Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Ενέκρινε τις συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων

Πράσινο φως από τη Βουλή στις συμβάσεις έρευνας υδρογονανθράκων στις περιοχές Ιωάννινα, Πατραϊκός και Κατάκολο.

Βουλή: Ενέκρινε τις συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε στη Βουλή η ψηφοφορία και επικυρώθηκαν οι συμβάσεις έρευνας υδρογονανθράκων στις περιοχές Ιωάννινα, Πατραϊκός και Κατάκολο.

Επικεφαλής των τριών κοινοπραξιών, είναι οι Ελληνικές εταιρείες ΕΛ.ΠΕ. (Πατραϊκός) και Energean Oil and Gas (Ιωάννινα, Κατάκολο).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού έγινε τον Ιανουάριο του 2012, δηλαδή για την ολοκλήρωσή του απαιτήθηκαν περίπου 30 μήνες. Η υλοποίησή των συμβάσεων από τις εταιρείες, δηλαδή η έναρξη των ερευνητικών εργασιών, ξεκινά μετά την επικύρωσή τους από τη Βουλή.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις συμβάσεις είχε συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής από την οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και τροπολογίες για διάφορα ενεργειακά ζητήματα, οι οποίες εγκρίθηκαν σήμερα. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και τη σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου αφενός και τις Kavala Oil και Energean Oil & Gas αφετέρου, με την οποία τροποποιείται η από 23.11.1999 σύμβαση για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της KAVALA OIL A.E., η οποία κυρώθηκε με τον ν. 2779/1999.

Η τροποποίηση αφορά συγκεκριμένα την κατάργηση της υποχρέωσης της εταιρίας να πουλά το παραγόμενο πετρέλαιο αποκλειστικά στα ΕΛΠΕ. Ήδη η Energean προχώρησε σε συμφωνία με την ΒΡ η οποία θα αγοράζει την παραγωγή της.

Δείτε τις τροπολογίες στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v