Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόβλημα στη μεταφορά ρευστότητας στην πραγματική οικονομία

Η αδυναμία μεταφοράς ρευστότητας στην πραγματική οικονομία ήταν από τα βασικά θέματα συζήτησης Δένδια - Hoyer. Μόλις στα 168 εκατ. ευρώ η απορρόφηση από τα διαρθρωτικά ταμεία. Προσδοκίες Δένδια - Hoyer από το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.

Πρόβλημα στη μεταφορά ρευστότητας στην πραγματική οικονομία

«Η κρίση θα θεωρήσουμε ότι έχει τελειώσει όταν αρχίσουν να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, δηλαδή μειωθεί περαιτέρω η ανεργία». Αυτό δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο πρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Werner Hoyer μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Δένδια.

Ο ισχυρός άνδρας της ΕΤΕπ ανέφερε ότι η Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο υιοθέτησης και νέων εργαλείων για τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών ενώ υπογράμμισε ότι ο στόχος για το 2014 ήταν να διατεθεί στην Ελλάδα 1 δισ. ευρώ, ποσό που έχει υπερκαλυφθεί αφού από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα, το ποσό αυτό έχει ανέλθει στα 1,4 δισ. ευρώ.

Πάντως σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Ανάπτυξης, συνεχίζει να υπάρχει πρόβλημα στη μεταφορά ρευστότητας από τα χρηματοδοτικά εργαλεία προς τις ελληνικές επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 400 εκατ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία (προγράμματα που σχετίζονται με το ΕΣΠΑ και τις ΜμΕ) έχουν απορροφηθεί μόλις 168 εκατ. ευρώ.

Το πρόβλημα της αδυναμίας μεταφοράς ρευστότητας στην πραγματική οικονομία ήταν άλλωστε και ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης μεταξύ του προέδρου της ΕΤΕπ και του υπουργού Ανάπτυξης κ. Νίκου Δένδια.

Το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο αναζητά τους λόγους για τους οποίους τα χρήματα δεν έχουν φθάσει στην πραγματική οικονομία. Όπως είπε άλλωστε και ο υπουργός εξερχόμενος της συνάντησης, συζήτησε με τον κ. Hoyer τι μπορεί να γίνει για να βελτιωθούν οι δείκτες αποδοτικότητας.

Βέβαια ο υπουργός κ. Δένδιας στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση εκτίμησε ότι το πρόβλημα που εντοπίζεται στη μεταφορά της ρευστότητας προς τις ΜμΕ θα βελτιωθεί από το υπό σύσταση δεύτερο υποταμείο του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου στο οποίο συμμετέχει η ΕΤΕπ. Και ο πρόεδρος της ΕΤΕπ από την πλευρά του δήλωσε πεπεισμένος ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν και μέσω του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v