Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το στοίχημα του Βερολίνου δρομολογεί τις εξελίξεις

Καθοριστική θεωρούν στο Μαξίμου τη συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ την προσεχή Τρίτη. «Δεν πάει άλλο», το μήνυμα της κυβέρνησης. Οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς και οι αντιστάσεις της καγκελαρίας. Οξύνεται η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το στοίχημα του Βερολίνου δρομολογεί τις εξελίξεις

Μπορεί να έχουν περάσει μόλις τρεις εβδομάδες από την προηγούμενη συνάντησή τους (στην Ουαλία κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ), όμως το νέο ραντεβού του Αντώνη Σαμαρά και της Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο την προσεχή Τρίτη σε καμία περίπτωση δεν θα μοιάζει με εκείνο, τουλάχιστον όσον αφορά την κρισιμότητά του για την ελληνική πλευρά.

Πρόκειται ίσως για ένα από τα πλέον καθοριστικά τετ α τετ μεταξύ των δύο ηγετών και από το αποτέλεσμά του δεν αποκλείεται να δρομολογηθούν οι περαιτέρω οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Και ναι μεν, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, είχε οριστεί από τα μέσα Ιουλίου, όμως η χρονική συγκυρία που πραγματοποιείται θεωρείται κομβική για την επόμενη μέρα.

Αποστολή του πρωθυπουργού στο Βερολίνο είναι να πείσει τη Γερμανίδα καγκελάριο να δώσει το πράσινο φως για τη χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος, με την εφαρμογή των επιβεβλημένων φοροελαφρύνσεων, δίνοντας έτσι τις απαιτούμενες ανάσες στην ελληνική κοινωνία. Παράλληλα, προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα με φόντο και την επικείμενη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα της ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ώστε η κυβέρνηση να έχει κάτι συγκεκριμένο να παρουσιάσει στους πολίτες αλλά και στους βουλευτές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν πως αυτοί είναι οι δύο παράγοντες-κλειδιά που θα ανατρέψουν τα σημερινά δεδομένα και θα δώσουν επιπλέον πολιτικό χρόνο στην ταλαιπωρημένη κυβέρνηση και μαζί στις δύο «κουρασμένες» Κοινοβουλευτικές Ομάδες, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν πάει άλλο», θα είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει ο Αντώνης Σαμαράς στην Άγκελα Μέρκελ, η οποία πάντως μέχρι στιγμής, πέρα από λόγια επιβράβευσης και ενθάρρυνσης για τις προσπάθειές μας, δεν έχει ανταποκριθεί σε προηγούμενα σχετικά ελληνικά αιτήματα. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για τη στάση της και στη συνάντηση της ερχόμενης εβδομάδας, από τη στιγμή μάλιστα που η... χείρα βοηθείας των Ευρωπαίων αυτήν την περίοδο τείνει να στραφεί προς τη Γαλλία.

Η επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού θα στηριχθεί στα θετικά στοιχεία της οικονομίας μας, στο πρωτογενές πλεόνασμα και στο γεγονός ότι η χώρα μας τηρεί τις δεσμεύσεις της, κάτι που θα πρέπει να πράξει τώρα και η άλλη πλευρά. Κι όλα αυτά λίγες μέρες πριν από την έλευση στην Αθήνα της τρόικας, με σκοπό τον συνολικό έλεγχο της πορείας του συμφωνημένου οικονομικού προγράμματος και υπό την ασφυκτική πίεσή της για νέες επώδυνες αλλαγές σε θέματα όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Προάγγελος της στάσης του Αντώνη Σαμαρά θεωρείται και η χθεσινή συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, όπου επιχειρεί να κλείσει τη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ε.Ε. για νέο δάνειο και νέα μέτρα. «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα ενδεχόμενο τρίτο πακέτο βοήθειας των διεθνών πιστωτών της τρόικας, για το οποίο υπάρχουν εικασίες εδώ και μήνες», τόνισε χαρακτηριστικά, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς το Βερολίνο.

Μετράνε τα... κουκιά

Την ίδια ώρα, στο κόκκινο βρίσκεται η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως με αφορμή την κοστολόγηση του προγράμματος που ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας. Απαντώντας σε όσα είπε ο κ. Σαμαράς σε βουλευτές της Ν.Δ. (ότι αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, δεν θα μείνει ευρώ στις τράπεζες), ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε στους συνεργάτες του: «Ο πανικός τον οδηγεί σε ανεύθυνη και ακατάσχετη κινδυνολογία. Ο ρόλος του πρωθυπουργού απαιτεί αίσθηση ευθύνης και όχι ανεύθυνες παρεμβάσεις στο καφενείο της Βουλής».

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, μέσω της εκπροσώπου της Σοφίας Βούλτεψη, καταγγέλλει την Κουμουνδούρου ότι «οι μοναδικές πηγές χρηματοδότησης που ανακάλυψαν για το πρόγραμμά τους είναι το ΤΧΣ και το ΕΣΠΑ! Δηλαδή, τα... λεφτά των άλλων! Με τη διαφορά ότι αν ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας βρίσκονταν σε θέση να πραγματοποιήσουν τις απειλές τους, δεν θα υπήρχαν ούτε οι 'άλλοι', ούτε τα λεφτά τους».

Ταυτόχρονα, τις επιφυλάξεις τους για τις εξαγγελίες Τσίπρα εξέφρασαν χθες τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο γνωστός οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας, ο οποίος παρ' ολίγον να ήταν και υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος, καθώς και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, ο Ρούντι Ρινάλντι και η Ελένη Σωτηρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v