Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζανιάς: Πέντε λόγοι αισιοδοξίας για Ελλάδα

Την δυναμική της ελληνικής οικονομίας ανέλυσε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της ΕΕΕ σε ομιλία του στο Roadshow του Λονδίνου. Έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι τράπεζες, ικανές να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του stress test και των "κόκκινων" δανείων, σημείωσε.

Ζανιάς: Πέντε λόγοι αισιοδοξίας για Ελλάδα

Τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας ανέλυσε σε ομιλία του στο πλαίσιο του Roadshow του ΧΑ στο Λονδίνο, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς. 

Ο κ. Ζανιάς έκανε λόγο για επιστροφή της αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία, καθώς: 

- Έχουν αποκατασταθεί οι ανισορροπίες τόσο στο δημοσιονομικό μέτωπο όσο και σε αυτό των εξαγωγών. 

- Έχει επιστρέψει η ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση, ενώ σύντομα θα καταγραφεί ανάπτυξη και σε ετήσια βάση. 

- Υπάρχουν ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές 

- Έχει αποκατασταθεί η ισχύς των ελληνικών τραπεζών. 

- Έχουν περιοριστεί τα ρίσκα για την οικονομία, τόσο στο μέτωπο του χρέους και των μεταρρυθμίσεων, όσο και τα κοινωνικοπολιτικά ρίσκα. 

Ειδικότερα για τις τράπεζες, τόνισε ότι μετά τις τελευταίες κινήσεις τους, οι τράπεζες είναι καλά προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν τις επικείμενες προκλήσεις. 

Ειδικότερα, στο μέτωπο του stress test της ΕΚΤ, σημείωσε ότι έχουν "χτίσει" σημαντικά κεφαλαιακά μαξιλάρια, τα οποία αναμένεται να ενισχυθούν από την εφαρμογή των σχεδίων αναδιάρθρωσης. Όσο πιο δυναμικά είναι τα στοιχεία στο στρεσάρισμα των τραπεζικών μεγεθών, τόσο το καλύτερο για τις ελληνικές τράπεζες, υπογράμμισε.

Αναφορικά με τα "κόκκινα" δάνεια, σημείωσε ότι συνεχίζουν να αυξάνονται αλλά με επιβράδυνση του ρυθμού, ενώ η κάλυψη με προβλέψεις υπερβαίνει το 50%. Αναφέρθηκε στα σημαντικά "μαξιλάρια" και τις δράσεις ενίσχυσης των κεφαλαίων στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης, ενώ τόνισε ότι τα ιδρύματα θα βελτιώσουν την κερδοφορία τους εν μέσω επιστροφής της οικονομίας σε ανάπτυξη, ενώ έχουν και το πρόσθετο "μαξιλάρι" των κεφαλαίων του ΤΧΣ.  

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v