Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από το Πικέρμι ξεκινά η "ανάσταση" των οικοδομικών συνεταιρισμών

Οδηγό για την ενεργοποίηση και άλλων οικοδομικών συνεταιρισμών θα αποτελέσει το σχέδιο αξιοποίησης έκτασης 3.300 στρεμμάτων στο Πικέρμι που ανήκει στον Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών. Δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά.

Από το Πικέρμι ξεκινά η ανάσταση των οικοδομικών συνεταιρισμών

 Το πρόγραμμα αξιοποίησης της έκτασης, με βάση τις τελευταίες ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, παρουσίασαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς.

Με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για την «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση», δίνεται η δυνατότητα να επιλυθούν σημαντικά προβλήματα, που κρατούν την έκταση του Πικερμίου αναξιοποίητη. Παράλληλα, η εφαρμογή του Νόμου, θα αποτελέσει οδηγό και για τους λοιπούς Συνεταιρισμούς, αφού στην έκταση του Πικερμίου εντοπίζονται τα πλέον πολύπλοκα προβλήματα λόγω των δεσμεύσεων και της ιδιοκτησιακής μορφής.

Με βάση το σχέδιο, επιβάλλεται η παραχώρηση στο Δημόσιο του 50% της εκτάσεως των ενδιαφερομένων, με σκοπό την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, επιτρέποντας έτσι να πολεοδομηθεί μόνο το υπόλοιπο 50%. Ειδικότερα στην περίπτωση της Ζώνης Αστικού Αναδασμού (ΖΑΑ) Πικερμίου παραχωρείται στο Δημόσιο το σύνολο των δεσμευμένων εκτάσεων (άνω του 50%).

Πολεοδομείται το υπόλοιπο, μη δεσμευμένο, «με χαμηλό συντελεστή και δίνεται η δυνατότητα να δημιουργηθεί ένας νέος οικισμός, με σύγχρονη πολεοδομική οργάνωση, σεβασμό στις δεσμεύσεις προστασίας και με υψηλή περιβαλλοντική ευαισθησία. Παράλληλα θα εξυπηρετήσει σημαντικό αριθμό μελών του Οργανισμού και των λοιπών Συνεταιρισμών και ιδιωτών, που αναμένουν επί δεκαετίες την στεγαστική τους αποκατάσταση».

Στο σχέδιο δεν εντάσσεται μόνο η έκταση του ΑΟΟΑ, αλλά και γειτονικές εκτάσεις που ανήκουν σε άλλους οικοδομικούς συνεταιρισμούς όπως του προσωπικού του Ο.Τ.Ε., της «Ολυμπιακής Στέγης», του «Ελληνικού Φοίνικα» καθώς και περισσότεροι από 1.000 ιδιώτες οι οποίοι κατέχουν συνολικά περίπου ίδια έκταση με τον συνεταιρισμό των αξιωματικών. Συνολικά πρόκειται για 6.100 στρέμματα από τα οποία τα 2.200 περίπου θα πολεοδομηθούν.

Ο Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών (ΑΟΟΑ) είναι ΝΠΔΔ και εποπτεύεται από το ΥΠΕΘΑ διά του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ). Ιδρύθηκε το 1950 και μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει τον οικισμό «Παπάγου», αντίστοιχους οικισμούς στην Καλαμαριά και Αλεξανδρούπολη, ενώ έχει κατασκευάσει κατοικίες (διαμερίσματα), στις Σέρρες, στα Ιωάννινα, στην Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κόρινθο και στην Αθήνα [στις περιοχές Παγκρατίου και Κάτω Πατησίων (οδός Αχαρνών).

Στην περιοχή Πικερμίου, αγόρασε το 1972 έκταση 3.300 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 800 στρέμματα ήσαν ενταγμένα στο σχέδιο πόλεως (Δεσαμάρι - Αγιος Σπυρίδων) και τα διέθεσε σε 800 μέλη του κατά τη τριετία 1987-1989, δημιουργώντας έτσι τον οικισμό «Διώνη».

Αρχικά, ο ΑΟΟΑ και οι Συνεταιρισμοί είχαν λάβει όλες τις αναγκαίες εγκρίσεις μέχρι το 1980, στην συνέχεια όμως, η πολιτεία επέβαλε σειρά δεσμεύσεων, δηλαδή χαρακτήρισε ως δασικές ορισμένες εκτάσεις (τα έτη 1973 και 1983), κήρυξε ευρεία περιοχή, ως ιδιαιτέρου κάλλους και αρχαιολογική (το έτος 1984) και επιπλέον περιέλαβε σημαντικές εκτάσεις στο Προεδρικό Διάταγμα «Περί Προστασίας του Όρους Πεντέλη» (το έτος 1988).

Στο παρελθόν έγιναν τρεις προσπάθειες για την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλεως. Η πρώτη, την περίοδο 1978 -1981, που παρέμεινε ημιτελής. Στη συνέχεια και αφού η περιοχή είχε κηρυχθεί ως Ζώνη Αστικού Αναδασμού (ΖΑΑ) το 1988, έγιναν δύο νέες προσπάθειες το 2000 και το 2004. Και τα δύο σχέδια διατάγματος του ΥΠΕΚΑ, κρίθηκαν μη σύννομα από το Συμβούλιο της Επικρατείας (με τα Πρακτικά Επεξεργασίας 246/2000 και 104/2006), κάθε φορά με διαφορετική αιτιολογία και επιβολή νέων δεσμεύσεων, που κατέστησαν δυσχερέστερη την ένταξη σε σχέδιο πόλεως και την αξιοποίηση της έκτασης.

Ο κ. Ταγαράς υποστήριξε ότι η πολεοδόμηση θα μετατρέψει την σημερινή χέρσα και εγκαταλειμμένη έκταση, σε μια περιοχή με τεράστιο χώρο πρασίνου (3.150 στρέμματα), χαμηλή δόμηση, σε σύγχρονα σχεδιασμένο περιβάλλον και πολλές κοινωφελείς λειτουργίες, σε έκταση 2.300 στρ., που θα καλύψουν, όχι μόνο τις ανάγκες του νέου οικισμού, αλλά και των όμορων οικισμών, «Ο ΠΑΝ», «ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΟΥΠΟΛΗ», «ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ –ΔΙΩΝΗ», που ενταγμένοι ως περιοχές Β’ κατοικίας από την δεκαετία του 1970, λειτουργούν ήδη ως περιοχές Α’ κατοικίας, χωρίς τις απαραίτητες κοινωφελείς υποδομές. Επίσης η Δημοτική Κοινότητα Πικερμίου του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου δεν διαθέτει επαρκείς κοινωφελείς υποδομές, οπότε τα οφέλη και για την ευρύτερη περιοχή θα είναι σημαντικά.

Κατά τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, όλες οι απαραίτητες αποφάσεις για την λειτουργία του νόμου που θα επιτρέψει την «ανάσταση» του συγκεκριμένου οικοδομικού συνεταιρισμού, καθώς και άλλων, αναμένεται να εκδοθούν άμεσα.
Η παρουσίαση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, του πρώην Αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ, Σταύρου Καλαφάτη και του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού, Υποστράτηγου εν αποστρατεία Ευάγγελου Δανιά.

«Μετά την έγκριση του σχεδίου πόλεως, ο ΑΟΟΑ θα παρουσιάσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό στεγαστικό πρόγραμμα που θα συμβάλλει και αυτό στο μεγάλο θέμα της ανάπτυξης και βέβαια κατ’ επέκταση της δημιουργίας θέσεων εργασίας» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Επιπλέον «η εφαρμογή του νόμου, έτσι όπως σχεδιάζεται από τον ΑΟΟΑ, θα αποτελέσει και οδηγό για τους λοιπούς συνεταιρισμούς, αφού στην έκταση του Πικερμίου εντοπίζονται τα πλέον πολύπλοκα προβλήματα, λόγω των δεσμεύσεων και της ιδιοκτησιακής μορφής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v