Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαρδούβελης: Αποκλείεται τρίτο μνημόνιο, αποκλείεται τρίτο πακέτο

"Από εδώ και μπρος μόνο θετικά θα βλέπουμε για την ελληνική οικονομία", υπογραμμίζει ο Γκ. Χαρδούβελης, αποκλείοντας το ενδεχόμενο νέου "πακέτου" στήριξης. Σχεδόν 3% η ανάπτυξη το 2015. Όχι σε νέα μέτρα λιτότητας. Η συνέντευξη στο Bloomberg και οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρδούβελης: Αποκλείεται τρίτο μνημόνιο, αποκλείεται τρίτο πακέτο

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο μνημόνιο ή τρίτο πακέτο από την Ευρώπη, υπογραμμίζει ο Γκίκας Χαρδούβελης σε δήλωσή του στο ΑΠΕ. 

Παράλληλα, σημείωσε ότι το 2015 η ανάπτυξη θα κινηθεί σχεδόν στο 3%, ενώ απέκλεισε μέτρα που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. "Από εδώ και μπρος μόνο θετικά θα βλέπουμε για την ελληνική οικονομία", υπογράμμισε. Ο ίδιος μιλώντας νωρίτερα στο Roadshow του Λονδίνου υποστήριξε ότι η Ελλάδα το 2015 θα δει την αξιολόγηση από τους οίκους να ανεβαίνει στο BBB.

Ή δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη έχει ως εξής: 

«Είμαστε σε μια εποχή που το μνημόνιο τελειώνει. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται 3ο πακέτο, έχει βγει στις αγορές και θα συνεχίσει να βγαίνει στις αγορές κλίνοντας την καμπύλη των αποδόσεων. Οι ξένοι επενδυτές σε αυτό το συνέδριο ήταν πολλοί. Έδειξαν έντονο ενδιαφέρον θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα όχι μόνο στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και αλλού. Και θέλουν επειδή βλέπουν την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Δεν υπάρχει κίνδυνος προς τα κάτω. Υπάρχει μόνο η προοπτική της ανόδου. Και η προοπτική της ανόδου στηρίζεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα πετυχαίνει. Θα έχουμε ανάπτυξη σχεδόν 3% το 2015.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα μας βοηθήσουν να το πετύχουμε διότι το κίνητρο τους είναι να πάμε καλά για να πληρώσουμε και τα χρεωστούμενα. Οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται. Ο κόσμος θα τις υιοθετήσει επειδή θα δει και το εισόδημα του σιγά – σιγά να αυξάνεται. Νομίζω από εδώ και μπρος μόνο θετικά θα βλέπουμε για την Ελληνική οικονομία. Ακόμη και τα rating agencies συνεχώς θα μας αναβαθμίζουν. Και φυσικά τα spreads θα πέφτουν.

Ερώτηση: Υπάρχει περίπτωση να πάμε σε ένα νέο μνημόνιο;
Αυτό σας είπα. Αποκλείεται το 3ο μνημόνιο. Αποκλείεται το 3ο πακέτο. Δεν το χρειαζόμαστε.

Ερώτηση: Αλλά μέτρα όμως που μπορεί να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της Ελληνικής οικογένειας;
Όχι. Του χρόνου τα έσοδα του κράτους θα αυξηθούν επειδή το εισόδημα των πολιτών θα αυξάνεται. Όχι επειδή θα επιμείνουμε εμείς σε επιπλέον φόρους».

Νωρίτερα, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, ο Γκ. Χαρδούβελης εμφανίστηκε αντίθετος με τη διαγραφή του δημόσιου χρέους.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο περιθώριο του roadshow που διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο, «δεν αποτελεί επιλογή η διαγραφή (κούρεμα) του δημοσίου χρέους». Ο ίδιος σημείωσε, αναφορικά με την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, ότι «όλες οι δυνατότητες αυτήν τη στιγμή είναι ανοικτές».

Χαρακτήρισε μη ρεαλιστικό τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, με αφορμή την προεδρική εκλογή, υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες δεν θα επιθυμούσαν ακόμη έναν κύκλο εκλογικών αναμετρήσεων. Υποστήριξε ότι οι αποκρατικοποιήσεις επιταχύνονται καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται πρόθυμοι να επενδύσουν στη χώρα μας, αφού η οικονομία σταθεροποιείται.

Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σημειώνεται σημαντική επενδυτική ζήτηση για εγχώρια ομόλογα και μετοχές. Και τούτο διότι οι επενδυτές διαπιστώνουν πλέον ότι η Ελλάδα ανακάμπτει.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα προσαρμογής, σημείωσε ότι «όλα είναι ανοιχτά, υπό την εξής έννοια: Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου. Το πρόγραμμα του ΔΝΤ τελειώνει το 2016. Υπάρχει λοιπόν ένα κενό μεταξύ των δύο προγραμμάτων. Από πλευράς δανειστών, και οι δύο νιώθουν άβολα όσον αφορά το 2015, σχετικά με το τι θα μπορούσε να συμβεί. Το ΔΝΤ δεν θέλει να δανείζει μόνο του, οι Ευρωπαίοι νιώθουν 'ενοχλημένοι', έχοντας το ΔΝΤ να δανείζει, ενώ αυτοί μένουν απέξω. Πρέπει επομένως να βρεθεί μια λύση σ' αυτό». 

Η λύση αυτή, σημείωσε, είναι υπό συζήτηση. "Είναι πολύ δύσκολο να πω κάτι τώρα. Αλλά θα βρεθεί μια λύση", υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα στη Σκοτία, επεσήμανε ότι τυχόν ανεξαρτητοποίησή της θα επηρέαζε αρνητικά ολόκληρη την Ευρώπη. 

Επίθεση από Τσακαλώτο...

Τα παραπάνω προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου. «Μετά τη συνέντευξή του στην Handelsblatt, ο Υπουργός Οικονομικών επανέρχεται δριμύτερος και “μνημονιακότερος” σε συνέντευξή του στο Bloomberg, όπου με αφοπλιστική ειλικρίνεια δηλώνει ότι για την κυβέρνηση δεν συνιστά καν επιλογή η διαγραφή χρέους, ενώ διαψεύδει και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που μιλά για έξοδο από το μνημόνιο», σημειώνει ο βουλευτής. «Το ερώτημα λοιπόν παραμένει: Είναι αυτός ένας πρωθυπουργός που μπορεί να διαπραγματευτεί τα συμφέροντα μιας κοινωνίας που έχει γονατίσει από αυτήν την πολιτική;»

... και απάντηση από το ΥΠΟΙΚ

Η κίνηση αυτή πυροδότησε την απάντηση του υπουργείου Οικονομικών. «Κατά τη συνέντευξή στο Bloomberg TV ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ρωτήθηκε επί λέξει: «Θα μπορούσε να βγει η Ελλάδα νωρίτερα από το πρόγραμμα, να αφήσει τα χρήματα που υπάρχουν τώρα στο τραπέζι και να βγει νωρίτερα από την ομπρέλα που παρέχει η τρόικα;». Απάντησε, μεταξύ άλλων: «Όλα είναι ανοικτά, υπό την εξής έννοια: Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου. Το πρόγραμμα του ΔΝΤ τελειώνει το 2016. Υπάρχει λοιπόν ένα κενό μεταξύ των δύο προγραμμάτων. Όλα είναι υπό συζήτηση. Είναι πολύ δύσκολο να πω κάτι τώρα. Αλλά θα βρεθεί μία λύση». 

Η απάντηση αυτή όχι μόνο δεν αποδυναμώνει αλλά, σε πλήρη αρμονία με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, θέτει επ΄ ακριβώς το πλαίσιο υπό το οποίο διεξάγεται η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο.

Είναι λοιπόν άξιο απορίας σχολιάζοντας αυτήν την απάντηση πώς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν τον υπουργό Οικονομικών. Αντ΄ αυτού, θα ήταν χρήσιμο να διαβάσουν τη σημερινή συνέντευξη του Διευθυντή του γραφείου του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ν. Παππά, για τα θέματα της οικονομίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v