Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Ισχνή η μείωση της ανεργίας

Θα χρειαστούν 15 χρόνια για να πέσει η ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα εκτιμά η Eurobank. Χρηματοδότηση και φορολογικό είναι τα κλειδιά για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Eurobank: Ισχνή η μείωση της ανεργίας

Για τρίτο συνεχόμενο μήνα (4/14-6/14) η ετήσια μεταβολή της ανεργίας ήταν αρνητική. Ωστόσο, η δυναμική της πτωτικής πορείας του ποσοστού της ανεργίας είναι ιδιαιτέρως ισχνή, σημειώνει η Eurobank.

Σύμφωνα με τα επίσημα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ποσοστό της ανεργίας – αριθμός ανέργων ως προς το σύνολο του εργατικού δυναμικού – διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 27%, ο αριθμός των απασχολουμένων στα 3,527 εκατομμύρια (εκατ.) άτομα, ο αριθμός των ανέργων στα 1,304 εκατ. άτομα και το σύνολο του εργατικού δυναμικού – άθροισμα απασχολούμενων και ανέργων - στα 4,831 εκατ. άτομα.

Ένα αισιόδοξο στοιχείο για την ελληνική αγορά εργασίας είναι, σύμφωνα με τη Eurobank, το γεγονός ότι από τον Σεπτέμβριο του 2012 και έπειτα ο ρυθμός αύξησης (ετήσια μεταβολή) της ανεργίας συνεχώς επιβραδύνεται και από τον Απρίλιο του 2014 έχει περάσει σε αρνητικά επίπεδα, ήτοι το ποσοστό της ανεργίας σε ετήσια βάση μειώνεται. Πιο συγκεκριμένα, η ετήσια μεταβολή κατά τον μήνα Απρίλιο ήταν της τάξης των -0,21 ποσοστιαίων μονάδων (ΠΜ), τον μήνα Μάιο ήταν της τάξης των -0,62 ΠΜ και τον μήνα Ιούνιο ήταν της τάξης των -0,63 ΠΜ. Ωστόσο η δυναμική της πτωτικής πορείας του ποσοστού της ανεργίας είναι ιδιαιτέρως ισχνή.

Ακόμα και στην περίπτωση που ή ετήσια μεταβολή ήταν διπλάσια της σημερινής, ήτοι από 0,63 στο 1,26, θα χρειαζόταν να περάσουν προσεγγιστικά δεκαπέντε χρόνια για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στο χαμηλό επίπεδο του 7,28% που καταγράφηκε τον Μάιο του 2008 (αρχή της αυξητικής πορείας του ποσοστού ανεργίας). Δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι το ποσοστό της ανεργίας μέσα σε έξι χρόνια εκτοξεύθηκε κατά 19,7 ΠΜ.

Σε όρους ατόμων, και συγκεκριμένα στο πεδίο της απασχόλησης, ύστερα από την ετήσια αύξηση που καταγράφηκε – για πρώτη φορά μετά από 61 συνεχόμενους μήνες πτωτικής πορείας (3/09) - τον μήνα Μάιο (5 χιλιάδες άτομα), τον Ιούνιο σημειώθηκε μικρή κάμψη της τάξης των 3 χιλιάδων (χιλ.) ατόμων. Από την πλευρά των ανέργων παρατηρούμε πως για τρίτο συνεχόμενο μήνα ο αριθμός τους μειώθηκε. Συγκεκριμένα η ετήσια συρρίκνωση κατά τον μήνα Απρίλιο ήταν της τάξης των 23 χιλ. ατόμων, τον μήνα Μάιο ήταν της τάξης των 39 χιλ. ατόμων και τον μήνα Ιούνιο ήταν της τάξης των 43 χιλ. ατόμων. Συνδυάζοντας τις μεταβολές τόσο στον αριθμό των απασχολούμενων όσο και στον αριθμό των ανέργων παρατηρούμε ότι το ελληνικό εργατικό δυναμικό κατά τον μήνα Ιούνιο μειώθηκε κατά 46 χιλ. άτομα.

Όπως και στην περίπτωση του ποσοστού της ανεργίας, από τον Μάιο του 2012 και έπειτα παρατηρούμε μια συνεχή επιβράδυνση τόσο στο αριθμό μείωσης των απασχολούμενων ατόμων όσο και στον αριθμό αύξησης των ανέργων.

Μάλιστα, από τον Απρίλιο του 2014 η ετήσια μεταβολή στον αριθμό των ανέργων πέρασε σε αρνητικά επίπεδα, ωστόσο η συγκεκριμένη μεταβολή δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη αύξηση στον αριθμό των απασχολούμενων, ήτοι υπήρξε μείωση του εργατικού δυναμικού. Επιπρόσθετα, αξίζει να αναφέρουμε πως από τον Απρίλιο του 2011 και έπειτα ο ετήσιος ρυθμός συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού μειώνεται.

Σύμφωνα με την ανάγνωση των προαναφερθέντων στοιχείων παρατηρούμε πως η ελληνική αγορά εργασίας – σε όρους απασχόλησης, ανεργίας και εργατικού δυναμικού – έφτασε σε ένα σημείο «καμπής» (σταμάτησε η επιτάχυνση της χειροτέρευσης των επί μέρους δεικτών) στα μέσα του 2012 και από τον Απρίλιο του 2014 (πάντα σε ετήσια βάση) παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης. Η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, η αναζωογόνηση στη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα και η σταθερότητα στο φορολογικό σύστημα αποτελούν παράγοντες που δύνανται να βελτιώσουν τους επί μέρους δείκτες στην αγορά εργασίας με πιο γρήγορο ρυθμό.

Τέλος η Eurobank εκτιμά ότι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας δύναται να επιφέρει σημαντικά οφέλη τόσο στο κόστος δανεισμού όσο και στην βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους (ως ποσοστό του ΑΕΠ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v