Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΒΕΑ: Σε 4 βήματα η συμμετοχή στη Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων

H Θερμοκοιτίδα απευθύνεται σε νεοφυή σχήματα, είτε ομάδες ατόμων/επιστημόνων είτε υπό σύσταση εταιρείες, νέες επιχειρήσεις που επιθυμούν εμπορικά να αξιοποιήσουν ερευνητικά αποτελέσματα και τεχνογνωσία με σκοπό να τα μετατρέψουν σε καινοτόμα προϊόντα ή υπηρεσίες.

ΕΒΕΑ: Σε 4 βήματα η συμμετοχή στη Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων
Ενημερωτική εκδήλωση για τη Θερμοκοιτίδα νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας - ΘΕΑ, πραγματοποιήθηκε, χθες, Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου, στο INNOVATHNES, τον Κόμβο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΒΕΑ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από τα στελέχη του ΕΒΕΑ και της Θερμοκοιτίδας μια παρουσίαση των παρεχόμενων υπηρεσιών και δράσεων του έργου, ενώ έλαβαν και πληροφορίες και οδηγίες για τη συμπλήρωση και ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης ένταξης στη Θ.Ε.Α..

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, η Θ.Ε.Α. θα φιλοξενήσει 50 νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) μέχρι τις 31/12/2015. H Θερμοκοιτίδα απευθύνεται σε νεοφυή σχήματα, είτε ομάδες ατόμων/επιστημόνων είτε υπό σύσταση εταιρείες, νέες επιχειρήσεις (έναρξη δραστηριοτήτων μετά την 1/06/2012), spin off από επιχειρήσεις που επιθυμούν εμπορικά να αξιοποιήσουν ερευνητικά αποτελέσματα και τεχνογνωσία με σκοπό να τα μετατρέψουν σε καινοτόμα προϊόντα ή υπηρεσίες.

Η επιχειρηματική πρόταση μπορεί να περιλαμβάνει νέα υλικά ή άυλα προϊόντα ή νέες υπηρεσίες ή/και ένα καινοτόμο τρόπο διάθεσης νέων ή ήδη υπαρχόντων προϊόντων και υπηρεσιών.

Στα φιλοξενούμενα επιχειρηματικά σχήματα θα παρασχεθούν μια σειρά από υπηρεσίες, όπως φιλοξενία σε κτίριο επί της οδού Κεφαλληνίας 45 με παροχή γραμματειακής και διοικητικής υποστήριξης, εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες (ανάλυση αγοράς, νομικά και λογιστικά θέματα, ανάπτυξη επιχειρηματικού σχεδίου, θέματα ανθρώπινου δυναμικού), εξειδικευμένες υπηρεσίες εκπαίδευσης / κατάρτισης, ενέργειες δικτύωσης για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομάδων, καθώς και υποστήριξη/αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών.

Τα οφέλη για τους φιλοξενούμενους στη Θερμοκοιτίδα νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών είναι σημαντικά:
- Μείωση σε πάγια κόστη
- Εγγενώς καλή διείσδυση στον κόσμο των επιχειρήσεων λόγω ΕΒΕΑ
- Εξατομικευμένη συμβουλευτική
- Εξατομικευμένη στόχευση στο χρηματοδοτικό σκέλος
- Παροχή υπηρεσιών που δεν δίνονται σε άλλες θερμοκοιτίδες
- Εγγυημένη προβολή

Χρειάζονται μόνο 4 απλά και μικρά βήματα για να συμμετέχει κανείς στη Θ.Ε.Α.: Αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος και έλεγχος ορθότητας και πληρότητας της αίτησης για τη στοιχειοθέτηση καινοτομίας, αξιολόγηση από την ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης Επιχειρηματικών ιδεών και το τελευταίο βήμα είναι η είσοδος στη Θ.Ε.Α.

Μετά την είσοδο στη Θερμοκοιτίδα, ακολουθούν τα εξής στάδια:
• Καταγραφή αναγκών Συμβουλευτικής – εκπαίδευσης
• Συμφωνία χρόνου ωρίμανσης
• Καθοδήγηση – εκπαίδευση – Συμβουλευτική
• Επίτευξη στόχων/Α΄ Αξιολόγηση
• Οριστικοποίηση επιχειρηματικού σχεδίου και στρατηγικής
• Συμβουλευτικές συνεδρίες αξιολόγησης – Β΄ Αξιολόγηση
• Πλήρης επιχειρηματική λειτουργία
• Αναζήτηση χρηματοδότησης και προετοιμασία για αυτονόμηση
• Γ΄ Αξιολόγηση
• Αυτονόμηση – Έξοδος

Τα εγκαίνια της Θερμοκοιτίδας πραγματοποιήθηκαν στις 16 Ιουλίου 2014 και οι αιτήσεις του πρώτου κύκλου ένταξης στη Θ.Ε.Α. ξεκίνησαν και συνεχίζονται έως 30 Σεπτεμβρίου. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων κάθε Τρίτη για όλο τον μήνα Σεπτέμβριο, η Θερμοκοιτίδα νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας – ΘΕΑ θα είναι ανοιχτή όλη τη μέρα μέχρι τις 21:00, όπου θα μπορεί κανείς να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις, να γνωριστεί με την ομάδα υποστήριξης και να ενημερωθεί για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και δράσεις της. Επίσης, θα υπάρχει δυνατότητα για τη συμπλήρωση της αίτησης συμμετοχής επί τόπου, για την υποστήριξη όποιου χρειάζεται βοήθεια.

Με τη δράση αυτή, σκοπός του ΕΒΕΑ είναι να συμβάλει, όχι μόνο στη μείωση του απαιτούμενου αρχικού κεφαλαίου, αλλά κυρίως στην υπέρβαση μιας σειράς εμποδίων και προβλημάτων που οι νεοφυείς επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας είναι διπλά σημαντική. Αφενός γιατί η στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας είναι βασικό ζητούμενο για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ελλάδα.

Αφετέρου γιατί είναι καιρός η Αθήνα να πάρει και πάλι ζωή, να γίνει ξανά ένας τόπος που αναπτύσσεται και δημιουργεί ευκαιρίες. Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συνένωση δυνάμεων, με κινητοποίηση και ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με αξιοποίηση της γνώσης και του ταλέντου των νέων ανθρώπων. Το ΕΒΕΑ αναλαμβάνει ουσιαστικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είναι η δημιουργία της Θερμοκοιτίδας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v