Οι δύο γύροι της τρόικας στην Αθήνα

Στις 30 Σεπτεμβρίου πιάνουν δουλειά στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών. Διακόπτουν τη διαπραγμάτευση τον Οκτώβριο για να μεταβούν στη σύνοδο του ΔΝΤ (10-12/10). Πιθανή η επιστροφή μετά τα stress test. Ποια θέματα εκτιμάται ότι μπορεί να κλείσουν στην πρώτη φάση του ελέγχου.

Οι δύο γύροι της τρόικας στην Αθήνα

Οκτώ ημέρες θα μείνουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα στον πρώτο κύκλο της πέμπτης αξιολόγησης επί ελληνικού εδάφους.

Ξεκινούν τους ελέγχους στις 30 Σεπτεμβρίου και φτιάχνουν βαλίτσες στις 8 Οκτωβρίου προκειμένου μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη να μεταβούν στην Ουάσινγκτον για τη Σύνοδο του ΔΝΤ στις 10 με 12 Οκτώβρη, ενώ η συνέχεια έχει Eurogroup στις 13 του μήνα.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πότε θα επανέλθουν. Πηγές της τρόικας, αφήνουν το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής τους ανοικτό, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και το ενδεχόμενο να ξαναγυρίσουν μετά τα stress test των τραπεζών.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν φαίνεται να ενοχλεί την ελληνική πλευρά. Κάθε άλλο μάλιστα. Στις 8 ημέρες του πρώτου γύρου εκτιμάται ότι μπορεί να κλείσουν, οι ήσσονος πολιτικής βαρύτητας μνημονιακές δεσμεύσεις καθώς και τα θέματα του προϋπολογισμού του 2015. Δημοσιονομικό κενό και φοροελαφρύνσεις είναι σε πρώτο πλάνο.

Τα καυτά θέματα του ασφαλιστικού, των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο θα ήθελε να τα μεταθέσει για το μέλλον. Η τρόικα φαίνεται να κατανοεί τις πολιτικές δυσκολίες των συγκεκριμένων θεμάτων. Μένει όμως να φανεί πόση χρονική ανοχή είναι αποφασισμένη- σύμφωνα με τις εντολές που τις έχουν δοθεί- να επιδείξει.

Τα δημοσιονομικά του 2014 και του 2015 καθώς και τα ζητήματα των ελαφρύνσεων, πρέπει να έχουν συμφωνηθεί έως τις 5 Οκτωβρίου, αφού στις 6 κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015.

Όπως υπέδειξε όμως η κίνηση της κυβέρνησης με την κατάθεση της τροπολογίας για τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, χωρίς να περιμένει την απάντηση της τρόικας στο σχετικό αίτημα, η ελληνική πλευρά έχει αρχίσει να σηκώνει μπαϊράκι, το οποίο μένει να φανεί πως θα αξιολογηθεί από την τρόικα.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα, ότι έως την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στις 6 Οκτωβρίου στη Βουλή, θα φανούν μια σειρά τέτοιες νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες θα συμβαδίζουν με την ανάγκη να φανούν εμπράκτως οι «ανακουφίσεις» στις οποίες έκανε αναφορά ο Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων με την Καγκελάριο Μέρκελ.

Σειρά παίρνουν τώρα η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία σε έως και 100 μηνιαίες δόσεις και η μείωση (δια της επέκτασης και την ερχόμενη διετία αφού κανονικά λήγει φέτος) κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη από χθες, τα τεχνικά κλιμάκια έπιασαν δουλειά στην Αθήνα.

Πέρασαν από το γραφείο της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαβαϊδου και σήμερα παίρνουν σειρά για θέματα προϋπολογισμού οι συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v