Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενιζέλος: Δεν έχουμε πρόβλημα τζιχαντιστών μαχητών στην Ελλάδα

Το σύνολο των εθνικών θεμάτων συζητήθηκε στη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Βενιζέλος: Δεν έχουμε πρόβλημα τζιχαντιστών μαχητών στην Ελλάδα

Ολο το φάσμα των εθνικών θεμάτων συζητήθηκε στη συνάντηση του Ευ. Βενιζέλου με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-moon. Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών στο κυπριακό «η θέση μας είναι πάρα πολύ καθαρή, στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του προέδρου Αναστασιάδη, θεωρούμε ότι ο διορισμός του νέου ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του κ. Άιντε είναι μια πολύ καλή επιλογή που μπορεί να λειτουργήσει υποβοηθητικά, αλλά θέλουμε πάντα μια λύση η οποία να κινείται στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μία λύση η οποία να είναι βιώσιμη, δίκαιη, μια λύση που να είναι σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο και πρωτίστως μια λύση η οποία να μπορεί να γίνει δεκτή από τον κυπριακό λαό, από τις δύο κοινότητες, μέσω δημοψηφίσματος. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο κεκτημένο δημοκρατικής αυτοδιάθεσης που ποτέ δεν υπήρξε στην Κύπρο, πριν από την εποχή μας τώρα, και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να κάνουμε δημιουργική χρήση υπέρ των εθνικών συμφερόντων γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος του ΟΗΕ και κράτος-μέλος της ΕΕ και αυτό το κεκτημένο της διεθνούς νομικής προσωπικότητας δεν μπορούμε να το θίξουμε. Μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε εξέλιξη εφόσον τηρεί τις εγγυήσεις που είπα και εφόσον αυτό θα το κάνει δεκτό ο κυπριακός λαός, ο ίδιος με την ψήφο του».

Ο κος Βενιζέλος απαντώντας σε δημοσιογράφους έδωσε διευκρινήσεις και για το θέμα της τρομοκρατίας. «Η Ελλάδα μετέχει στη διεθνή κινητοποίηση κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, η Ελλάδα σέβεται και εκτελεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ στα θέματα αυτά. Δεν έχουμε πρόβλημα τζιχαντιστών μαχητών στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή μας, άρα μετέχουμε στη διεθνή συνεργασία ανταλλαγής πληροφοριών προκειμένου να προστατεύσουμε τις χώρες μας γιατί αυτό είναι ένα ζήτημα πλέον εσωτερικής ασφάλειας. Δεν έχει άμεσο πρόβλημα η Ελλάδα αλλά μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ οι γειτονικές μας χώρες και η ευρύτερη περιοχή».

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για επτά τζιχαντιστές που βρίσκονται στην Ελλάδα. «Όχι δεν έχουμε καμία τέτοια συγκεκριμένη ενημέρωση. Έχουμε πολύ στενή συνεργασία και με την αμερικανική διοίκηση και με όλες τις συμμαχικές μας χώρες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v