Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζεστό χρήμα πήραν οι τράπεζες από την ΕΚΤ

Ποσό που φτάνει τα 5,2 δισ. ευρώ άντλησαν οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες μέσα από TLTRO. Πώς κατανεμήθηκε. Το στοίχημα της δανειοδότησης της πραγματικής αγοράς. Συνολικά 82 δισ. μοιράστηκαν οι ευρωτράπεζες.

Ζεστό χρήμα πήραν οι τράπεζες από την ΕΚΤ

Χρηματοδότηση ύψους 6 δισ. ευρώ άντλησαν οι ελληνικές τράπεζες από το πρώτο πρόγραμμα δανειοδότησης με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η μειωμένη συμμετοχή των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών οφείλεται στην έλλειψη επιλέξιμων ενέχυρων, η οποία χαρακτηρίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς πήρε κεφάλαια λίγο μεγαλύτερα από τα 2,5 δισ. ευρώ, η Alpha Bank 1 δισ. ευρώ, η Eurobank 1 δισ. ευρώ και η Εθνικη Τράπεζα 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους κανόνες του προγράμματος χρηματοδότησης, απαραίτητη προϋπόθεση για την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ είναι η διοχέτευση των κεφαλαίων στην αγορά μέσω της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι το πρόβλημα της έλλειψης ενέχυρων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο προέκυψε λόγω της δεινή κατάστασης στην οικονομία, αλλά και του υψηλού ποσοστού των κόκκινων δανείων, αναμένεται να διευθετηθεί μέχρι τον Μάρτιο.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει από την ΕΚΤ να βρεθούν εναλλακτικές μορφές ενέχυρων, τις οποίες θα χρησιμοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες για να πάρουν ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μία εξ αυτών εκτιμάται ότι θα είναι η έκδοση καλυμμένων ομολογιών.

Το στοίχημα τώρα είναι να μπει ρευστότητα στην αγορά, καθώς τα χρήματα χορηγούνται με τον όρο να μετατραπούν σε δάνεια προς την πραγματική οικονομία, αλλιώς θα πρέπει να επιστραφούν στην Κεντρική Τράπεζα εντός διετίας.

Χαμηλή η συμμετοχή των ευρωπαϊκών τραπεζών

Συνολικά πάντως η πρώτη φάση του προγράμματος δεν στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία. Μόλις 82,6 δισ. ευρώ αντλήθηκαν, αποτέλεσμα χαμηλότερο των προσδοκιών, αφού οι αναλυτές περίμεναν ότι θα αντληθούν περίπου 150 δισ. ευρώ.

«Η συμμετοχή των τραπεζών στον φθηνό δανεισμό που παρείχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν χαμηλή, αλλά οι τράπεζες θα έχουν δεύτερη ευκαιρία τον Δεκέμβριο να ζητήσουν ρευστότητα η οποία δίνεται υπό την προϋπόθεση ότι οι τράπεζες θα αυξήσουν τον δανεισμό προς τις επιχειρήσεις» σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

Τα δάνεια αυτά είναι 4ετούς διάρκειας, ωστόσο η διάρκειά τους θα μειωθεί εάν οι εμπορικές τράπεζες δεν αποδείξουν ότι αύξησαν τις χορηγήσεις τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v