Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διάσταση απόψεων κυβέρνησης-βιομηχάνων για το γάλα

Οι επαφές μεταξύ της κυβέρνησης και των γαλακτοβιομηχάνων για το θέμα του γάλακτος θα συνεχιστούν. Τι ειπώθηκε στη χθεσινή συνάντηση. Οι επιδιώξεις των δύο πλευρών. Δεν έχει... εμφανιστεί στα ράφια το γάλα ημέρας.

Διάσταση απόψεων κυβέρνησης-βιομηχάνων για το γάλα

Νέο γύρο κατ' ιδίαν επαφών με τους εκπροσώπους της γαλακτοβιομηχανίας και του λιανεμπορίου πρόκειται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Ανάπτυξης, η ηγεσία του οποίου ευελπιστεί ότι οι εμπλεκόμενοι θα προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών στο γάλα σύντομα.

Μπορεί ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος, on camera, να δήλωσε ότι το γάλα δεν είναι ακριβό, παρ' όλα αυτά, υπό τον φόβο των... Ιουδαίων, δηλαδή της πλήρους απελευθέρωσης της διάρκειας ζωής του γάλακτος, το υπουργείο ξεκινά αγώνα δρόμου για να πείσει τη βιομηχανία και το λιανεμπόριο να μειώσουν τις τιμές.

Και αυτό γιατί έως τον Δεκέμβριο εάν δεν υπάρξει μετρήσιμο αποτέλεσμα η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, κάτι που θέλει να αποφύγει για να μην επαναληφθεί η ενδοκυβερνητική κρίση της περασμένης άνοιξης.

Πάντως η χθεσινή συνάντηση, διάρκειας μισής ώρας, αν και δεν οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι υπάρχει διάσταση απόψεων για το καυτό θέμα. Οι εκπρόσωποι της γαλακτοβιομηχανίας και των σούπερ μάρκετ άκουσαν μάλλον αμήχανα τις παραινέσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης για αποκλιμάκωση των τιμών.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση στελέχους της αγοράς το οποίο εξερχόμενο της συνάντησης ανέφερε: «Όταν η ίδια η Πολιτεία αυξάνει το κόστος μέσω της φορολογίας δεν μπορεί να ζητά από τις επιχειρήσεις να ρίξουν εκείνες τις τιμές». Για να συμπληρώσει στέλεχος άλλης εταιρείας, ότι η γαλακτοβιομηχανία την οποία εκπροσωπεί, που σήμερα καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 70.000 ευρώ και να μειώσει τις τιμές, δεν έχει προχωρήσει σε αυξήσεις στο γάλα την τελευταία πενταετία.

Βέβαια το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην τιμή του προϊόντος που δεν έχει υποχωρήσει, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις όταν ψηφιζόταν η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του από τις 5 στις 7 ημέρες, αλλά και στο γεγονός ότι και οι υπόλοιπες παρεμβάσεις που πέρασαν την περασμένη άνοιξη και έπρεπε να υιοθετηθούν μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως.

Ούτε το γάλα ημέρας έκανε την εμφάνισή του στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ από τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, ούτε στις συσκευασίες αναγράφεται σε σαφή μορφή και σε εμφανές σημείο, στο ίδιο οπτικό πεδίο με το σήμα του προϊόντος, η διάρκεια ζωής του.

Αντίθετα έχουν επιβεβαιωθεί οι φόβοι όσων υποστήριζαν ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας για τον πρωτογενή τομέα. Σύμφωνα με παράγοντα γαλακτοβιομηχανίας που συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη, από 7.000 αγελαδοτροφικές μονάδες που υπήρχαν πριν από μια πενταετία σήμερα ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τις 3.500 μονάδες.

Την ίδια ώρα, όπως υποστήριξε ο ίδιος, η εγχώρια παραγωγή έχει συρρικνωθεί στους 600.000 τόνους από 800.000 που ήταν προ επταετίας, οι εισαγωγές τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί 5% και η τιμή παραγωγού έχει μειωθεί το ίδιο διάστημα κατά 2 λεπτά.

Η μείωση της πρωτογενούς παραγωγής αποδίδεται από στελέχη του υπουργείου και στη χαμηλή εγχώρια παραγωγικότητα της αγελάδας. Για τον λόγο αυτό ο υφυπουργός Ανάπτυξης ανέθεσε σε επιστημονική ομάδα να εξετάσει για ποιo λόγο οι αγελάδες στην Ελλάδα παράγουν λιγότερο γάλα. Ως παράδειγμα έφερε τις αγελάδες του Ισραήλ οι οποίες όπως τόνισε παράγουν 11,5 τόνους γάλα το έτος όταν στην Ελλάδα παράγουν 6,5 τόνους ετησίως...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v