Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σοβαρεύουν τα πράγματα» στον ασφαλιστικό κλάδο

Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές του ασφαλιστικού κλάδου είναι σαφώς ανοδικές, ενώ μεγάλοι διεθνείς «παίκτες» δηλώνουν ξεκάθαρα το στρατηγικό ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα. Το bonus από τα ελληνικά ομόλογα.

«Σοβαρεύουν τα πράγματα» στον ασφαλιστικό κλάδο

Την εκτίμησή τους ότι «σοβαρεύουν πολύ» τα πράγματα στην ελληνική ασφαλιστική βιομηχανία εκφράζουν παράγοντες του κλάδου, καθώς αφενός οι μακροπρόθεσμες προοπτικές είναι σαφώς ανοδικές και αφετέρου μεγάλοι διεθνείς «παίκτες» δηλώνουν ξεκάθαρα το στρατηγικό ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι ο γερμανικός όμιλος Ergo, πριν καλά-καλά οριστικοποιηθεί το deal της εξαγοράς της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, έχει αρχίσει να προετοιμάζεται εντατικά για την ανάπτυξη της εταιρείας (βλέπε π.χ. τελευταίες επιθετικές κινήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου), ενώ παράλληλα φαίνεται να στρώνει κατάλληλα το έδαφος με στόχο να μην προκύψουν κόντρες με τους εργαζομένους.

Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένους, η Ergo έχει ακόμη μεγαλύτερες βλέψεις στην ελληνική αγορά (στην οποία έχει ήδη βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη) και δεν θα εκπλαγούν καθόλου αν δουν -σε βάθος χρόνου- τη συνεργασία των Γερμανών με τον όμιλο Πειραιώς να διευρύνεται σε διάφορα μέτωπα, πέρα από την υπάρχουσα συμφωνία που αφορά τις εργασίες bancassurance στους γενικούς κλάδους.

Γεγονός είναι πως οι δρομολογούμενες εξελίξεις στο συνταξιοδοτικό (προβλήματα ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, αναμενόμενη έως τα μέσα του 2015 αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα επαγγελματικά ταμεία), ενδιαφέρει πολλούς ξένους «παίκτες» της αγοράς, που θα ήθελαν να κερδίσουν ένα μεγάλο ποσοστό της συγκεκριμένης πίτας.

H δηλωμένη πρόθεση της Eurobank να πουλήσει την πλειοψηφία του ασφαλιστικού της βραχίονα (Eurolife) -ενδεχομένως με συνδυασμό ιδιωτικής και δημόσιας προσφοράς- αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που θα επηρεάσει τα πράγματα μέσα στην επόμενη διετία. Ως υποψήφιοι διεκδικητές στελέχη της αγοράς πιθανολογούν -μεταξύ άλλων- πως μπορεί να είναι τόσο η Allianz (που, όπως και η Ergo, ενδιαφέρθηκε για την εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστικής), όσο και η Interamerican, μια θυγατρική πολυεθνικού ομίλου με μεγάλο μερίδιο στην εγχώρια αγορά, με πολύ καλές επιδόσεις στις πωλήσεις μέσω internet, αλλά χωρίς πρόσβαση σε τραπεζικό δίκτυο.

Αν σ' όλα αυτά συνυπολογιστεί πως σε κάποια μελλοντική φάση θα βγει προς πώληση και ο leader του κλάδου, η Εθνική Ασφαλιστική (προχωρεί ήδη σε περιορισμένο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου) τότε μιλάμε για συγκέντρωση της αγοράς σε «ξένα -και μάλιστα πολυεθνικά- χέρια».

Bonus... από τα ελληνικά ομόλογα

Επί του παρόντος πάντως, οι ασφαλιστικές εταιρείες που είναι θυγατρικές ελληνικών τραπεζών (Εθνική, Eurolife, ΑΤΕ) και ορισμένες άλλες (π.χ. International) έχουν ένα σημαντικό λόγο να χαμογελούν αυτήν την περίοδο: τα ισχυρά κέρδη που έχουν σημειώσει φέτος από τη μεγάλη άνοδο στις τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Οι εταιρείες αυτές -σε αντίθεση με τις ξένες- έχουν τοποθετημένο μεγάλο ποσοστό του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, με αποτέλεσμα να έχουν εγγράψει υψηλότατες υπεραξίες από τα μέσα του 2012 έως και σήμερα.

Ωστόσο, από το 2015 και μετά, τα πράγματα αναμένεται να δυσκολέψουν στο συγκεκριμένο πεδίο για το σύνολο των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών ομίλων.

Τα επιτόκια καταθέσεων υποχωρούν συνεχώς, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων στον ευρωπαϊκό Βορρά προσεγγίζουν μόλις το 1%, τα ομόλογα του Νότου έχουν ήδη τρέξει, ενώ για επενδύσεις σε μετοχές θα πρέπει να συνεκτιμάται και η ανάγκη τήρησης των αυστηρών όρων εποπτείας του Solvency II.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v