Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποιες εισηγμένες φοβούνται τον... ΣΥΡΙΖΑ

Πώς εκλαμβάνουν επενδυτές και επιχειρηματίες το ζήτημα του πολιτικού ρίσκου. Τα σημεία του ΣΥΡΙΖΑ που ενοχλούν την αγορά και η υπάρχουσα δυσφορία για το κυβερνητικό έργο. Οι κλάδοι και οι εταιρείες που ενδεχομένως να επηρεαστούν.

ΧΑ: Ποιες εισηγμένες φοβούνται τον... ΣΥΡΙΖΑ

Έντονος είναι ο επηρεασμός στις τιμές των ελληνικών μετοχών λόγω του πολιτικού ρίσκου, καθώς άλλοι διστάζουν να εκδηλώσουν το αγοραστικό τους ενδιαφέρον πριν ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στη χώρα και κάποιοι άλλοι -λίγοι σε αριθμό- ρευστοποιούν εν όψει του κινδύνου που συζητείται, πιθανότητα είτε ακυβερνησίας είτε επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Από το ρεπορτάζ πάντως προκύπτει πως η πλειονότητα των επιχειρηματιών δεν φοβάται τόσο το φαινόμενο Τσίπρα, όσο κυρίως τις καθυστερήσεις που θα υπάρξουν και την πιθανότητα αδυναμίας σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης, σε μια κρίσιμη περίοδο όπως η τρέχουσα.

Ενδεικτική είναι η δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους εισηγμένης εταιρείας με μακρά ιστορία στο Χ.Α.: «Αν τόσα χρόνια παίρναμε τοις μετρητοίς τις εκάστοτε προεκλογικές δηλώσεις των πολιτικών κομμάτων, τότε άλλες φορές θα έπρεπε να είμαστε έτοιμοι για να μεταναστεύσουμε στο εξωτερικό και άλλες φορές να αγοράσουμε μεγάλα θησαυροφυλάκια μήπως και μπορέσουν να χωρέσουν τα κέρδη μας. Συνήθως, οι πολιτικοί προσαρμόζουν τη στάση τους όταν καλούνται οι ίδιοι να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Άλλοι μιλάνε τώρα στα κανάλια και άλλοι θα πάρουν τις αποφάσεις αύριο»...

Βέβαια, ελάχιστοι είναι οι επιχειρηματίες που πιστεύουν πως μια έκτακτη εκλογική αναμέτρηση θα βοηθήσει την πολιτική και την οικονομική κατάσταση στη χώρα. Αντίθετα οι περισσότεροι εκφράζουν τον προβληματισμό τους από την όξυνση του πολιτικού κλίματος και από τη σαφή δυσκολία μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμφωνήσουν έστω και για πολύ απλά πράγματα.

Ωστόσο, εκτιμούν πως στο τέλος της ημέρας θα επικρατήσει ρεαλισμός και έτσι ούτε η χώρα θα μπλεχτεί σε περιπέτειες, ούτε η γενικότερη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής θα ανατραπεί. «Πιστεύω πως νωρίτερα ή αργότερα θα υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός της χώρας», προβλέπει γνωστός χρηματιστής.

Παρ' όλα αυτά, οι κατά καιρούς δηλώσεις και θέσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχονται σε αντίθεση με αυτά που πιστεύει η αγορά. Για παράδειγμα, η αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά θέματα όπως π.χ. στις ιδιωτικοποιήσεις και στις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) έχει ενοχλήσει πολλούς επιχειρηματικούς φορείς. Αντιδράσεις επίσης έχουν προκαλέσει και πρακτικές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το μέγεθος και την έκταση του δημόσιου τομέα.

Ωστόσο, οι ίδιοι φορείς παραδέχονται πως ούτε τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πρόοδος στους συγκεκριμένους τομείς (ιδιωτικοποιήσεις, ΣΔΙΤ), παρά το γεγονός ότι τα κυβερνητικά κόμματα ήταν υπέρ αυτού. Επίσης, δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τη συνεχιζόμενη πιστωτική ασφυξία και για την κυβερνητική αδυναμία να ανατάξει την κρατική μηχανή και να περιορίσει τη φοροδιαφυγή.

Τα «σημεία τριβής»

Κρατικόχαρτα: Με βάση το κλείσιμο της 18ης Σεπτεμβρίου, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει κερδίσει το τελευταίο δωδεκάμηνο 10,7%, αλλά μόνο το ένα από τα έξι «κρατικόχαρτα» (όπου το ελληνικό δημόσιο έχει μεγάλο ποσοστό) -η ΔΕΗ με +28,4%- έχει σημειώσει καλύτερη επίδοση από τον Γενικό Δείκτη. Αντίθετα, ο ΟΛΘ καταγράφει κέρδη 10,28% και οι υπόλοιποι τέσσερεις τίτλοι υποχρεώνονται σε απώλειες: ΕΥΔΑΠ -0,88%, ΟΛΠ -9,76%, ΕΥΑΘ -33,8% και ΕΛΠΕ -34,7%.

Αρκετοί αποδίδουν -ως έναν βαθμό- την υστέρηση των κρατικόχαρτων στο διαφαινόμενο ναυάγιο των ιδιωτικοποιήσεών τους, σενάριο το οποίο -σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους- ενισχύεται λόγω της δυναμικής που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και του κλίματος πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί.

Το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αντιταχθεί ανοιχτά στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων σε ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, καθώς επίσης και στις αντίστοιχες κινήσεις στον τομέα της ενέργειας.

Ειδικότερα, ο ΟΛΠ έχει συνδέσει το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξής του (προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ) στη συνεργασία του με τον κινεζικό Όμιλο Cosco, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιταχθεί σ' αυτήν τη συνεργασία και στο παρελθόν έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να την ακυρώσει.

Κάτι σαν αιτία πολέμου θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τις υποθέσεις των πωλήσεων της «μικρή ΔΕΗ» και ενός ποσοστού της ίδιας της ΔΕΗ, όταν παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς θεωρούν πως οι δύο αυτές κινήσεις θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη ρευστότητα της ΔΕΗ και να τη βοηθήσουν στο να εκσυγχρονίσει τις εναπομείνασες μονάδες της.

Ακίνητα: Στον κλάδο των ακινήτων (δραστηριοποιούνται αρκετές εισηγμένες) οι παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως στο ζήτημα της φορολόγησης θα πρέπει να πληρώνουν πολλοί από λίγο και όχι λίγοι από πολύ.

Έτσι, ζητείται να φορολογείται κάθε ακίνητο ξεχωριστά, χωρίς καμιά προοδευτικότητα φόρου ανάλογα με την προσωπική περιουσία κάθε ιδιοκτήτη. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πρόσφατα πως προτίθεται να φορολογήσει μόνο όσους μεγάλη ακίνητη περιουσία και με προοδευτικά αυξανόμενη κλίμακα.

Ειδικότερα στην περίπτωση της Lamda Development, την προηγούμενη εβδομάδα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν για μια ακόμη φορά την ακύρωση της συμφωνίας για την εκχώρηση της ανάπτυξης της έκτασης στο Ελληνικό στο κοινοπρακτικό σχήμα όπου ηγείται η εταιρεία.

Πληροφορική: Οι παράγοντες του κλάδου δεν θέλουν εκλογές σε μια περίοδο όπου σειρά έργων του ΕΣΠΑ αναμένεται να προκηρυχθεί και να ανατεθεί. «Κάθε αλλαγή κυβέρνησης σημαίνει στην καλύτερη περίπτωση γύρω στους έξι μήνες καθυστέρηση» δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης. Σήμερα, πολλές εταιρείες (π.χ. Space Hellas, Byte Computers, Altec, Q&R) δηλώνουν έτοιμες να διεκδικήσουν μέρος των έργων που θα προκηρυχθούν.

Κλάδος υγείας: Θεωρητικά, οι μέτοχοι των κλινικών και των διαγνωστικών κέντρων θα έπρεπε να είναι αντίθετοι με τη διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ αφού οι θέσεις του κόμματος είναι εναντίον τους. Ωστόσο, οι επιχειρηματίες στην υγεία έχουν υποστεί τα πάνδεινα από τις τελευταίες κυβερνήσεις (περικοπές στα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια, οφειλές δημοσίου απλήρωτες από το 2007, rebate, clawback).

Στο Χ.Α. είναι εισηγμένες τέσσερις εταιρείες του κλάδου (Υγεία, Ιασώ, Ιατρικό Αθηνών και Euromedica).

Κατασκευαστικοί όμιλοι: Θεωρητικά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ως πρόθεσή του να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις, και αν το καταφέρει, θα ευνοήσει τις κατασκευαστικές. Ωστόσο, σε πιο βραχυπρόθεσμη και ρεαλιστική βάση, η περιφερειάρχης Αττικής είναι αντίθετη στην προώθηση των έργων διαχείρισης αποβλήτων στην Αττική.

Ασφαλιστικός κλάδος: Ο κ. Γιώργος Σταθάκης ίσως να μην αισθάνεται βολικά κάθε φορά που είναι ομιλητής σε ασφαλιστικά συνέδρια, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως στρατηγική προτεραιότητα την ανάπτυξη του πρώτου πυλώνα (κοινωνική ασφάλιση) και είναι αμφίβολο αν συμφωνεί με πάγια αιτήματα των ασφαλιστικών εταιρειών, όπως η θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την ίδρυση επαγγελματικών ταμείων, ή η διαχείριση μέρους των κρατικών νοσοκομείων από ασφαλιστικές.

Υπάρχει μία μόνο εισηγμένη ασφαλιστική εταιρεία (Ευρωπαϊκή Πίστη), ενώ μεγάλου μεγέθους θυγατρικές ασφαλιστικές διαθέτουν οι τράπεζες Εθνική και Eurobank.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v