Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισαγγελική έρευνα για πιθανές υπερχρεώσεις από κλινικές

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας διέταξε η εισαγγελέας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει τελεστεί από ιδιωτικές κλινικές το αδίκημα της κακουργηματικής απάτης στρεφόμενης σε βάρος του Δημοσίου, με υπερχρεώσεις προς τον ΕΟΠΥΥ, μετά από δημοσίευμα.

Εισαγγελική έρευνα για πιθανές υπερχρεώσεις από κλινικές

Στο στόχαστρο των εισαγγελέων τίθεται το θέμα των υπερχρεώσεων ιδιωτικών κλινικών προς τον ΕΟΠΥΥ που μόνο για το 2013 εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 130 εκατομμύρια ευρώ.

Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας παρήγγειλε την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει τελεστεί από ιδιωτικές κλινικές το αδίκημα της κακουργηματικής απάτης στρεφόμενης σε βάρος του Δημοσίου με όφελος ή ζημία υπερβαίνουσα το ποσό των 150.000 ευρώ (κακούργημα).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ιδιωτικές κλινικές υπερχρέωναν τον ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες που παρείχαν προς τους ασφαλισμένους το 2013, καταχωρίζοντας «διπλά» νοσήλια, παράλληλες νοσηλείες, επιπλέον χρεώσεις υπηρεσιών και παρατάσεις νοσηλείας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο ΕΟΠΥΥ έχει κληθεί να καταβάλει στις ιδιωτικές κλινικές το ποσό των 25,6 εκατ. ευρώ για επανεισαγωγή ασθενών στο νοσοκομείο εντός 30 ημερών από την προηγούμενη νοσηλεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν ηλεκτρονικά οι κλινικές, 55.058 ασφαλισμένοι νοσηλεύθηκαν δύο φορές σε διάστημα ενός μηνός σε ιδιωτικές κλινικές, ενώ γι' αυτές τις επανεισαγωγές ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να καταβάλει το 6% της συνολικής δαπάνης για νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα. Ισως η πλέον χαρακτηριστική μορφή «καταχρηστικής» χρέωσης του ΕΟΠΥΥ είναι τα 2,25 εκατ. ευρώ που ζητούν οι ιδιωτικές κλινικές για παροχή υπηρεσιών ανοιχτής περίθαλψης (διαγνωστικές, παρακλινικές εξετάσεις κ.ά.). Και αυτό, διότι αφορούν υπηρεσίες προς νοσηλευομένους και επομένως καλύπτονται από το νοσήλιο που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v