Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Βουλή η τροπολογία για τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

Τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% περιλαμβάνει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Στα 12 λεπτά το λίτρο η μείωση, λένε βενζινοπώλες. Πώς μπορεί να εξαλειφθεί η απώλεια εσόδων 133,5 εκατ. για την κυβέρνηση.

Στη Βουλή η τροπολογία για τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% από τα 330 ευρώ στα 230 ευρώ το χιλιόλιτρο προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών η οποία κατατέθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στη Βουλή, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με την γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκ. Μέρκελ και τις αναφορές του Πρωθυπουργού σε αναγκαίες «ανάσες».

Η μείωση του ΕΦΚ θα εφαρμόζεται κάθε χρόνο για το διάστημα από 15 Οκτωβρίου έως το τις 30 Απριλίου του επομένου, όπως ακριβώς συνέβαινε πριν την εξίσωση των ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των βενζινοπωλών το πρακτικό αποτέλεσμα της μείωσης του φόρου, θα είναι πτώση της τιμής κατά περίπου 12 λεπτά το λίτρο για όλους τους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης.

Επομένως αν η μείωση περνούσε σήμερα στην κατανάλωση από το επίπεδο του 1,25 ευρώ το λίτρο που είναι η τιμή διάθεσης πετρελαίου, θα υποχωρούσε στο 1,13 ευρώ το λίτρο.

Για όσους δικαιούνται και επίδομα θέρμανσης (35 λεπτά το λίτρο) η τιμή υποχωρεί στα επίπεδα του 2010, πριν την εξίσωση των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ή περίπου σε 80-90 λεπτά το λίτρο.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία στόχος είναι «η φορολογική ελάφρυνση των καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης και φωτιστικού πετρελαίου, με απώτερο στόχο την αύξηση της κατανάλωσης των εν λόγω προϊόντων και την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης λόγω χρήσης υποκατάστασης προϊόντων που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα».

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, « από τις προτεινόμενες διατάξεις και με βάση τον περυσινό όγκο κατανάλωσης ( 1.086.013 χιλιόλιτρα) προκύπτει απώλεια εσόδων της τάξεως των 133,580 εκατ. ευρώ ( 108,6 εκατ. ευρώ ευρώ από ΕΦΚ και 24,980 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ). Επειδή όμως η μείωση του ΕΦΚ αποτελεί κίνητρο, αναμένεται αύξηση του όγκου κατανάλωσης που θα οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό της ανωτέρω απώλειας. Αν δε η αύξηση του όγκου της κατανάλωσης είναι 43,5%, η απώλεια εξαλείφεται ενώ στην περίπτωση υπέρβασης προκύπτει πρόσθετη αύξηση εσόδων από ΕΦΚ».

*Η τροπολογία δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".     

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v