Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Παναγόπουλος: Υπέρ της ελεύθερης διαπραγμάτευσης για τον κατώτατο μισθό

Η ύπαρξη νομοθετήματος για τον κατώτατο μισθό θα έστελνε ένα πολιτικό μήνυμα, ωστόσο στην πράξη δεν μπορούν να διαμορφωθούν με νομοθετικές ρυθμίσεις οι μισθοί, τονίζει ο επικεφαλής της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος μετά τη συνάντηση με τον Ν. Δένδια. Η θέση της ΕΣΕΕ.

Γ. Παναγόπουλος: Υπέρ της ελεύθερης διαπραγμάτευσης για τον κατώτατο μισθό

Υπερ της ελεύθερης αγοράς και κατ' επέκταση της ελεύθερης διαπραγμάτευσης σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό και όχι της ύπαρξης σχετικού νομοθετήματος τάχθηκε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με το υπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Δένδια.

Σε ερώτηση του Euro2day.gr εάν συμφωνεί με τις θέσεις των εμπόρων για ελεύθερη διαπραγμάτευση σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "δεν είναι θέμα νομικού βολονταρισμού η διαμόρφωση του ύψους του κατώτατου μισθού".

Συμπλήρωσε πάντως ότι η ύπαρξη σχετικού νομοθετήματος θα έστελνε μεν ένα πολιτικό μήνυμα, ωστόσο έσπευσε να σημειώσει ότι στην πράξη δεν μπορούν να διαμορφωθούν με νομοθετικές ρυθμίσεις οι μισθοί. "Υπάρχουν περιπτώσεις που και σήμερα ο κατώτατος μισθός για τους νέους έως 24 ετών δεν καταβάλλεται".

Ελεύθερα εργαζόμενοι και εργοδότες θα πρέπει να μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις, σημείωσε ο ίδιος.

Η συνάντηση μεταξύ του προέδρου της ΓΣΕΕ και του υπουργού Ανάπτυξης κ. Νίκου Δένδια πραγματοποιήθηκε με αφορμή την μεταφορά κονδυλίων ύψους 680 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ για την εκπαίδευση των εργαζομένων.

ΕΣΕΕ: «Τρύπα» 7 δισ. στην αγορά  -Υπέρ ελεύθερης διαπραγμάτευσης για κατώτατο μισθό 

Yπέρ της ελεύθερης διαπραγμάτευσης και όχι της νομοθετικής παρέμβασης για τον κατώτατο μισθό τάσσεται η ΕΣΕΕ, ο πρόεδρος της οποίας κ. Βασίλης Κορκίδης (φωτό) υποστήριξε πως πρέπει να αφήσουν την αγορά να αυτορρυθμιστεί.

Ως παράδειγμα έφερε την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου στις τουριστικές περιοχές με εποπτεία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές εκ περιτροπής σε συνορεύοντες δήμους ή σε εμπορικούς δρόμους εντός του ίδιου δήμου.

Αυτά δήλωσε νωρίς το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου. Σε σχέση με τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, επικαλούμενος σχετική έρευνα μεταξύ των εμπόρων, υποστήριξε ότι το μετρό απέτυχε όπως κατέδειξαν οι τζίροι και η κίνηση σε επίπεδο απασχόλησης.

Εν τω μεταξύ, η ΕΣΕΕ έχει θέσει το όλο θέμα μαζί με αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει τις προσφορές και τις εκπτώσεις στον διάλογο που διεξάγεται και στην προώθηση ενός κώδικα λειτουργίας της αγοράς.

Ο ίδιος για μια ακόμη φορά τάχθηκε υπέρ της συνένωσης του ΕΤΕΑΝ με τις 7 συνεταιριστικές τράπεζες, με κεφαλαιακή ένεση των τελευταίων από τα διαθέσιμα χρήματα ύψους 750 εκατ. ευρώ του Ταμείου.

Ειδικότερα, και σε ό,τι αφορά τον μισθό για τους εμποροϋπαλλήλους, η πρόταση της ΕΣΕΕ είναι ο κατώτατος μισθός να μην καθορίζεται με νόμο, αλλά να είναι προϊόν διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Ο κ. Κορκίδης υποστήριξε ότι 14.500 θέσεις εργασίας χάθηκαν μεταξύ β´ εξαμήνου 2013 - β´ εξαμήνου 2014, ενώ ανέφερε ότι το 10% των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης στις μεγάλες αλυσίδες έχουν μετατραπεί σε συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Αναφορικά με τα προβλήματα χρηματοδότησης της αγοράς, και δη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο ίδιος υποστήριξε ότι οι ανάγκες ρευστότητας της αγοράς μέχρι το τέλος του χρόνου είναι 7 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά 18 δισ. λείπουν από τις εμπορικές επιχειρήσεις, όπως ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι λόγω υπερφορολόγησης οι προοπτικές είναι δυσοίωνες για το τρέχον έτος.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, αναφερόμενος στη διαδικασία διαχείρισης των κόκκινων δανείων, σημείωσε ότι μόνο μία εταιρεία, η ICAP, έχει πιστοποίηση να κάνει rating στις επιχειρήσεις, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το πώς θα γίνει η διαχείριση των κόκκινων δανείων. Σημείωσε δε ότι μόνες τους οι τράπεζες δεν θα πρέπει να κάνουν αυτές τις αξιολογήσεις.

Τα καυτά θέματα του εμπορίου

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ, στο πλαίσιο της Ημέρας Ελληνικού Εμπορίου, ο κ. Κορκίδης προέβη σε παρουσίαση προς τον Τύπο των τρεχουσών εξελίξεων στη Συνομοσπονδία και στο ελληνικό εμπόριο εν γένει.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης:

• Αναφέρθηκε στις τροποποιήσεις του καταστατικού της ΕΣΕΕ και κυρίως στο ότι η Οργάνωση αφενός περιλαμβάνει και εκπροσωπεί το εμπόριο κάθε διάστασης και μορφής, αφετέρου εκφράζει πλέον γενικότερα τον χώρο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

• Επεσήμανε την πρωτοβουλία της ΕΣΕΕ να επιδιώξει πιλοτική δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το ζήτημα της άρνησης παροχής περίθαλψης προς τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τις οικογένειές τους, λόγω μη καταβολής εισφορών. Η Συνομοσπονδία θέλει να περάσει το μήνυμα ότι ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης δεν θεμελιώνει απλώς υποχρεώσεις, συχνά ασφυκτικές και δυσβάστακτες για τον πολίτη, αλλά και δικαιώματα.

• Τόνισε τις προσπάθειες της ΕΣΕΕ για τη δημιουργία του Συνηγόρου του Επιχειρηματία στα πρότυπα ή εντός των πλαισίων του Συνηγόρου του Πολίτη. Μέχρι τότε η ΕΣΕΕ θα δημιουργήσει ειδική υποστηρικτική διαδικασία, με τον τίτλο Δικηγόρος του Εμπόρου, που θα προσφέρει γενικές κατευθύνσεις στους επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη δραστηριότητά τους.

• Σημείωσε για μία ακόμη φορά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις Κυριακές, τονίζοντας ότι η απόφαση δεν πρέπει να εκλαμβάνεται από την κυβέρνηση ως εστία ανταγωνισμού, αλλά ως ευκαιρία για τον διάλογο πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Τέλος, ο κ. Κορκίδης αναφέρθηκε στο γενικότερο κλίμα στην αγορά και στην κοινωνία και επέμεινε ότι η απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα βιωσιμότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δεν μπορεί να είναι άλλη από την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και τη στήριξή τους, κυρίως μέσα από τη δημιουργία διαθέσιμων και αξιόπιστων δομών χρηματοδότησης, όπως είναι η προτεινόμενη από την ΕΣΕΕ ειδική Αναπτυξιακή Τράπεζα Μμ επιχειρήσεων (ΑΤΜΕ), που θα προέλθει μέσα από τις συνέργειες του ΕΤΕΑΝ με τις δομές των συνεταιριστικών τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v