Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mασάζ Σαμαρά με ολίγη από... απειλές

Αισιοδοξία του πρωθυπουργού σε συνάντησή του με βουλευτές της ΝΔ. Ο κίνδυνος να αδειάσουν οι τράπεζες σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η απόρριψη των πρόωρων εκλογών και η ρύθμιση του χρέους μέχρι το τέλος του έτους.

Mασάζ Σαμαρά με ολίγη από... απειλές

Η χθεσινή παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή και η δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους με την οποία ξορκίζει τις πρόωρες εκλογές μόνο τυχαίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Το βαρύ κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. έχει θορυβήσει το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο αναζητά τρόπους αναστροφής του. 

Ένας από αυτούς τους τρόπους, όπως αποφασίστηκε σε πρόσφατη σύσκεψη, είναι οι προσωπικές παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, τόσο με δημόσιες δηλώσεις του όσο και με τονωτικές ενέσεις προς τους βουλευτές του κόμματός του, σε μία προσπάθεια ανάταξης του ηθικού τους. "Άκουσα να μιλούν για εκλογές. Εγώ σας λέω ότι αυτήν την ώρα όποιος μιλάει για εκλογές είτε δεν ξέρει από πολιτική, είτε δεν θέλει το καλό του τόπου, είτε εξυπηρετεί δικά του συμφέροντα", ανέφερε στους εκπροσώπους του τύπου, ενώ αρκετά ενδιαφέροντα προέκυψαν και από το ημίωρο πολιτικό μασάζ στο Εντευκτήριο της Βουλής. Ανάμεσα στα άλλα, ο πρωθυπουργός τους είπε και τα ακόλουθα:

1. "Βγάλτε απ’ το μυαλό σας τις πρόωρες εκλογές. Κανένας δεν θα μας σύρει σε αυτές. Αν ποτέ δοθεί η ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει -που δεν θα του δοθεί- τότε με βάση όσα είπε ο Τσίπρας στη ΔΕΘ δεν θα μείνει ούτε 1 ευρώ στις τράπεζες".

2. "Πιστεύω ότι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους".

3. "Οι εξαγγελίες του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη είναι ανεδαφικές".

4. Για τα μέτρα της Ε.Ε. για την αποζημίωση των αγροτών από το ρωσικό εμπάργκο: "Πιστεύω ότι η Ευρώπη θα κάνει αυτό που πρέπει".

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην αναλυτική απάντηση του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με την κοστολόγηση των δεσμεύσεων του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ, η οποία θα αποτελέσει όπλο στα χέρια των κυβερνητικών βουλευτών στις επόμενες δημόσιες εμφανίσεις τους. Είναι ένα θέμα που προκαλεί νέα πολιτική σύγκρουση, με την κυβέρνηση να αποτιμά τις εξαγγελίες της Κουμουνδούρου στα 27,2 δισ. ευρώ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το κοστολογεί στα 11,3 δισ. Η κόντρα αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα, ενώ η Κουμουνδούρου ήδη από χθες το βράδυ έχει προαναγγείλει ότι θα εκδώσει αναλυτική ανακοίνωση - απάντηση.

Εκτός των πρόωρων εκλογών, η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου (που παραπέμπει σε εκλογική ατμόσφαιρα), τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη κράτησε χθες σαφείς αποστάσεις από την προχθεσινή τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου. "Δεν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα. Ως κυβερνητικός εκπρόσωπος εκφράζω το σύνολο της κυβέρνησης, και η κυβέρνηση δεν έχει λάβει τέτοιες αποφάσεις. Είναι πολυτέλεια να λέει ο καθένας τη γνώμη του. Η χώρα έχει άλλα προβλήματα, δεν είναι το θέμα οι εκλογές", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από το Μέγαρο Μαξίμου στέλνουν το μήνυμα ότι αργότερα πιθανόν να ανοίξει σχετική συζήτηση, όπως άλλωστε αναφέρεται και στην προγραμματική συμφωνία της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο όχι καταργώντας το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, αλλά μόνο σε σχέση με το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών της χώρας σε μικρότερες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v