελληνικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου να τροφοδοτούν τη Βουλγαρία (ζητούν περίπου 3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως) και σε αντάλλαγμα το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα να παραλαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια από τη Βουλγαρία.

Να σημειωθεί εδώ ότι η Βουλγαρία κάνει εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις γειτονικές χώρες με τις οποίες είναι συνδεδεμένη (και στην Ελλάδα). Από την άλλη, η μόνη δυνατότητα να εισάγει φυσικό αέριο σήμερα και για τα επόμενα χρόνια, έως ότου δηλαδή ολοκληρωθεί ο αγωγός ΤΑΡ που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο, είναι μέσω του ελληνικού δικτύου και από τον διασυνδετήριο αγωγό στο ύψος του Σιδηροκάστρου, από όπου εισάγεται στην Ελλάδα το ρωσικό αέριο.

Η συγκεκριμένη διασύνδεση από τον Μάιο φέτος και μετά από επένδυση που ολοκλήρωσε ο ΔΕΣΦΑ μπορεί να λειτουργεί και αντίστροφα, δηλαδή να μεταφέρει αέριο από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία. Τη δυνατότητα αυτή επιδιώκει να αξιοποιήσει η Βουλγαρία, αν και μία σύμβαση ανταλλαγής φυσικού αερίου με ηλεκτρισμό δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, όπως αναφέρουν στο Euro2day.gr ειδικοί στο θέμα, ενώ υπάρχει πάντα το θέμα της τιμολόγησης και της φόρμουλας μετατροπής του αερίου σε ηλεκτρισμό ώστε να υπολογιστεί η αξία των δύο προϊόντων. Πολύ πιο απλό, θεωρούν οι ίδιοι, είναι η βουλγαρική πλευρά να επιδιώξει να δεσμεύσει χωρητικότητα στη Ρεβυθούσα και στο ελληνικό δίκτυο για να εισαγάγει φορτία υγροποιημένου αερίου.

Οι κίνδυνοι για την ηλεκτροπαραγωγή

Σε κάθε περίπτωση, τα προβλήματα που θα προκύψουν στην ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας, από πιθανή κρίση στη μεταφορά ρώσικου αερίου μέσω Ουκρανίας, απασχολούν και τη διοίκηση της ΔΕΗ. Μπορεί μεν η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο να έχει περιοριστεί στο 13%, μετά τις πρόσφατες αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο, ωστόσο το δυναμικό αυτό η ΔΕΗ θα πρέπει να το υποκαταστήσει με παραγωγή από λιγνιτικές μονάδες. Ως εκ τούτου το τελευταίο διάστημα προχωρά σε περιορισμένης κλίμακας παρεμβάσεις, με στόχο την αύξηση του βαθμού απόδοσης των λιγνιτικών μονάδων και τη διασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων λιγνίτη.

Στο πλαίσιο αυτό όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, επιδιώκει να επανεκκινήσει τη λειτουργία του λιγνιτωρυχείου Κλειδιού στο Νομό Φλώρινας, ώστε να αυξηθούν οι διαθέσιμες ποσότητες λιγνίτη για τον ΑΗΣ Μελίτης, ο οποίος αν και διαθέτει την πλέον σύγχρονη και με την υψηλότερη απόδοση μονάδα, υπολειτουργεί λόγω έλλειψης λιγνίτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v